Kıdem tazminatı nedir, nasıl alınır?

Güncelleme Tarihi:

Kıdem tazminatı nedir, nasıl alınır
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2022 16:44

Kıdem tazminatı nedir ve nasıl alınır sorusu pek çok çalışanın araştırdığı konular arasında yer alıyor. Çeşitli iş alanlarında çalışmakta olan vatandaşların en çok merak ettikleri konulardan biri olan kıdem tazminatına hak kazanma koşulları emeğinin karşılığını almak isteyenler tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Peki, kıdem tazminatı nedir, nasıl hesaplanır? Kıdem tazminatına hak kazanma koşulları nelerdir? İşte detaylar…

Haberin Devamı

Kıdem tazminatı her işçinin emeğinin karşılığını alması durumudur. 4857 sayılı İş Kanunu ile şartları belirlenen kıdem tazminatı, çalışanlara maddi güvence sağlarken işverenlere de çalışan sirkülasyonunun önüne geçme imkânı tanımaktadır.

Kıdem tazminatı nedir, nasıl hesaplanır, hangi şartlarda hak kazanılır gibi tüm çalışanların merak ettiği konuya dair detaylı bilgileri haberimizde bulabilirsiniz.

Kıdem Tazminatı Nedir?

Çeşitli sektörlerde çalışan işçiler çalıştıkları sektörde tüm hizmet süreleri boyunca belli bir emek verirler. İşçilerin çalıştıkları bu sektörde verdikleri emeğin karşılığını almaları için kıdem tazminatı verilir. Kıdem tazminatı, yasalar ile teminat altına alınan yasal bir sistemdir. Bu kıdem tazminatlarını almak için bazı durumlarda belli şartlar aranır. İşçiler tüm yıllarda çalıştıkları süre boyunca büyük bir emek vermekteler. Yıllarca aynı sektörde çalışıp emek veren işçilerin kıdem tazminatı hakkı doğar.

Haberin Devamı

Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?

Her çalışanın hakkı olan kıdem tazminatını alabilmek için bazı şartlar gerekmektedir. Özellikle 1475sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesi baz alındığında 4857 sayılı iş kanununa göre çalışanlar işverenlerinden kıdem tazminatı alırlar. Bunun için de yasa ile 7farklı hal belirtilmiştir. Bu sebepler ise şöyle sıralanabilir;

-İşçinin haklı bir sebep ile işi bırakması

- İşçinin haklı bir sebep olmadan da işten çıkarılması

- İşçinin emekli olmak için işi bırakması

- Erkek işçilerin de askerlik yapmak için işlerini bırakmaları

- İşçilerin emeklilik ile ilgili diğer şartları tamamladıktan sonra emeklilik yaşını beklemeleri için işçinin işini bırakması

- Kadın işçinin de evlendikten sonra bir yıl içinde işi bırakması durumu

- İşçinin ölmesi ile birlikte de kıdem tazminatı verilir. Tüm bu belirtilen durumlarda her çalışma yılına göre işçiye brüt maaşı kadar bir kıdem tazminatı ödenmektedir.

BAKMADAN GEÇME!