Kacır, Macaristan temaslarını değerlendirdi: 6 milyar dolarlık hedefi savunma ile yakalarız

Güncelleme Tarihi:

Kacır, Macaristan temaslarını değerlendirdi: 6 milyar dolarlık hedefi savunma ile yakalarız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2023 07:00

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türk savunma sanayi 2023 yılı itibarıyla 6 milyar dolar ihracat düzeyini yakalıyor. Hızla 10 milyar dolar ihracata koşuyor olacağız. Bu kapsamda önemli dostlarımızdan biri olan Macaristan’la da özellikle savunma alanında gerçekleştireceğimiz işbirliği, liderlerimizin koyduğu 6 milyar dolarlık yıllık ticaret hacmini yakalamamıza vesile olacak” dedi.

Haberin Devamı

Kacır, bir dizi temasta bulunmak üzere Macaristan’ı ziyaret etti. Başkent Budapeşte’de ülkenin Savunma Bakanı Kristf Szalay-Bobrovniczky ile heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi. Bakan Kacır, Budapeşte’de Macaristan Savunma Bakanı Kristf Szalay-Bobrovniczkyé’in yanı sıra Türk ve Macar şirketlerin temsilcilerinin de yer aldığı Savunma Sanayi Çalıştayı’na da katıldı.

ÖTESİNE DE GEÇEBİLİRİZ

Bakan Kacır, ziyaretin ardından yaptığı değerlendirmede, “Toplantılarımız kapsamında özellikle savunma sanayi alanında yürütebileceğimiz işbirliği projelerini ele aldık” ifadelerini kullandı. Kacır, “Son dönemde özellikle kara araçlarında bir Türk firması olan Nurol Makine’nin, Macaristan’daki paydaşlarıyla birlikte yürüttüğü tedarik ve ortak üretim projesi, savunma sanayinde çok önemli bir adım oldu. Fakat işbirliğimizin bunun çok daha ötesine geçebileceğini değerlendiriyoruz. Ben bu ziyaretime 10 farklı savunma sanayi firma ve kurumunu davet ettim. Hep birlikte Macaristan Savunma Bakanlığı’nda 5 saate yakın bir toplantı gerçekleştirdik” dedi.

Haberin Devamı

YTAK İÇİN 281 STRATEJİK ÖNCELİKLİ ÜRÜN BELİRLENDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 23 Kasım’da yapılan açıklamada, firmaların yatırım projeleri için alacakları teknoloji/strateji puanı dikkate alınarak, toplam yatırım tutarı en az 1 milyar TL olan yatırım projelerine aracı bankalar kanalıyla Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı (YTAK) tahsis edileceğini belirtti. Buna göre; azami 10 yıl vadeli olarak kullandırılacak kredilerin faiz oranı; teknoloji/strateji puanı, yatırım kapsamında yurtdışından sağlanan finansman oranı, finansal sağlamlık değerlendirmesine bağlı olarak yüzde 30 ile yüzde 15 aralığında belirlenecek. Program kapsamında 3 yılda 300 milyar TL limit tahsis edilecek.

UYGUN KOŞULLU KREDİ

Sanayi ve Teknoloji  Bakanlığı’nın YTAK  programına ilişkin uygulama tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakan Kacır, yaptığı açıklamada, “Teknoloji ve strateji değerlendirmesi yapacağımız, 1 milyar TL ve üzeri düzeyde yatırım projeleri için 281 üründen oluşan Stratejik Öncelikli Ürün ve 261 başlıktan oluşan Teknoloji Alanları Listesi’ni yayımladık. Bu program, yatırımcılarımızın uzun vadeli ve uygun koşullarda yatırım kredisine erişimini sağlayacak. Yüksek teknoloji yatırımlarını hızlandıracak. Cari denge ve fiyat istikrarına katkı sağlayacak” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!