Koşu esnasında ölen astsubayın ailesine mahkemeden iyi haber

Güncelleme Tarihi:

Koşu esnasında ölen astsubayın ailesine mahkemeden iyi haber
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2018 13:07

ASTSUBAY Kıdemli Başçavuş Hasan Cortan, Ege Ordu Komutanlığı denetlemeleri sırasında geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybetti. Cortan’dan geriye eşi ve iki çocuğu kaldı. Cortan’ın ailesi, kendilerine gerekli yardımların yapılması için başvurdukları kurumlardan olumsuz yanıt aldı. Cortan’ın ailesi SGK’dan aldıkları olumsuz yanıt sonrası idare mahkemesine başvurdu. Mahkeme, aileyi haklı buldu. Aileye, dul-yetim aylığı yerine vazife malulü aylığı bağlanması gerektiğine hükmetti.

Haberin Devamı

15 Mart 2016’da, Ege Ordu Komutanlığı denetlemeleri yapıldı. Anılan gün Menemen 57’inci Topçu Tugay Komutan Yardımcılığında görev yapan Hasan Cortan’ın bağlı bulunduğu birlik de denetleme kapsamındaydı. Birlikte yer alan askerler saat 09:00’dan sonra spora başladı. Öğlen arasında da birliğin dinlenmesine izin verilmedi. Öğlen arasında pentatlon denetlemesi yapıldı

‘MÜDAHALEDE GEÇ KALINDI’ İDİASI
Soruşturma evraklarına göre, birlikte bulunan askerler aç-susuz saatlerce bekledikten sonra saat 14:30 gibi koşuya başladı. Cortan da koşu sırası yürüdüğü esnada kalp krizi geçirdi.Cortan’a ilk müdahale etkili bir biçimde yapılmadı. Birlik doktoru da koşu da olduğu için bu müdahalede geç kalındı. Olay yerine 112 ambulansı çağrıldı. Cortan hastaneye kaldırıldı. Üç ay tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

GERİYE İKİ ÇOCUĞU KALDI
Cortan’dan geriye 2 çocuk ve dul eşi kaldı. Cortan ailesi, Hasan Cortan’ın ölümü sonrası hem Genelkurmay Başkanlığı’na hem SGK’ya hem de TSK Dayanışma Vakfı’na başvurdu. Başvuru gerekçesi, Cortan’ın ölümünün, kamu hizmeti ile doğrudan ilişkili olduğu kaydedildi. SGK’ya yaptıkları başvurudan olumsuz yanıt alan aile Ankara 17. İdare Mahkemesine başvurdu.

‘ÖLÜMLE GÖREV ARASINDA BAĞ YOK’
Ailenin avukatı Mehmet Erkan Akkuş başvuru dilekçesinde “Hizmetle zararlı sonuç arasında illiyet bağı var” denildi. SGK’dan yapılan savunmada ise, ölüm olayının görev ile alakalı oluğunun ortaya konulamadığı kaydedildi.

MAHKEMEDEN ‘İPTAL’ KARARI
İdare Mahkemesi kararını geçtiğimiz günlerde taraflara ulaştırdı. Kararda, ölüm olayının, göre ile ilintili olduğu kaydedildi. Mahkeme, ailenin başvurusu SGK’dan

Koşu esnasında ölen astsubayın ailesine mahkemeden iyi haber

verilen ret kararını iptal etti. Mahkeme, yargılama giderlerini de SGK’nın ödemesi yönünde karar verdi.

Avukat Mehmet Erkan Akkuş karara ilişkin yaptığı açıklamada “İdare mahkemesinin bu kararı, buna benzer olaylarda emsal niteliğindedir. Hizmet kusuru olmasa bile idarenin kusursuz sorumluluğunun bulunduğu karara bağlanmıştır" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!