Kestane ağaçları eğitimle korunacak

Güncelleme Tarihi:

Kestane ağaçları eğitimle korunacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2022 07:00

Erikli, Korumamız Gerekli İnisiyatifi kapsamında, Bursa’nın en önemli gelir kaynaklarından kestane ağaçlarının korunması ve verimliliğinin artırılmasını desteklemek için çalışma başlattı.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesindeki Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü’nün rehberliğinde dört farklı bölgede, Bursalı çiftçilere kestane yetiştiriciliği eğitimi verildi. Proje kapsamında, kestane ağaçlarının iyileştirilmesi ve üretimde verimin artırılmasıyla bölgede sürdürülebilir tarım amaçlanıyor. Projenin ilk ayağı olan teorik eğitimler, 4 farklı bölgede gerçekleştirdi. Bursa’nın İnegöl ilçesi ve Hilmiye köyünde, Cumalıkızık köyünde ve Karacabey’de gerçekleştirilen eğitimlere çiftçiler yoğun ilgi ve katılım gösterdi.

ÖRNEK BAHÇELER KURULACAK

Projenin ikinci ayağında ise eğitmenlerin araştırma çalışması sonrasında çiftçilere sahada uygulamalı eğitim vermesi ve belirlenen alanlarda kestane fidanları ekilerek örnek bahçeler kurulması planlanıyor. Nestlé Waters Türkiye’nin Genel Müdürü Michel Beneventi, “Bursa’nın en önemli gelir kaynaklarından biri olan kestanenin sürdürülebilir şekilde üretilmesini destekliyor, bölgedeki kestane ağaçlarında var olan hastalıkların önüne geçerek verimliliği artırmayı hedefliyoruz. Büyük bir ilgiyle karşılanan eğitimleri saha uygulamalarıyla sürdüreceğiz. Korumamız Gerekli çatısı altında değer yaratacak, meskenimiz olan Bursa’ya katkı sağlayacak yeni adımlar atmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

DAHA KALİTELİ KESTANELER ÜRETİLECEK

BURSA’nın Cumalıkızık Köyünde verilen eğitime katılan Bursa İl Tarım Müdürü Hamit Aygül ise “Bursa’nın önemli geçim kaynaklarından biri olmasına rağmen son yıllarda yaşanan kestane kanseri başta olmak üzere çeşitli hastalıklar, kestane ağaçları üzerinde ciddi ürün ve gelir kaybına neden oluyor. Son 20 yılda kestane üretimi Bursa’da 3 bin 500-4 bin tonlara düşmüş durumda. Ortak bir çalışmayla, Bursamızın ekonomisine de ciddi bir katkı sağlanması amaçlanıyor. Yapılacak demonstrasyon bahçeleri ile de eski verimin tekrardan sağlanması ve daha kaliteli kestanelerin tüketici ile buluşması sağlanacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!