Kurşuna siper kumaş

Güncelleme Tarihi:

Kurşuna siper kumaş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2012 00:00

TEKSTİL ihracatında rekabet gücünü artırmaya çalışan Türkiye, ‘teknik tekstil’ ürünlerini geliştirmek için çaba harcıyor

Haberin Devamı

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından Türkiye’de teknik tekstil sektörünün ihracatını ve kullanım alanlarını artırmak amacıyla düzenlenen İTHİB-İTA Teknik Tekstil Proje Yarışması’nda birinci olan Başak Özkendirci’nin bal peteğindeki altıgen teknikten esinlerek ürettiği kumaş o kadar dayanıklı oldu ki bazı teknik eklemelerle ‘kum torbasız siper’ dönemini bile başlatabilecek.

PETEK FORMU ÇOK GÜÇLÜ

Özkendirci’nin “Altıgen kesitli hacimli çok katlı dokuma kumaş” adlı projesi kurşun geçirmeyecek kadar dayanıklı, hafif ve kullanışlı bir kumaş ortaya çıkardı. Kendirci projesini, “Doğadaki en mükemmel depolama yöntemi bal peteğidir ve ben de peteğin altıgen formundan kumaş dokumayı düşündüm. Ortaya çok güçlü bir kumaş çıktı. Bazı teknik eklemelerle içinde kum olmayan siperlikler bile yapılabilir. Kurşun geçirmez kumaş haline gelebilir. Tarım ve lojistik sektöründe de çok geniş kullanım imkanı bulabilir” dedi. Yarışmada ikinci olan Murat Ertuğrul’nun projesi de görme engelli vatandaşlar için çok büyüm bir devrim yapacak. Görme engellilerin gündelik hayatını kolaştırmak için hazırlanan proje, giyim ve ev tekstili ürünlerinin etiketlerinin Braille alfabesiyle yazılmasından oluşuyor. Üçüncü olan Ziya Kocatürk’ün projesi ise ‘Manyetik Tutulmalar’ adını taşıyor ve mıknatıs özellikli tekstil yüzeyleri yaratarak kumaşı dikişsiz biraraya getiriyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için bugüne kadar 17 tasarım, 7 Ar-Ge Proje Pazarı’nın hayata geçirildiğini söylerken İTHİB Başkanı İsmail Gülle de  “Biz artık icat çıkaracağız. Çünkü ancak böyle rakiplerimizin önüne geçebiliriz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!