Kamuya yüzde 30 zam Meclis’ten geçti

Güncelleme Tarihi:

Kamuya yüzde 30 zam Meclis’ten geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2023 07:00

Emeklilerle birlikte 20 milyon kişiyi bulan kamu çalışanlarının maaşlarında 2023 yılının ilk altı ayı için yüzde 30’luk artış getiren yasa, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Haberin Devamı

1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olan artış oranları, yasanın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından imzalanıp hemen yürürlüğe girmesiyle uygulamaya koyulacak. Meclis’te dün gece ilerleyen saatlerde kabul edilen yasaya göre kamu görevlilerinin aylık ve ücretlerinde 1 Ocak-30 Haziran 2023 tarihleri arasındaki dönem için enflasyon farkı dahil uygulanacak yüzde 16.48 artış, yüzde 13.52 puan eklenerek yüzde 30 oldu. Yüzde 13.52 puanlık ek oran, aynı döneme ilişkin enflasyon farkı hesaplamasında dikkate alınmayacak.

ÖLÜM AYLIĞI DOSYA BAZINDA

Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emekliler ve hak sahiplerine dosya bazında 3 bin 500 lira olan aylık asgari ödeme tutarı 5 bin 500 liraya çıkarıldı. Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan ticari kazanç veya serbest meslek kazancı nedeniyle gerçek veya basit usulde gelir vergisi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olanlara ödenen aylıklar da bu ay başından geçerli olmak üzere yüzde 30 oranında arttı. Aynı artış oranı; anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortakları, tarımsal faaliyette bulunanlar için de geçerli olacak.

Haberin Devamı

İSTİHDAM DESTEĞİ

Asgari ücret desteği Ocak-Haziran 2023 arasında devam edecek. İşçi başına işverenlere verilen asgari ücret desteği 100 liradan 400 liraya, toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait işyerleri için ise sendikacılığı desteklemek amacıyla 500 liraya çıkarıldı. Bu destekten yararlanacak işverenenin işletmesindeki işçi sayısını önceki yılın aynı ayına göre düşürmemiş olması, yani en azından mevcut istihdamı koruması şartı aranacak. Bu tutar, işverenlerin SGK’ya ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilecek ve İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. 

UEFA TEŞVİKİ

Yeni yasaya göre, salgın nedeniyle yapılan kısa çalışma ödemelerinde hatalı işlemlerden dolayı hizmetleri SGK’ya eksik bildirilen sigortalıların hizmetleri fiili duruma getirilecek. 2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali için Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA), katılımcı futbol kulüpleri ve organizasyonda görevli şirketlerden işyeri, kanuni ve iş merkezi Türkiye’de bulunmayanlara, bu müsabaka dolayısıyla yapılacak mal teslimleri ve hizmet ifaları ile bunların bu müsabaka dolayısıyla yapacakları mal teslimleri ve hizmet ifaları KDV, gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutuldu.

BAKMADAN GEÇME!