Jandarma, yolsuzluk peşinde en çok ‘beyaz’ kodu kullandı

Güncelleme Tarihi:

Jandarma, yolsuzluk peşinde en çok ‘beyaz’ kodu kullandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 17, 2002 02:08

Jandarma Genel Komutanlığı'nın SP Ankara Milletvekili Zeki Çelik'in soru önergesine verdiği yanıtlar, Jandarma'nın yolsuzluk iddialarıyla ilgili 20 ayrı operasyonun 13'ünde ‘‘beyaz’’ kodunu kullandığını ortaya koydu.

Jandarma Genel Komutanlığı'nın, hükümeti sarsan ‘‘Beyaz Enerji’’yle birlikte, yine kamudaki yolsuzluk iddialarını hedef alan 20 ayrı operasyon daha yürüttüğü ortaya çıktı.

Jandarma, TEAŞ eski Genel Müdürü Muzaffer Selvi ve yardımcısı Ünal Peker'in 11'er, eski Devlet Bakanı da olan TEAŞ eski Yönetim Kurulu üyesi Birsel Sönmez'in de 9.5 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ‘‘Beyaz Enerji’’de olduğu gibi 13'ünde ‘‘Beyaz’’ kodunu kullandı.

Operasyonlarında ‘‘Beyaz Tilki, Beyaz Şahin, Beyaz Ahtapot, Beyaz Koza, Beyaz Başak, Beyaz Benzin ve Beyaz Ev’’ kodlarını kullanan Jandarma, son iki yıl içindeki yolsuzluk operasyonlarında 2 binin üzerinde kişiyi gözaltına aldı. Jandarma'nın son dört yılda yürüttüğü operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı 3 bin 600'ü aşarken, tutuklananların sayısı da bin 485'e ulaştı. Jandarma, yolsuzluk operasyonlarında ‘‘Beyaz’’ın dışında ‘‘Kara Elmas, Tırpan, Kaldırım Taşı, Işıktepe, Eksperes, Zakkum ve Darbe 1’’ kodlarını da kullandı.

ÇETE OPERASYONLARI

Jandarma Genel Komutanlığı, SP Ankara Milletvekili Zeki Çelik'in soru önergesini yanıtlarken, son yıllarda yürütülen yolsuzluk operasyonlarına ilişkin çarpıcı bilgiler verdi. Jandarma'nın, İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen aracılığıyla verdiği bilgiye göre, ‘‘Çıkar Amaçlı Suç Örgütleri’’ne yönelik operasyonlarda 1999'da 768, 2000'de 734, 2001'de bin 857 ve 2002'nin Ocak-Mayıs döneminde 320 olmak üzere toplam 3 bin 649 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Yargıya iletilen bu kişilerden bin 485'i tutuklanarak cezaevine konuldu.

Jandarma'nın açıklamasına göre, çete operasyonları nedeniyle 238 de kamu görevlisi hakkında yasal işlem yapıldı. Bunların arasında 1 eski devlet bakanı, 1 eski müsteşar yardımcısı, 4 genel müdür, 9 ilçe ve belde belediye başkanı, 2 öğretim görevlisi ve 19 da mahalle muhtarı yer aldı. Bakan, müsteşar yardımcısı ve genel müdürler, Jandarma'nın soruşturma ağına, ilk duyulduğunda hükümette kriz yaratan ve sonucunda da ANAP'lı Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'i koltuundan eden ‘‘Beyaz Enerji’’ operasyonunda takıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!