Kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ataköy arsasına yeni değer tesbiti


Devlet Bakanı Yıldırım Aktuna, Toplu Konut İdaresi'nce üç kez satışa çıkarıldığı halde satılamayan Ataköy arsası için yeniden değer tesbiti yapılacağını açıkladı. Aktuna, Hürriyet'e İstanbul'un imarlı en değerli gayrımenkulü olan Ataköy arsası için geçmişte yapılan değer tesbiti rakamları arasında uçurum denebilecek farklılıklar olduğunu söyleyerek, şöyle dedi:

‘‘Arsanın değerine bir 232 milyon dolar demişler. Ondan sonra 111 milyon dolar değer biçmişler. Bu kadar dikkat çekici bir fark olabilir mi? Şimdi yeni bir formül hazırlığındayız. Arsayı hakettiği değere satacağız.’’

214 bin 160 metrekarelik alanıyla, İstanbul'un imarlı en büyük arsası olan Ataköy arsası otoyol, havaalanı bağlantıları ve sahile yakınlığı nedeniyle çok yüksek rant getirecek bir değere sahip. Arsanın bu özellikleriyle sosyal konuta uygun olmadığı için, arsa olarak veya kat karşılığı lüks konut olarak yapılması planlanıyordu.

YETERLİ TEKLİF

Ataköy arsası için profesyonel şirketlere yaptırılan ekspertiz çalışmasına göre, iki yıl önceki doğrudan satış değeri 6.3 trilyon lira, kat karşılığı satış değeri ise 232.5 milyon dolar olarak belirlenmişti. Ağustos 1997'de Colliers Global Gayrımenkul Yatırım ve ticaret A.Ş'ye yaptırılan çalışmada, arsa için doğrudan satış yoluyla 111 milyon dolar, kat karşılığı satış için 136 milyon 929 bin dolarlık değer biçilmişti. Ancak TOKİ'nin bu tarihten sonra, 232.5 milyon dolar ve 11 milyon dolar üzerinden verdiği satış ilanlarına yeterli teklif gelmedi. Arsa için açılan son ihaleden önce de, geçen Şubat ayında Elit Yapı Kooperatifi ile 142 milyon dolara satış sözleşmesi imzalanmış, ancak kooperatif almaktan vazgeçmişti.

Türkmenistan'dan doğal gaz geliyor

Türkiye, Türkmenistan'dan yılda 16 milyar metreküp doğal gaz satın almaya hazırlanıyor. Anlaşmanın gelecek hafta Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Türkmenistan Lideri Saparmurat Niyazov tarafından imzalanacağı bildirildi. Türkmenistan Petrol ve Doğal Gaz Bakanlığı'ndan bir yetkili, dün İngiliz haber ajansı Reuters'e demecinde söz konusu uzlaşmaya dair bilgi verdi ve şunları söyledi: ‘‘Türkiye Cumhuriyeti'nin 75'nci yıldönümünün kutlanacağı 29 Ekim'de iki ülkenin liderleri doğal gaz anlaşmasını imzalayacaklar. Türkmenistan transit taşımacılık konusunda da Ankara'nın desteğini isteyecek. Türkmenistan, Türkiye üzerinden Avrupa piyasalarına açılmayı amaçlıyor’’

İngiliz-Hollanda petrol ve doğal gaz devi Royal Dutch/Shell, Türkmen doğal gazının İran ve Türkiye üzerinden sevkiyatına ilişkin 4 milyar dolarlık fizibilite raporu üzerinde çalışıyor. Türkmenistan, İran ve Türkiye petrol bakanlarının geçen aralık ayında buluşmasının ardından yeni doğal gaz hattı için Shell hummalı, heyecanlı araştırmalar içinde. Amerikan şirketi Enron ise alternatif bir hat öneriyor. Enron'un projesi, Hazar Denizi üzerinden Türkiye'ye uzanacak 2.8-3 milyar dolarlık doğal gaz boru hattı. Her iki boru hattının da yıllık taşıma kapasitesi 30 milyar metreküp olacak. Doğal gaz boru hattı inşasının ne zaman başlayacağı henüz belirsiz. Geçen yıl eski Sovyet cumhuriyetlerine doğal gaz ihracatı sekteye uğrayan Türkmenistan için Türkiye üzerinden dünyaya ve özellikle Avrupa'ya açılmak hayati önem taşıyor.

Microsoft'un 3 aylık kârı 1.7 milyar dolar

Hakkında antitekel davasıyla, ABD hükümetine karşı uzun bir hukuk savaşına giren dünyanın bir numaralı bilgisayar yazılım firması Microsoft, bu arada kârına kâr katmaya devam ediyor. Microsoft tarafından, 30 Haziran'da başlayan mali yılın ilk 3 ayının kazançlarına ilişkin yapılan açıklama, bu kazançların beklenenin çok üzerinde gerçekleştiğini ortaya koydu. Açıklamada, 30 Haziran-30 Eylül 1998 tarihleri arasında şirketin kârının, geçen yılın aynı dönemine göre artarak, 663 milyon dolardan 1.68 milyar dolara çıktığı belirtildi. Açıklamada, sözkonusu artışın, hisse başına gelir oranının yüzde 25'ten yüzde 62'ye ulaşması anlamına geldiği vurgulandı.

Şirketin bağlı kuruluşlarından kaynaklanan arızi kârlar düşüldüğünde ise Microsoft'un ilk 3 aylık kârının 1.52 milyar dolar olarak gerçekleştiği, bunun da hisse başına yüzde 56'lık kâra tekabül ettiği kaydedildi. Şirket yetkilileri, yükselişin 1 Ekim'de başlayan ikinci 3 aylık dönemde devam etmesini beklediklerini söylediler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!