Kızılay, ihalelerle iki kardeşi beslemiş

Güncelleme Tarihi:

Kızılay, ihalelerle iki kardeşi beslemiş
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

KIZILAY'ın 5 yıl içerisinde tıbbı malzeme alımı için açtığı 117 ihalenin 105'inin iki firmaya verildiğini saptandı. İki firmanın, iki kardeşe ait olduğu, aynı yazışma adresi ve aynı telefonu kullandığı belirlendi.

DEPREM faciasının araladığı perde, Kızılay Genel Müdürlüğü'nde yaşanan başıboşluğun ne kadar vahim boyutlara ulaştığını ortaya koydu. TBMM Kızılay Araştırma Komisyonu'nun raporu, kurumda filmleri konu olacak kadar ilginç yolsuzluk ve usulsüzlük olaylarının yaşandığını gösterdi.

Kurumun son 5 yıl içerisinde tıbbı malzeme alımı için açtığı 117 ihalenin 105'inin iki firmaya verildiğini saptandı. Yapılan araştırmalar olayın ilginçliğini daha da arttırdı. Sözkonusu iki firmanın aynı kişilere ait olduğu, aynı yazışma adresi ve aynı telefonu kullandığı belirlendi. Bu bilgilerin ihaleleri düzenleyen Kızılay Satın Alma Komisyonu'nun dosyasında da bulunduğu saptandı.

EŞİ KIZILAY’DA

Durum vahim bir boyut kazanırken, yapılan araştırmalar olayın bununla da kalmadığını ortaya koydu. Kızılay'ın tüm ihalelerini alan Çağan ve Formed Medikal şirketlerinin sahibi olan iki kardeşten birinin eşinin de Kızılay Alım-Satım Müdürlüğü'nde çalıştığı belirlendi. Bu çarpık duruma ilişkin tüm bilgi ve belgeler komisyonun raporunda yeraldı.

Komisyon raporunun Tıbbı Malzeme alımlarıyla ilgili bölümüne göre, Kurum 1995-1999 yılları arasında malzeme alımı için her yıl yaklaşk 19 ile 25 arasında değişen ihale yaptı. İhale sayısı 5 yılda 117'ye ulaştı. Bu ihalelerinin 105'inin Çağan Medikal İthalat İhracat Limidet Şirketi ile Formed Medikal Turizm Sanayi Ticaret Şirketi'nin aldığı saptandı. Bu durum Komisyonun müfettişlerine ilginç geldi.

Tüm alımların iki şirketten yapılmış olması dahi ‘kayırmayı’ gösterirken, yapılan araştırma, bu iki şirketin birbiriyle ‘kan bağı’ olduğunu gösterdi. Çağan Medikal Şirketinin Coşkun Derbeder ve Gülsen Derbeder adlı karı kocaya ait olduğu belirlendi. Formed Medikal'ın ise Haşim Derbeder ve Çağan Şirketi yöneticisi Gökmen Aslan'a ait olduğu saptandı. İkinci şirketin sahibi Haşim Derbeder'in daha sonra hisselerini kız kardeşi Gülsüm Bel'e aktardığı saptandı.

PARAVAN ŞİRKET

İki şirket arasındaki akrabalık ilişkisinin ötesinde, Formed Medikal'in ihaleye katılmak için kurulmuş ‘paravan bir şirket’ olduğunu da belirlendi. Yapılan araştırma sonucu, her iki şirketin de aynı yazışma adresi ve aynı telefonu kullandığı belirlendi. Şirketlerin kısa bir süre önce adres değişikliği yaptığı ortaya çıktı.

Komisyon raporunda bu ilişki daha da ileri götürüldü. Çankaya Vergi Dairesi elemanlarının şirket yöneticileri ve ortakları konusunda yaptığı bu tespitlerin, Kızlay Satın Alma Komisyonu'nun ihaleye giren şirketlere ilişkin hazırladığı dosyada da bulurduğu belirlendi. Raporda bu konuyla ilgili son saptama ise şöyle: ‘‘Burada belirtilmesi gereken bir başka önemli husus, bütün bu ihaleleri gerçekleştiren Kızılay Genel Müdürlüğü Alım-Satım Müdürlüğünde Emine Gonca Derbeder isimli bir görevlinin bulunmasıdır. Yapılan araştırmada bu memurun Formed Medikal Şirketinin kurucu ortağı ve yüzde 75 pay oranlı Haşim Derbeder'in eşi olduğu belirlenmiştir.’’

Komisyonun bu saptamalardan sonra Maliye Bakanlığı'na bir uyarı yazısı gönderdi. Bu olayla ilgili adli girişimler ise halen yolsuzluk iddialarını araştıran Başbakanlık Teftiş Kurulu'na kaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!