KTHY'de 2 milyon dolarlık tazminat oyunu

Güncelleme Tarihi:

KTHYde 2 milyon dolarlık tazminat oyunu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2002 02:20

Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda önceki yönetim kurulu başkanı Sözer Özel ayrılmadan önce yapılan sözleşmelerle, bazı yöneticilere 700 milyar liralık tazminat garantisi sağlandı. Bu garanti, KTHY'yi 2 milyon dolarlık yük altına soktu.

Yıllardır yolsuzluk iddialarıyla gündemden düşmeyen Kıbrıs Türk Hava Yolları'nda şimdi de ‘‘usulsüz sözleşme’’ olayı patlak verdi. KTHY'nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Sözer Özel'in görevden ayrılacağının kesinleşmesinden 6 gün sonra Genel Müdür Zeki Ziya ve beş yöneticiyle şirket tüzüğüne aykırı olarak usulsüz sözleşme yaptıkları ortaya çıktı. Bu sözleşmelerle KTHY 2 milyon dolardan fazla yükümlülük altına sokuldu. Sözleşmeye göre KTHY'nin yeni Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Müdür'ü görevden almak isterse 710 milyar TL tazminat ödemek zorunda kalacak.

Kasım ayında KTHY'nin Yönetim Kurulu Başkanlığı'na atanan İlker Tuncay'ın talimatıyla hazırlanan bir raporda yer alan bilgilere göre KTHY'deki usulsüzlüklerin dökümü şöyle:

31 Ağustos'ta Ankara'da yapılan KTHY Yönetim Kurulu toplantısında 4.5 yıllık Yönetim Kurulu Başkanı Sözer Özel'in görevden alınması gündeme geldi. Özel, daha önce Magosa'daki casinosunda müdürlük yapan ve otelinin muhasebesini tutan Genel Müdür Zeki Ziya ve ekibinin görevde kalabilmesini sağlamak için 6 gün sonra özel sözleşmeler hazırladı.

Genel Müdür'ün eski sözleşmesi sona ermeden maaşı 3 bin 200 dolardan 7 bin dolara çıkartıldı, Yönetim Kurulu'na haber verilmeden sözleşme imzalandı. Diğer personele bir yıllık sözleşme uygulanırken Zeki Ziya ve 5 müdürle 39 aylık sözleşme yapıldı.

Sözleşmede Zeki Ziya'nın şirket kurallarına aykırı davranma dışında bir gerekçeyle görevden alınması halinde toplam 546 bin dolar tazminat alacağı hükme bağlandı. Genel Müdür eski Yardımcıları Hasan Başoğlu ve Ali Korakan ile Teknik Başkan Mehmet Gündal Muhasebe ve Mali İşler Müdürü Turgay Şoföroğlu ve Finansman Müdürü Şevki Barutçu'yla da benzer sözleşmeler imzalandı.

6 yöneticinin sözleşmelerinin feshedilmesi halinde ödenecek toplam tazminatın 2 milyon 82 bin 800 dolara ulaşacağı belirtildi.

Genel müdür adını uçak kuyruğuna yazdı

Türkiye ile KKTC'nin eşit hisseyle ortak olduğu KTHY'nin 3'ü kiralık 9 uçağı bulunuyor. Daha önce uçakların kuyruk isimlerine askeri kurumlar ve Türk Mukavemet Teşkilatı'nın baş harfleri verilirken Sözer Özel ve ekibi 3 uçağa kendi adlarını koydu. Uçaklardan birine MSO (Yönetim Kurulu eski Başkanı Başkanı Mustafa Sözer Özel) birine MZZ (şimdiki Genel Müdür Mehmet Zeki Ziya) diğerine de MAO (Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Ali Özyalçın) isimleri verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!