Kapalıçarşı Obama ile heyecanlandı, 100 lider 50 bin dolar bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Kapalıçarşı Obama ile heyecanlandı, 100 lider 50 bin dolar bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2009 00:00

Yabancı liderlerin ortak ziyaret merkezi Kapalıçarşı’ya giden en önemli 100 liderin bugüne kadar yaptığı toplam harcama 50 bin dolarda kalıyor. Bu harcama zaman zaman bu liderler için dışarıdan müşteri kabul etmemek zorunda kalan esnafı tatmin etmiyor. Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Hasan Fırat, "Hem işimizi baltalıyorlar, hem de para harcamıyorlar. Kapalıçarşı protokol istemiyor" diyor.

İSTANBUL’u ziyaret eden liderlerin neredeyse tamamının gezdiği Kapalıçarşı bu misafirlerine hazırlanmak için tuvaletleri mumlarla süslemekten yerleri deterjanla yıkamaya kadar hiçbir hazırlıktan kaçınmıyor. Ancak, devlet başkanları ve kraliçelerden oluşan en üst düzey 100 liderin Çarşı’dan bugüne kadar toplamda sadece 50 bin dolarlık alışveriş yapmış olması esnafı üzüyor. Kapalıçarşı’nın programı sır gibi saklanan ABD Başkanı Barack Obama tarafından ziyaret edilmeyeceği söyleniyor. Kapalıçarşı Esnafları derneği Başkanı Hasan Fırat, "Hem işimizi baltalıyorlar, hem para harcamıyorlar. Biz protokol falan istemiyoruz. Obama gelmediği için de üzülmüyoruz" diyor.

Rekor Kuveyt Şeyhi’nde

ABD Başkanları’ndan Ronald Reagen, George W Bush, George Bush, Bill Clinton’ın yanısıra Suudi Kralı Abdullah, Hollanda Kraliçesi Beatrix, Çek Cumhurbaşkanı Vaclav Klaus, Litvanya Cumhurbaşkanı Valdas Adamkus, İspanya Kraliçesi Sophia, Kuveyt Şeyhi Majed El-Sabah gibi ünlü isimleri ağırlayan Kapalıçarşı’da liderlerin en fazla ilgi gösterdiği ürünler fiyatları ortalama 4 dolar ile 10 dolar arasında değişen nazar boncuklu bilezikler oluyor. Ayrıca birebir taklit çantalara da büyük talep oluyor. 800 dolarlık marka çantanın bire bir taklidi Kapalıçarşı’da 400 dolara satılıyor. Liderler arasında bugüne kadar en pahalı alımı yapan ismin ise Kuveyt Şeyhi Majed El-Sabah olduğu ifade ediliyor. Şeyh bu rekoru 28 bin dolar değerindeki pırlanta takı ile elinde tutuyor.

VIP tuvalet telaşı

Kapalıçarşı’nın en büyük hayalkırıklığını ise İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya Belediye Başkanları Zirvesi oluşturuyor. Dünyadan 400 belediye başkanını ağırlayan zirve katılımcıları için Kapalıçarşı bir gece özel olarak açıldı. Hatta gelen misafirlerin rahatı için yönetimden VIP tuvalet bile istendi. Ancak, bu özel talebi karşılamak için Kapalıçarşı’da yıkımı göze alamayan yönetim varolan 3 tuvaletin kapılarını tamir ediip içlerini de mumlarla ve çiçeklerle süsleyerek sorunu aşmaya çalıştı. Kapalıçarşı’da yemek yiyen konukların gidişinin ardından gecenin sonunda çarşı siftahsız kapattı. Liderlerin ziyareti sırasında gidilecek dükkanlar seçilirken dükkandaki ürün sayısı ve çalışanların dil bilgisi göz önünde bulunduruluyor. Protokol dükkanlarının duvarlarını liderlerile çekilen fotoğraflar süslüyor.

En fazla harcamayı Kuveyt Şeyhi yaptı

Kuveyt Şeyhi Majed El-Sabah 28 bin dolarlık pırlanta takı aldı.

George H W Bush halı aldı.

Hollanda Kraliçesi Beatrix 3 bin dolara bir ipek halı aldı.

Litvanya Cumhurbaşkanı Valdas Adamkus 1000 dolara yün halı aldı.

İspanya Kraliçesi Sophia 400 dolarlık alışveriş yaptı.

Hindistan Turizm Bakanı Ambika Soni 500 dolar harcayıp kilim aldı.

Bill Clinton’ın kızı Chelsea Clinton 10 tane nazarlık alıp 65 TL harcadı

Suudi Arabistan Kralı Abdullah 30 adet halıyı otelinde inceledi. Ancak, alım yapıp bilinmiyor.

Libya Lideri Muammer Kaddafi’nin kızı Ayşe, 10 dolara bilezik aldı.

Esnaf altın anahtar veremeyecek

KAPALIÇARŞI esnafı İstanbul ziyareti sırasında çarşıyı ziyarete gelen liderleri eli boş göndermiyor. Liderlerin geleceği konusunda 10 gün önceden haber alan çarşı, özel misafirleri için birer altın anahtar hazırlayıp hediye ediyor. ABD Başkanı Barack Obama’nın gelişi ile ilgili olarak kendilerine herhangi bir uyarıda bulunmadığını dile getiren Hasan Fırat, "Eğer gelseydi altın anahtarı hazırdı. Ancak, gelmediği için veremiyoruz" dedi.

Kriz ciroyu fena vurdu

Krizde önce 2006 yılında Kapalıçarşı’nın yıllık cirosu 20 milyar doları buluyordu.

Kapalıçarşıyı yazın günde 400 bin, kışın ise 150 bin kişi ziyaret ediyordu.

Ancak krizden önce 20 milyar dolar olan ciro krizde neredeyse 4 milyar dolara kadar geriledi.

Kapalıçarşı’daki 3 bin 600 mağazanın 1100’ünü kuyumcular 500’ünü halıcılar, 200’ünü tekstil mağazaları oluşturuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!