Kırmızı Ödülleri’nde Rahim Ağzı Kanseri’ne dikkat çekildi

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı Ödülleri’nde Rahim Ağzı Kanseri’ne dikkat çekildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2018 21:46

Reklam sektörünün en yaratıcı ajanslarının ödüllendirildiği, reklam verenlerin başarılarının belgelendiği "Kırmızı Ödülleri”nde her yıl farklı bir içerikle Canlı Canlı Kırmızı konsepti verilen brief konusuna göre hazırlanan tasarımların katılıp yarıştıkları Hürriyet Özel Ödülü bu yıl sivil toplum kuruluşu, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği iş birliği ile sahiplerini buldu. Türkiye’de Rahim Ağzı kanserine dikkat çekmek için yapılan çalışmada geceye katılanların oylarıyla Tasarist’ten Musa Çelik ve Ali Metehan Erdem birincilik ödülüne layık görüldü. Yarışmada Medya Park’tan Suat Yıldız ve Emel Nerkis ikinci olurken Lebleve Creative’den Melik Turan Ocaklı ve Hüseyin Gümüşçü üçüncülük ödülünün sahipleri oldu.

Haberin Devamı

Hürriyet Kırmızı Ödülleri kapsamında yaptıkları çalışmayı değerlendiren Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Mehmet Ceyhan, dünyada her yıl yaklaşık 530 bin kişide görülen ve hastaların yarısında ölümle sonuçlanan rahim ağzı kanserine karşı en etkili korumanın, hastalığa neden olan İnsan Papilloma Virüsü (HPV) aşısının yaptırılmasıyla mümkün olduğunu belirtti.

Kırmızı Ödülleri’nde Rahim Ağzı Kanseri’ne dikkat çekildi

Ceyhan sözlerine şöyle devam etti: “Çoğu ülkede rahim ağzı kanseri, kadınlarda meme kanserinden sonra ikinci en sık görülen kanserdir. Ülkemizde ise bölgesel çalışmalarda 6-10. sırada gösterilmektedir. Dünya üzerinde her yıl 530 bin rahim ağzı kanseri vakası görülmektedir. Meme kanserinden sonra 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Maalesef dünyada her iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden ölmektedir. Türkiye'de yıllık yeni vaka sayısı 1686, ölüm ise yaklaşık 750'dir. Yani Türkiye’de de her gün yaklaşık 5 yeni vaka teşhisi konmakta ve her gün iki kadın rahim ağzı kanseri nedeniyle ölmektedir. Bu sayı rutin aşı kullandığımız hastalıkların çoğundan daha yüksektir. Dünya genelinde 89 ülke ulusal aşı programına HPV aşısını dahil etti ve ilgili devletler bütün vatandaşlarına bu aşıyı ücretsiz olarak uyguladı ve uygulamaya devam ediyor. Aşıyı rutin uygulayan 89 ülkenin 20'sinde hem erkek hem de kız çocuklar aşılanıyor. HPV aşısı günümüzde, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Libya, Kazakistan, Malezya ve Katar gibi birçok Müslüman ülkede de devlet eliyle, herkese uygulanmaya başlandı.”

Haberin Devamı

Açıklamasında hastalıktan korunmak için aşının önemini vurgulayan Ceyhan, “Bu hastalıktan korunmak ve ölümlerin önüne geçmek için alacağımız önlem aslında oldukça basittir. Toplum tabanlı kapsayıcı bir aşılama programıyla başta kanser olmak üzere HPV’nin neden olduğu hastalıkları engellemek mümkündür” dedi.

BAKMADAN GEÇME!