Kâğıt helvaya ‘taklit’ cezası

Güncelleme Tarihi:

Kâğıt helvaya ‘taklit’ cezası
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2021 07:00

Özellikle çocukların severek tükettiği kâğıt helva ile ilgili ilginç bir ‘taklit’ davasının görüldüğü ortaya çıktı. Şirinkos markası ile üretim yapan bir firma, asırlık Koska ile başka bir üreticiye açtığı “Tescilli tasarımımız taklit edildi” diyerek açtığı tazminat davasını kazandı. Davalı firmalar, 48 bin TL maddi, 30 bin TL de manevi tazminatı 10 yıllık faizi ile ödeyecek.

Haberin Devamı

Kâğıt helva üretimi ile başlayıp yıllar içinde ürün gamına krokan ve bar grubu ürünlerini de ekleyen firmalar arasında müthiş bir rekabet söz konusu. “Şirinkos”, “Balkos”, “Nefiskos”, “Şenkos” gibi markalarla üretim yapan firmaların hemen hepsi de 40-50 yıllık geçmişe sahip. Anılan markalardan ikisi ile asırlık Koska’yı bir dava dosyasında bir araya getiren ise tescilli kağıt helva tasarımının kopyalanması iddiası oldu.

KOSKA ADI İLE SATILDI

Sektörde 1975 yılından bu yana faaliyet gösteren Mehmet Şirin Bayram’ın sahibi olduğu Şirin Ticaret, Koska ile üretim anlaşması yaptı. Şirin Ticaret’in ürettiği kâğıt helvalar Koska ambalajında satılmaya başlandı. Taraflar arasında mayıs ayında imzalanan sözleşme ile başlayan ilişki Haziran-Eylül 2010 dönemini kapsadı. Eylül 2010’dan sonra Koska, Şirin Ticaret’ten ürün almamaya başladı.

Haberin Devamı

BAŞKA FİRMA İLE ANLAŞTI

Şirket personeli, Koska’nın kendilerinden ürün almamasına rağmen, çeşitli market zincirlerinden ürünün satılmaya devam ettiğini fark etti. Yapılan araştırma sonrası Koska’nın, Dündar Cırıt’ın sahibi olduğu Şükreden Ticaret ile anlaşmaya vardığı anlaşıldı. Benzer ürünü, 1980’li yıllardan bu yana Belkos markası ile ürüten Şükreden Ticaret’in üretip Koska’ya sattığı anlaşıldı.

TESCİLLİ TASARIM

Ürün üzerinde yapılan incelemede, Şükreden Ticaret tarafından satışı yapılan ürünün, Şirin Ticaret’in sahibi Mehmet Şirin Bayram adına tescilli tasarım ile aynı olduğu görüldü. Mehmet Şirin Bayram, tescilli tasarımı ile üretim yapıldığını öne sürerek Koska’nın bağlı olduğu Merter Helva San. ve Tic. AŞ ile Dündar Cırıt’ın sahibi olduğu Şükreden Ticaret’e karşı 75 bin TL maddi, 50 bin TL de manevi tazminat davası açtı.

DAVA RET EDİLDİSİN

İstanbul Anadolu 1. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde açılan davada savunmalarını sunan Koska’nın avukatları özetle “Talebi karşılayamadığı için davacı taraf ile iş ilişkisi kesildi. Üretim, tamamen farklı bir tasarım ile devam ettirildi. Davacının tescilli tasarımının piyasada çok kullanılıyor. Söz konusu tasarımın ayırt edici bir özelliği de yok. Davanın reddine karar verilsin” dedi.

Haberin Devamı

HEM MADDİ HEM MANEVİ TAZMİNAT

Mahkeme, 10 yıl süren davada, bilirkişi raporu sonrası kararını verdi. Mahkeme, “Davacının tasarımdan doğan hakkına tecavüz edildi” yönünde hüküm kurdu. Mahkeme, Koska ile Şükreden Ticaret’in, Mehmet Şirin Bayram’a 48 bin 280 TL maddi, 30 bin TL de manevi tazminat ödemesine karar verdi. Mahkemenin belirlediği tazminat tutarlarına 10 yıllık da faiz işlenecek. Söz konusu karar kesinleşti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!