İzmir Viyana'yı örnek alıp dönüşebilir

Güncelleme Tarihi:

İzmir Viyanayı örnek alıp dönüşebilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2011 15:02

Kentsel dönüşüm projelerine 63 yıl önce başlayan Viyana ile İzmir arasında ortak projeler gündeme geldi. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir'in kentsel dönüşüm ve şehirleşmede Viyana'yı örnek alabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Viyana Belediyesi'nin konuğu olarak Avusturya'ya giden Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, ortak projelerin hazırlanması konusunda görüşmeler yaptı.

Viyana'nın kentsel dönüşüm ve şehircilik konularında çok ileri olduğunu söyleyen Aslan, "İlk kentsel dönüşümü 1949 yılında yapmışlar. İzmir'de de en öncelikli sorun bu. Eğer kenti 2050 yılına hazırlamak istiyorsak bizim de bir an önce çalışmalara başlamamız lazım. Bu konuda Viyana Belediyesi ile bazı ortak projeler geliştirmeyi planlıyoruz" dedi.

Kendilerinin siyasi bir kimliği olmamasına rağmen Viyana'nın Ege-Koop'u davet etmesinin önemli olduğunu altını çizen Aslan, şöyle konuştu:

"Viyana geçen seneki İzmir Fuarı'nın onur konuğuydu. O günden sonra ilişkilerimiz gelişti. Biz yapacağımız çalışmalarda Viyana'nın tecrübelerinden ve yurtdışı kaynaklarından faydalanmak istiyoruz.

Haberin Devamı

Onlar şehirleşme ile ilgili sorunların neredeyse tamamını çözmüş durumdalar. İzmir de aşağı yukarı Viyana'ya benziyor. Eğer İzmir'i yeniden planlamak ve ciddi bir kentsel dönüşüm istiyorsak Viyana'yı örnek alabiliriz. "

YARDIMA HAZIRIZ

Kentsel dönüşüm projeleri konusunda Ege-Koop'un çalışmalarını incelediklerini belirten Viyana Eyaleti Konut Bakan Yardımcısı Wolfgang Förster de 700 evin tamamlandığı toplam 1700 konutluk kent yenileme inşaat alanına götürdüğü Aslan'a çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.

Belediyeye ait konutlardan elde edilen kira gelirlerinin yeni sosyal konutlar finans kaynağı olarak kullanıldığını belirten Förster, şunları anlattı:

"Viyana'da insanlar genelde ev almıyor. Daireler burada 300-400 bin euro. Bu yüzden kentte yaşayanlar ev almak yerine kiralamayı seçiyor. Enerji tasarruflu binalar yapıyoruz. Buradaki konutlarda enerji kaybını en aza düşürdük. Şimdi de sıfır enerji kullanan evler için proje hazırlığımız var.

Bu projede güneş, rüzgar ve çöp enerjisinden yararlanacağız. Viyana'da toplanan çöpler enerjiye dönüştürülüyor. Çöpler ayrıştırıldıktan sonra bir bölümü yakılıyor. Yakma sonucu hem elektrik üretiliyor hem de kazanlardaki su ısıtılarak borularla evlere aktarılıyor. Isınma ve aydınlatma sağlanıyor. Yeni yapılan evlerde ise az enerjiyle binayı ısıtmak, soğutmak ve temiz hava taşınması için sistem oluşturduk. Böylelikle yıllık metreküp başına düşen 20 litre mazot yerine bir litre mazot kullanılıyor."

Haberin Devamı

1994 yılından bu yana Viyana Beleye Başkanı ve aynı zamanda Eyalet Başbakanı olan Dr. Michael Haupl'ın talimatıyla Ege-Koop'u incelediklerini de dile getiren Förster, "Yaptığınız projeleri gördük. Görüş ve proje takası için sizleri davet ettik. İşbirliğimiz hem İzmir, hem de Viyana'nın yararına olacaktır. Viyana Belediyesi ve eyalet hükümetinden; konut yapımı, yeşil enerji ile ilgili yardıma hazırız” dedi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!