İşte Hızray’ın detayları

Güncelleme Tarihi:

İşte Hızray’ın detayları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2023 07:00

BEYLİKDÜZÜ-Sabiha Gökçen Havalimanı arasını 53 dakikaya indirmesi ve 5 milyar Euro’ya mal olması planlanan Hızray’la ilgili detaylar, İstanbul’da düzenlenen Dünya Metrolar Zirvesi’nde ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Saatte 140 kilometre hız yapması planlanan Hızray, her biri 48 metre yer altındaki 13 istasyondan oluşacak ve İstanbul Boğazı’nı 130 metre derine inşa edilecek tüp tünelle geçecek. 

Uluslararası Toplu Ulaşım Birliği’nin her yıl düzenlediği Dünya Metrolar Zirvesi’ne bu yıl Metro İstanbul ev sahipliği yapıyor. Toplam 26 ülkeden 37 metro işletmesinin katıldığı zirvede İstanbul için çok önemli bir proje olan Hızray da masaya yatırıldı. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin, “Bir mega projeden daha fazlası” diyerek tanıttığı Hızray’la ilgili şu bilgileri verdi: “Saatte 140 kilometre hız kapasitesine sahip. Toplam 74.5 kilometre uzunluğunda ve tümü 48 metre yeraltına inşa edilecek 13 istasyondan oluşuyor. İstasyonlar arasındaki ortalama mesafe 6’şar kilometre. İstanbul Boğazı’nı 130 metre derine inşa edilecek tek tüp tünelle geçecek. Günde 1.5 milyon yolcu taşıyacak.”

Haberin Devamı

BÜTÇENİN YÜZDE 40’I RAYLI SİSTEME

Zirveye katılan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 4.5 yılda 1 milyor 550 milyon Euro kaynak bularak toplam 47.3 kilometre metro hattını hizmete aldıklarını anlattı. İstanbul’da 80 kilometre uzunluğunda 6 raylı sistem inşaatının devam ettiğini ve 2024 bütçesinin yüzde 40’ını raylı sistemlere ayırdıklarını söyleyen İmamoğlu’nun, “Açıkçası cesaretimin bir parçası, belki metro kazısı yaptığımızda bir hazineyle karşılaşır, yarısını oradan elde ederiz diye düşünmüştüm. Şu ana kadar bir hazineyle karşılaşmadık. Her metro inşaatında arkadaşlarıma soruyorum ‘Bir şey çıkmadı mı?’ diye. Onlar da ‘Bir şey çıkmadı’ diyorlar. Umutla yola devam ediyoruz” sözleri salonda gülüşmelere neden oldu. İmamoğlu zirveye katılan dünyanın önde gelen metro şirketi yöneticilerine de, “İstanbul’un tadını çıkarmayı ve bolca para harcamayı unutmayın” diye seslendi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!