Kefir ve rakı reklamlarına durdurma

Güncelleme Tarihi:

Kefir ve rakı reklamlarına durdurma
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2006 12:23

Reklam Kurulu, kefir içeceğinin “ilaç gibi tanıtıldığı” gerekçesi ile Eker ve Altınkılıç firmalarının internet sitelerinde yer alan reklamlarını durdurdu.Efe, Çilingir ve Mercan markalı rakıların etiketleri de mevzuata aykırı bulundu ve reklamları durduruldu.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığının internet sitesindeki duyuruya göre, Kurul 12 Eylülde yaptığı toplantıda, Eker ve Altınkılıç firmalarının internet sitelerinde yayımlanan kefir ile ilgili reklamlar da değerlendirildi. Reklamlarda, kefir isimli ürünün kullanımı ile çeşitli sağlık sorunlarının giderilebileceği imajının oluşturulduğu, gıda maddesi olan bu ürünün ilaç gibi tanıtıldığı belirlendi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının görüşü doğrultusunda, söz konusu reklamın 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkındaki Kanun ile Türk Gıda Kodeksi-Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği hükümlerini ihlal ettiğini belirten Kurul, inceleme konusu reklamlara durdurma kararı verdi.

RAKI REKLAMLARI DA DURDURULDU

Elda İçecek ve Enerji Hizmetleri San. ve Tic. A.Ş. tarafından üretilen ”Efe”ve “Çilingir” marka rakılar ile Tariş Tat Alkollü İçkiler San. ve Tic. A.Ş. tarafından üretilen “Mercan” marka rakıya ilişkin ürün etiketlerinde yer alan ibarelerin de Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun “Reklam ve Tanıtım” başlıklı bölümüne, Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelikin “Reklam Yayınlama İlkeleri” başlıklı bölümüne ve Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliğine uygun olmadığı belirlendi. Bu nedenle söz konusu ürünlerin reklamı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından alınan görüş doğrultusunda durduruldu.

GIDA MADDESİ

Kurul, internet sitelerinde yaptıkları reklamlarda veya broşürlerinde yer alan ifadelerde, “bazı bitkisel ürünlerin kullanımı ile çeşitli sağlık sorunlarının giderilebileceği imajının oluşturulduğu, gıda maddesi olan bu ürünlerin ilaç gibi tanıtıldığı” gerekçesi ile Dermanoğlu Şifalı Bitkiler Merkezi, Veysi Topuz Gıda Maddeleri İth. İhr. San. ve Ticaret, Doğa Bitki Ürünleri Gıda Tic. Ltd. Şirketi, Naturel Diyet Ürünleri Gıda Mad. Paz. Tur. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şirketinin reklamlarını da durdurdu. Naturel Diyet Ürünleri firmasına ayrıca 54.9 bin YTL idari para cezası verildi.

KOZMETİK ÜRÜN REKLAMLARINA CEZA

Kurul, Eylül ayı toplantısında ayrıca, birçok kozmetik ürünün reklamına da tüketiciyi yanıltan ifadeler nedeniyle para cezası verdi.

L'oreal Türkiye Kozmetik San. ve Tic. A.Ş.'ye “Vichy Dercos Aminexil SPA 94? isimli saç dökülmesini önlemeye yönelik ürün, “L'oreal Revitalift” isimli cilt gerdirme ürünü, “Lancome” isimli bakım ürünündeki tüketiciyi yanıltan ifadeler nedeniyle reklamları durdurma ve 50 bin 12'şer YTL idari para cezası verildi. Ancak, firmanın daha önce başka bir ürünün reklamı nedeniyle ceza almış olması nedeniyle bu cezalar iki katı olarak uygulanacak. Firma, 3 ürünün reklamı nedeniyle toplam 300 bin 72 YTL ceza ödeyecek.

Reklam Kurulu, Colgate Palmolive Temizlik Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.'ye de ”Colgate Total 12” ve “Colgate Total 12 Beyazlatıcı Jel” reklamlarında yer alan ibareler ile kozmetik sınıfına giren söz konusu ürünlerin bazı diş ve diş eti hastalıklarını tedavi edebileceği imajının verilmeye çalışıldığı” gerekçesi ile yine reklamları durdurma ve 50 bin 24'er YTL idari para cezası verdi.

Kurul ayrıca, reklamlarında tüketiciyi yanıltıcı ifadeleri nedeniyle Dermaclinic Güzellik Merkezine 5 bin 22 YTL para ve reklamı durdurma cezası verirken, Başkent Kozmetik Epilasyon Özel Sağlık Hiz. Ltd. Şti ile Beşiktaş Ota Lazer Epilasyon ve Estetik Hiz. Tic. Ltd. Şti.'nin tanıtımlarına ilişkin internet sitesi reklamlarını da mevzuata aykırı hükümler içermesi nedeniyle durdurdu.

TV KANALI

DTV Haber ve Görsel Yayıncılık A.Ş.'ye ait Kanal D logosuyla yayın yapan televizyon kanalına da 2005'de yayımlanan “Sabah Sabah Seda Sayan” isimli programda çok sayıda ürünün ve firmanın örtülü reklamı yapıldığı gerekçesi ile 50 bin YTL idari para cezası ve reklamı durdurma cezası verildi. Ancak kanalın daha önce de aynı yönde ceza almış olması nedeniyle, para cezası 100 bin 24 YTL olarak uygulanacak.

BANKA REKLAMINA CEZA

Garanti Bankasının geçen yıl Ramazan ayında yayımlanan “Ramazan Market Kampanyası” reklamları da Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelik'e aykırı bulundu. Bankaya, reklamı durdurma ve 50 bin 12 YTL idari para cezası verildi.

DİĞERLERİ

Kurul, Adıyaman ve Balıkesir'de faaliyet gösteren 2 otele de belgelendirildiklerinden daha fazla yıldızlı olarak reklam yaptıkları gerekçesi ile idari para cezası verdi. Özel Eğitim Kanununa aykırı hükümler nedeniyle Ankara'daki 2 dershanenin reklamı, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik'e aykırı ifadelere yer verdiği için de değişik illerde faaliyet gösteren 6 sağlık kuruluşunun reklamları durduruldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!