‘Karadeniz Tahıl Girişimi bitse de Rusya zarar görmez’

Güncelleme Tarihi:

‘Karadeniz Tahıl Girişimi bitse de Rusya zarar görmez’
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2023 07:00

RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin sona ermesi halinde Rusya’nın tarım ürünleri ihracatının zarar görmeyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

Video konferans yoluyla basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Karadeniz Tahıl Girişimi’yle ilgili soruları yanıtlarken, “Bu anlaşma sona erse bile her halükârda gübre ve gıda ihracatımız devam ediyor. Ortaklarımızın zarar görmeyeceğinden eminim” diye konuştu.

‘ARGÜMANLARINI ANLAMIYORUM’

Bakan Lavrov, tahıl girişiminde Ukrayna’nın tahıl ihracatına yönelik şöyle konuştu: “Bu Karadeniz anlaşmasını sürdürmek isteyenlerin ne gibi bir argümanı olduğunu anlamıyorum, çünkü dediğim gibi, Ukrayna tahılı söz konusu olduğunda bu anlaşma uzun zaman önce ticari hale geldi. Tahılın yüzde 2.5’inden fazlası en yoksul ülkelere ihraç ediliyor. Anlaşmanın feshedilmesi durumunda Rusya, masrafları karşılayarak en yoksul ülkelere benzer veya daha büyük miktarda tahılın ücretsiz olarak tedarik edilmesini sağlayacak.”

Haberin Devamı

Kuzey Deniz Yolu’nun ulusal güzergâhları olduğuna vurgu yapan Lavrov, bu rotanın fırsatlarını genişletmek için aktif olarak çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Lavrov ayrıca, Rusya-Afrika zirvesine hazırlıklarda son aşamaya gelindiğine de işaret ederek, “Önümüzdeki birkaç yıl içinde Rusya ve Afrika ülkeleri arasındaki etkileşim planlarına ilişkin büyük bir deklarasyon hazırlanıyor” ifadelerini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!