İstisna ve indirimler için düğmeye basıldı... Şimşek: Dolaysız vergilerin bütçe içindeki payının artırılması temel amacımız

Güncelleme Tarihi:

İstisna ve indirimler için düğmeye basıldı... Şimşek: Dolaysız vergilerin bütçe içindeki payının artırılması temel amacımız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2023 07:00

Fiyat istikrarının en önemli öncelikleri olduğunu vurgulayan Mehmet Şimşek, “Etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kaldırılması hususunda kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda temel vergi kanunlarını gözden geçiriyoruz. Program döneminde çalışmalarımızı Meclisimizin takdirine sunacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlığının 2024 yılı bütçesinin TBMM Plan Bütçe Komisyonu sunumunda,  “Fiyat istikrarı en önemli önceliğimiz” mesajını verdi. Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek ve fiyat istikrarını sağlamak için Merkez Bankası’nın parasal duruşunu sıkılaştırdığını dile getiren Şimşek, “Önümüzdeki dönemde para, maliye ve gelirler politikası eşgüdüm içerisinde yürütülecek; üretim, rekabet ve verimliliği artırıcı yapısal reformlar hayata geçirilecek. Vatandaşımızın alım gücünün korunması, sürdürülebilir büyüme ve kalıcı refah artışı için fiyat istikrarı ön koşuldur, yoğun çabalarımız bunu gerçekleştirmeye yöneliktir” dedi.

DENGELENME İHTİYACI

Şimşek daha dengeli, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir yüksek büyüme ile kalıcı refah artışını hedeflediklerini kaydetti. İlk yarıdaki yüzde 3.9’luk büyümeyi hatırlatan Şimşek, “Mevcut büyüme iç talep kaynaklı olup, ekonomide yeniden dengelenme ihtiyacı söz konusudur. Önümüzdeki dönemde net ihracatın pozitif katkıda bulunduğu daha dengeli bir büyümeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

MALİ DİSİPLİN VURGUSU

Şimşek, konuşmasında mali disiplini yeniden tesis etiklerini söyledi. Maliye politikasının para politikasıyla eşgüdümlü yürütüldüğünü belirten Şimşek, şöyle konuştu: “Bütçe açığını düşürerek enflasyonla mücadeleye destek vereceğiz. Harcama alanlarını gözden geçirerek, kaynakların nitelikli büyümeye, ihracata ve istihdama katkı sağlayacak alanlara yönlendirilmesini sağlayacağız.” 

KAPSAMLI ÇALIŞMA

Vergi düzenlemelerinde vergi tabanının genişletilmesi ve gönüllü uyumun artırılmasına yönelik çalışmalara devam edeceklerini kaydeden Şimşek, “Anlaşılabilir, kolay uygulanabilir, güncel gereksinimleri karşılayan bir vergi yapısının oluşturulması, dolaysız vergilerin bütçe içindeki payının artırılması temel amacımızdır. Etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimlerin kaldırılması hususunda kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda temel vergi kanunlarını gözden geçiriyoruz. Program döneminde çalışmalarımızı Meclisimizin takdirine sunacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

FATF İÇİN KRİPTO VARLIK ÇALIŞMASI 

Mali suçlarla mücadelenin de temel öncelikleri arasında yer aldığını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı, suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı ile mücadele rejiminin güçlendirilmesine yönelik çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürdüklerini kaydetti. Şimşek, Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından paylaşılan rapora göre, Türkiye’nin 40 FATF standardının 39’u ile uyumlu olduğunu vurguladı. Şimşek, “Teknik uyum kapsamında, hazırlıkları devam eden tek husus kripto varlıklar ile ilgili çalışmalardır. Bu konuda da gerekli çalışmalarımız nihai aşamaya gelmiştir. Uygulamada sağlayacağımız etkinlik ile ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘ÇALIŞANLARI ENFLASYONA EZDİRMEDİK’

Şimşek, çalışan ve emeklilerin aylık ve ücretlerinde enflasyonun üzerinde artışlar yaptıklarını belirtti. Bakan Şimşek, “Emeklilerimize kasımda tek sefere mahsus olarak 5 bin lira ilave ödeme yapacağız. Asgari ücreti de 2023’te enflasyonun üzerinde yüzde 107.3 oranında artırdık. Özetle çalışan ve emeklileri enflasyona ezdirmedik ve bundan sonra da ezdirmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

DÖRT ANA BAŞLIKTA UYGUN MALİYETLİ BORÇLANMA ADIMI

Şimşek, makroekonomik dengeleri gözeterek, mali disiplinden ödün vermeden uygun maliyetli borçlanma politikasına devam edeceklerini belirterek, borçlanma stratejisinin 4 ana başlığını şöyle sıraladı: “Birincisi, vadesine 12 aydan az kalmış senetlerimizin payını belirli bir seviyede tutarak, borçlanmamızın vadesini uzatacağız. Böylece borç stokumuzun refinansman riskini azaltıyoruz. İkincisi, değişken faizli senet ihraçlarının payını sınırlayarak, borç stokumuzun faiz riskini düşürüyoruz. Üçüncüsü, iç borçlanmamızı ağırlıklı olarak TL cinsinden senetlerle yaparak, borç stokumuzun kur hassasiyetini azaltmayı planlıyoruz. Dördüncüsü ise güçlü nakit rezervimizi muhafaza ederek, ortaya çıkabilecek olumsuz piyasa koşullarına karşı likidite ve refinansman riskini azaltıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!