İtalya’daki ‘kebaba karşı savaş’a AB’den ‘yemek ırkçılığı’ sorgusu

Güncelleme Tarihi:

İtalya’daki ‘kebaba karşı savaş’a AB’den ‘yemek ırkçılığı’ sorgusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2009 00:00

İtalya’nın Lombardy bölgesinde, dönerci ve kebapçıların önünü kesmek amacıyla, “Bu gıdaları işletme dışında tüketmek yasak” kararı alması, Lucca kentinde, “etnik gıda” satışının yasaklanması, AB gündemine girdi. AB, İtalya’daki kebaba karşı savaşla ‘yemek ırkçılığı’ yapılıp, yapılmadığını soruşturacak.

Haberin Devamı

AVRUPA Birliği (AB), İtalya’da kebaba karşı bilinçli bir ‘savaş’ başlatılıp başlatılmadığı ve bu yolla ‘yemek ırkçılığı’ yapılıp yapılmadığını soruşturacak. AB Komisyonu, kebapçıların sayısındaki artış üzerine kendi mutfağını korumak için etnik restoranları yasaklama kararı alan bazı İtalyan belediyelerin, Birliğin ortak pazar kurallarını ihlal ettiği iddialarını araştıracak.

Hizmet sunma hakkı

İç pazar ve hizmetlerden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Charlie McCreevy, konuyu gündeme getiren Avrupa Parlamentosu’nun Liberal İtalyan üyeleri Marco Cappato ve Marco Pannella’nın soru önergesine verdiği cevapta, İtalyan makamlarıyla temasa geçerek kebap yasağı hakkında detaylı bilgi aldıktan sonra AB anlaşmalarında güvence altına alınan yerleşme hakkı ve hizmet sunma hakkının ihlal edilip edilmediğini inceleyeceklerini söyledi.

Haberin Devamı

49’uncu madde ihlali

AB anlaşmasının yerleşim hakkını düzenleyen 43’üncü maddesi, AB vatandaşlarının istedikleri AB üyesine yerleşerek, büro ve şube açabilmelerini öngörürken 49’uncu maddesi, hizmet sunumu özgürlüğünü kısıtlayan her türlü engeli yasaklıyor. AB Komisyonu’nun İtalyan üyeleri tarafından veirlen soru önergesiyle gündeme gelen ‘kebap savaşları’ konusunda İtalyan yerel yönetimlerin 49’uncu maddeyi ihlal edip etmedikleri araştırılacak.

Lombardy ve Lucca

İtalya’nın Lombardy eyaleti, dönercilerin ve kebapçıların önünü kesmek için işletmelerin dışında gıda tüketilmesini yasaklamıştı. Eyalette ayrıca, tüm gıda satıcılarının gece 01.00’da kapanması zorunlu hale getirilmişti. Lucca kenti ise “mutfak geleneklerini, mimari karakterini, kültürel ve tarihi özellikleri ile  geleneksel dekorunu korumak” için onayladığı yönetmelikte etnik gıdaların satışını yasaklamıştı.

Hollandalı Akzo Nobel ihbar etti AB kartele 61 milyon Euro ceza kesti

AVRUPA Birliği (AB) Komisyonu, 8 şirketten oluşan kalsiyum karpit ve magnezyum tozu karteline 61 milyon Euro para cezası verdi. 2004-2007 yılları arasında anlaşmalı fiyatlarla pazarı paylaşan kartelde en büyük paya sahip olmasına rağmen suç ortaklarını ihbar eden Hollandalı kimya devi Akzo Nobel’in 17.4 milyon Euro’luk cezası ise silindi. AB Komisyonu’ndan yapılan açıklamada, kartel oluşumunda yer alan diğer şirketlerden Slovak Novacke Chemicke’ye 19.6 milyon Euro, Sloven HSE’ye 9.1 milyon Euro, Avusturyalı Donau’ya 5 milyon Euro ve Alman şirketleri SKW’ye 13.3 milyon Euro, Ecka’ya 6.4 milyon Euro, Evonik’e 4.7 milyon Euro ve Almamet’e 3 milyon Euro para cezası uygulandığı belirtildi. Kalsiyum karpit unu ve magnezyum tozu çelik üretiminde kullanılıyor.

Haberin Devamı

Newsweek, ‘Büyük Kebap Savaşları’ başlığı atmıştı

İTALYA’nın Lucca kentinin merkezinde kebapçıların çoğalması üzerine Belediye Başkanı Mauro Favilla etnik lokanta yasağı getirdi. Newsweek dergisi de ‘Büyük Kebap Savaşları’ başlıklı bir haber yaparak bu konuyu işledi. Dergi, haberde ‘Türkiye misilleme yapıp pizzayı yasaklarsa ne olacak?’ diye de sordu. Karşı çıkanların yasağı “mutfak ırkçılığı” olarak nitelendirdiğine işaret eden dergi, yasağın Lucca’nın, geleneksel ve kültürel kimliğini koruyacağını savunan Belediye Başkanı Mauro Favilla’nın kentin, eski sokakları ucuz fast food satıldığı yerlerle dolu Roma’ya benzemesine istemediğini kaydetti. Haberde ayrıca şu cümlelere de yer verildi: “Halen, Lucca’nın merkezinde sadece dört ‘etnik’ yemek yeri var. Bunlar son iki yılda açılan Türk kebapçıları. Mesopotamia’yı işleten Hayri Gök, ‘Pisa’da 16 kebapçı var. Bu nedenle bizden korkuyorlar’ diyor. Yasağı eleştirenler, Lucca’nın çıkışının, ekonomik olarak anlamlı olmadığını söylüyorlar. Uluslararası Otel ve Restoran Derneği Başkanı Avi Rosental da ‘Turizm, açıklık ve çeşitlilik demek’ dedi. Üstelik, Türkiye misilleme yapıp pizzayı yasaklarsa ne olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!