Kayıtdışıyla mücadele çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Kayıtdışıyla mücadele çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2024 07:00

TÜSİAD’ın dün gerçekleşen Olağan Genel Kurulu’nda yeniden başkanlığa seçilen Orhan Turan, vergisini düzenli ödeyen işletmelerin kayıt dışı işletmelere karşı rekabette zorlandığına dikkat çekerek, “Kayıt dışı ekonomi kayıtlı kesimin vergi yükünün ağırlaşmasına yol açıyor. Üstelik çevre kirliliği, halk sağlığı, çalışanların sosyal güvenlik hakları, iş sağlığı ve güvenliği, hatta suç ekonomisi gibi bir dizi negatif unsur ile de iç içe geçen bir durum. Bu nedenle kayıtlı ekonomiye geçişin özendirilmesini çok önemsiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Türk Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin (TÜSİAD) Olağan Genel Kurulu dün İstanbul’da gerçekleşti. Başkanlığa yeniden Orhan Turan seçildi. TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan ise YİK Başkanlığı’nı Ömer Aras’a devretti. Bülent Eczacıbaşı, Tuncay Özilhan’ın onursal başkan olmasını kurul üyelerinin oylamasına sundu, önerge oybirliğiyle kabul edildi ve Tuncay Özilhan TÜSİAD Onursal Başkanı oldu. Başkan Yardımcılığı görevine Ömer M. Koç, Arzuhan Doğan Yalçındağ, N. Ümit Boyner, Zekeriya Yıldırım getirildi.

YATIRIM KARAKIŞA TAKILDI

Yeniden başkan olan Turan, “Aylarca hepimizin gündemini meşgul eden bir seçim süreci yaşadık ve ekonomik sorunlar ağırlaştı. Yatırım iklimi kara kışta takılı kaldı. Ekonomide ateşi söndürmek için rasyonel politika çerçevesine bağlı kalmalıyız. Bu süreç sadece enflasyonun düşürülmesi açısından değil, sabit gelirliler üzerindeki olumsuz etkilerin hafifletilmesi açısından da önemli. Sorunlar para ve maliye politikaları ile aşılabilir nitelikte değil. Pansuman önlemlerle çözümü geleceğe ötelemek ülkenin çıkarına olmuyor” dedi.

Haberin Devamı

Vergisini kuruşuna kadar doğru ödeyen, her türlü mevzuata harfiyen uyan işletmelerin kayıt dışı çalışan işletmelerin karşısında rekabette zorlandığını dile getiren Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kayıt dışı ekonomi kayıtlı kesimin vergi yükünün ağırlaşmasına yol açıyor. Üstelik kayıt dışı ekonomi, iş sağlığı ve güvenliği hatta suç ekonomisi gibi bir dizi negatif unsur ile de iç içe geçer. Bu nedenle kayıtlı ekonomiye geçişin özendirilmesini çok önemsiyoruz” diye konuştu.

GELİR ADALETSİZLİĞİ SORUNU SÜRÜYOR

TÜSİAD YİK Başkanlığı’nı Ömer Aras’a devreden Tuncay Özilhan, genel kurulda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “2016’da bir darbe girişimi yaşadık. Son dokuz yılda sekiz kez sandık kuruldu. 2 cumhurbaşkanlığı, 4 meclis, 1 halkoylaması, birisi gelecek ay olmak üzere 2 yerel seçim gündemimizi doldurdu. Parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçtik. İktidar yapısı değişmedi ama siyasi gerilim de hiç düşmedi; hatta sürekli olarak tırmandı. Ekonomik durum tüm konuşmaların temel başlıklarından birisi oldu. Yüksek enflasyon, TL’nin değerinde istikrarsızlık, düşük tasarruf oranı, cari açık, düşük verimlilik, düşük katma değerli üretim, orta gelir tuzağı, teknolojide geri kalma endişesi, yeşil ekonomiye uyum ihtiyacı nitelikli eleman sorunu ekonomik durumun vazgeçilmez başlıkları idi. 2024 yılında Türkiye hala küresel ekonomideki payını artırma arayışına devam ediyor. Türkiye hala gelir adaletsizliği ile de mücadeleye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!