ABD’ye kafa tutacak

Güncelleme Tarihi:

ABD’ye kafa tutacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2015 09:55

Dünyada faaliyette olan 236 implant fabrikasından biri olan DTİ implant, ikinci fabrikasını açmaya hazırlanıyor. Yeni fabrikalarıyla birlikte dünyada sayılı üreticiler arasında olacaklarının altını çizen şirketin kurucusu Doktor Talat Buğur, “Türkiye’de açılacak fabrika ile yılda 10 milyon adet üretim gerçekleştirilen ABD’li üreticiler arasında ciddi bir oyuncu olacağız” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de 2012’den bu yana implant üretimi gerçekleşteren DTİ AŞ ikinci fabrikanın açılmasını bekliyor. 1 yılda 400 bin implant ihtiyacı olan Türkiye’de ikinci fabrikasıyla yılda 10 milyon adet implant üreten ABD pazarında ciddi bir üretici olmaya hazırlanıyor. Türkiye’den sonra AB ülkelerinden gelen talebi karşılamayı hedefleyen şirketin başarılarının arkasındaki isim ise Doktor Talat Bulut. Üniversite hayali olarak tanımladığı projesi için 30’un üzerinde implant fabrikasını gezdiğini söyleyen Talat Buğur hikayesini şöyle anlatıyor:


“DTİ A.Ş proje yöneticiliğini yürüttüğüm TÜBİTAK – TEYDEB Kobi AR-GE 1507 kapsamında yapılan ve bilimsel başarıya ulaşan proje sonucunda elde edilen çıktıların sanayileşmesiyle doğdu. Projelerimiz üniversite, kamu, sanayi, işbirliğinin başarılı modellerinden biri oldu. Bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıkan know-how’la İstanbul Çekmeköy’de kurulan dental implant fabrikasında 2012 Mayıs ayında seri üretime başladık. Kısa sürede Türkiye’de bayi ağını oluşturduk ve AB ülkelerinde de distribütörlük anlaşmalarını imzaladık. Günümüz itibariyle DTİ gerek iç gerekse dış pazarda, oluşan talepler karşısında zorlanmaya başladı. DTİ Ar-Ge ve İnovasyon Departmanı, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsüyle ve 11 üniversiteyle birlikte çalışmalarına devam etti.”

Haberin Devamı

AVRUPA’NIN EN BÜYÜĞÜ

DTİ’nin dünyada halen faaliyette olan 236 Dental implant fabrikasının çok azında bulunan SLA Active teknolojisini geliştirdiğine vurgu yapan Buğur, “DTİ yurt içi ve yurt dışından oluşan talebe cevap verebilmek adına son geliştirdiği yüksek teknolojik ürün olan SLA Active dental implantlarının üretimi için Türkiye’de tek teknoloji geliştirme ve serbest bölge özelliğine sahip TÜBİTAK - Martek – Marmara Teknokent’te Avrupa’nın en büyük dental implant fabrikalarından birini kuracak. Fabrikanın bir özelliği de dünyada az sayıdaki implant fabrikasını bünyesinde bulunan Gen Mühendisliği Biyoteknoloji Departmanına sahip olmasıdır. Bu departmanda aynı zamanda Türkiye’de üretimi yapılmayan hayvan ve insan kaynaklı kemik grefti ve membran üretimi de planlanıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

ZİYARETE GELİYORLAR

Yurtiçi talebi dahi karşılamakta zorlandıkları için AB ülkelerinden gelen siparişlere cevap vermekte büyük güçlük çektiklerini anlatan Talat Buğur, “Ama kurulmakta olan Avrupa’nın sayılı büyükleri arasında olan ikinci fabrikamızla birlikte AB ülkelerinden gelen siparişleri daha rahat karşılayacağız. Yurt dışından birçok müşterimiz ve yatırımcılar fabrikamızı ve ürünlerimizi incelemek için ziyaretimize geliyor. DTİ SLA Active teknoloji ve kalite fiyat oranın FDA sertifikasyonuyla taçlandırıldığı zaman, yılda 10 milyon adet implant yapan dev ABD pazarında da ciddi bir oyuncu olacaktır” diye konuştu.

Bilimsel destek

DTİ’nin kuruluş aşamasında TÜBİTAK’tan hibe ve bilimsel çalışma desteği aldığına değinen Buğur, “Yapı Kredi Bankası’nın hizmet anlayışı, yönlendirmesi ve desteği ile 2 yıl geri ödemesiz 48 ay vadelii AKKB (Avrupa Konseyi Kalkınma Bankası) kaynaklı kredi kullandık. DTİ’nin bugünlere gelmesinde başlangıç ve ilerleyen sürelerde YKB’nin çok büyük desteği oldu. Ayrıca bilimsel çalışmalarımızda işbirliği yaptığımız TÜBİTAK ve üniverstelerdeki bilim insanları bulunuyor” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

4.5 milyar
dolarlık pazar

YURTİÇİNDE 2014 yılında yaklaşık olarak 400 bin adet implant kullanıldığının tahmin edildiğinin altını çizen Buğur, “Dünyada ise tahminen bu rakam 40 milyon. Dünyada ekonomik büyüklük olarak 4.5 milyar dolarlık implant pazarı olduğu tahmin ediliyor. Sektör global olarak yıllda yüzde 12 büyüyor. Bu oranın Türkiye’de daha yüksek olduğu tahmin ediliyor” dedi. İstanbul Çekmeköy’deki fabrikalarında 30 kişinin çalıştığını söyleyen Buğur, TÜBİTAK Martek’te kurulacak olan ikinci fabrikalarında 70 kişiye daha istihdam sağlayacaklarını kaydetti.

Ar-Ge
çalışmalarına
devam

DTİ’nin son 5 senedir Ar-Ge faaliyetlerinde bulunduğunu söyleyen Talat Buğur, gelecek yıllarda piyasaya sunacakları yüksek teknolojik ürünlerle ilgili Ar-Ge çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti. Buğur, “En büyük şansım DTİ ailesi olarak fabrikamızda çalışan işçiler, mühendisler, satış pazarlama elemanları, bayileri ve uluslararası distribütörleri birlikte bir bütün olarak çalışma imkanı bulmamdır. Gelecekte Türkiye’de üretimi olmayan, hayvan ve insan kaynaklı kemik grefti ve membranını DTi bünyesinde üretimini gerçekleştirmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Dünyadaki ender
üreticilerden
biri oldu

TÜRKİYE’de hem teknopark hem de serbest bölge özelliği olan TÜBİTAK Marmara Teknokent’in Genel Müdürü Doktor Orhan Çömlek de, “TÜBİTAK, DTi ile işbirliği çerçevesinde yeni bir dental implant modeli oluşturdu. İlerleyen süreçte, TÜBİTAK Mam Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü DTİ ile birlikte SLA Active dental implant yüzeyini elde etti. Böylece bu yüzey teknolojisine sahip dünyada ender dental implant üreticilerinden biri haline geldiler. Katma değeri yüksek olan bu ürünü biz TÜBİTAK olarak DTİ ile birlikte yaptığımız Ar-Ge çalışmaları yanında Ür-Ge’ ile de destek olacağız. Bu kapsamda Avrupa’nın en büyük dental implant fabrikalarından birini TÜBİTAK Martek’te kurulması için 29 Mayıs 2015 tarihinde taraflararasında (DTİ, TÜBİTAK, Bİlgem, Tübitak MAM Tübitat, Matek, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği Biyoteknoloji Enstitüsü) yapılan protokolün imza törenini gerçekleştirdik” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!