Karayipler'e giren ilk Türk zeytinyağı Tariş

Güncelleme Tarihi:

Karayiplere giren ilk Türk zeytinyağı Tariş
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2006 11:27

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, Almanya'da oynanan 2006 Dünya Kupası maçları ile tanınan Karayipler'deki Trinidad ve Tobago ülkesine bir konteynerde 20 ton zeytinyağı ihraç etti. Tariş Zeytinyağı, Karayipler'deki ilk Türk zeytinyağı olarak gösteriliyor.

Turkuaz rengi denizlerin bembeyaz kumlarla, palmiye ağaçları ve tropik ormanlarla buluştuğu büyüleyici coğrafyalar arasında gösterilen Karayipler'deki Trinidad ve Tobago'da sofralarda Türk zeytinyağı yerini aldı. Dünyaya Türk zeytinyağını tanıtmak ve kabullendirmek misyonuyla hareket eden ve bugün dünyanın 20 ülkesine ambalajlı ihracat yapan, geçen yılı 35 milyon dolar ihracatla kapatan, bu rakamı 2006'da 40 milyon dolara taşımayı hedefleyen Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, yeryüzündeki cennet olarak gösterilen Karayipler'deki Trinidad ve Tobago'ya bir konteyner dolusu zeytinyağı gönderdi. Karayipler'deki yaklaşık 1.5 milyon nüfuslu Trinidad ve Tobago, güneş, kum, eğlenceyle tanınırken, bu yıl 2006 Dünya Kupası'nda mücadelesi ile dikkat çekti. 10 Haziran'da İsveç ile
YEMEK KÜLTÜRLERİ
Trinidad Tobago'nun yerel mutfağı Asya, Hint, İtalyan, Lübnan ve Güney Amerika'da yaşayan Avrupa asıllı halka özgün mutfakların karışımı. Yengeç ve callaloo, özellikle pazar günü yemeği olarak yeniliyor. Bunlar ulusal yemeği olarak kabul ediliyor. Pirinçle yapılan bir yemek olan Pelau da yine standard yemeklerinden biri. Popüler bir başka yemek ise Batı Hindistan'da yapılan ve körili patates, bezelye ve etin, dürüm şeklinde ince pideye sarılıp yenilen bir yemek. Diğer yerel yemeklerden bazıları coo coo, sancoche, macaroni pie ve oil down.
karşılaşmasında 0-0 berabere kalan, 15 Haziran'daki İngiltere maçında 2-0 yenilen takım, ilk kez katıldığı Dünya Kupası'nda çok başarılı performans gösteremedi. Manchester United'dan tanınan Dwight Yorke'un yanısıra, Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı, daha önce İstanbulspor'un başına getirilen ünlü Hollandalı teknik adam Leo Beenhakker Trinidad'ı Dünya Kupası'na taşıyarak, eğlence, deniz, kum ve güneşten sonra futbolla adını duyurdu. Dünya Kupası'nın ardından Türkler bu kez de ilk Türk zeytinyağının girdiği Karayip adası olarak Trinidad ve Tobago'yu tanıyacak.

Ağırlıklı Çin, Lübnan, Fransız, İtalyan, Hint ve Tayland restorantlarının bulunduğu Karayipler'de restorantların büyük bir bölümü Trinidad ve Tobago'da yer alıyor. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, geçtiğimiz günlerde gönderdiği bir konteynerda 20 ton Tariş Naturel Sızma Zeytinyağı ile lüks restorantlardan, küçük aile işletmelerine, resort hotellere kadar birçok restorantta yer alacak. Trinidad'ın kremalı ve baharatlı, bamya, hindistancevizi sütü, balkabağı, deve dikeni karışımı ünlü yemeği 'callaloo' bundan böyle Türk zeytinyağı ile damaklarla buluşacak.

CENNETTE HİZMET SEKTÖRÜ ÖNDE

Resmi tam adı Trinidad ve Tobago Cumhuriyeti olan ada ülkesinde, Venezuela'nın kuzeydoğusunda yer alıyor. Yüzölçümü 5 bin 128 kilometre. 362 kilometrelik sahil şeridine sahip. İklimi tropikal. Doğal kaynakları petrol, doğal gaz ve asfalt. Nüfus artış oranı yüzde eksi 0.51. Ortalama hayat süresi 68.27 yıl. Nüfusun yüzde 39.5'ini zenciler, yüzde 40.3'ünü Doğu Hindistanlılar, yüzde 18.4'ünü melezler, yüzde 0.6'sını beyazlar, yüzde 1.2'sini Çinliler ve diğer ırklar oluşturuyor. Resmi dili İngilizce. Ayrıca Hindi, Fransızca, İspanyolca ve Çince konuşuluyor. Ülke Parlamenter demokrasi ile yönetiliyor. Başkenti Port of Spain. 2001 verilerine göre satınalma gücü paritesi 11.2 milyar dolar, 2000 verilerine göre reel büyümesi yüzde 5. Endüstrinin payı yüzde 44. Hizmet sektörü yüzde 54. 200 yılı ihracat rakamı 3.2 milyar dolar. İhracat ürünleri petrol ve petrol ürünleri, kimyasallar, çelik ürünleri, gübreler, şeker, kakao, kahve, narenciye, çiçek. Bu küçücük adada 6 havaalanı ve liman bulunuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!