Kullanılamayan paralar ‘torba’da

Güncelleme Tarihi:

Kullanılamayan paralar ‘torba’da
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2018 08:30

Konvertibl (para birimlerinin diğer para birimleriyle değiştirilebilmesi) olmayan ve bir şekilde kamu kurumlarının eline geçmiş yabancı para stoğu genişleyince, çözüm arayışı başladı.

Haberin Devamı

Sorunun daha da büyümeden giderilmesi için torba teklife madde konuldu. Torba teklifin 37. maddesine göre ise, kamu kurum ve kuruluşlarının elinde konvertibil olmayan yabancı paralardan banknot ve madeni paralar bulunuyor. Maddenin gerekçesine göre de, bu paraların büyük bir bölümü zoralım yoluyla kamuya geçti. Ancak geçen zaman içinde bu paralar, bulundukları kamu kurumlarının muhasabe birimlerinin arşivlerinde atıl olarak muhafaza edilmeye başlandı. Türkiye’de herhangi bir şekilde geçerli bir para birimine çevrilemeyen ve fiziksel adedi her yıl artan bu konvertibl olmayan yabancı paraların, büyüyen bir sorun olduğu belirten gerekçede, bu nedenle de düzenleme yapıldığı belirtildi. Buna göre bu paralar, haftalık olarak banknotsa Merkez Bankası’na, madeni paraysa da Darphane’ye gönderilecek.

Haberin Devamı

KIŞLA ARAZİLERİ

Torba teklifte bulunan bir diğer düzenleme de, kışla arazilerini içeriyor. Buna göre TSK, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Eniyet Genel Müdürlüğü kullanımındaki kadastral yollar Hazine adına tescil edilecek. Böylece kışla arazilerin imar uygulamasında, kadastral yolların kapanması sonucu olan hisseler, kamulaştırma zorunluluğu olmaksızın Hazine adına tescil edilecek. Ayrıca pilot ve kabin memurlarına ödenen aylık ücretin yüzde 70’i gelir vergisinden istisna olacak. Bu yolla havacılık personeline teşvik amaçlı yapılan ödemelerin Gelir Vergisi Kanunu’ndan istisna olup olmadığına ilişkin tartışmaların sonuçlandırılmasının hedeflendiği belirtiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!