İstanbul, WAN üyelerinin düşüncelerini değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul, WAN üyelerinin düşüncelerini değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2004 01:35

Dünya Gazeteler Birliği (WAN) tarafından düzenlenen 57’nci Dünya Gazeteler Kongresi ve 11’inci Dünya Editörler Forumu için Türkiye’ye gelen 1400 gazete sahibi ve gazete yöneticisi, muhteşem üç günün ardından ülkelerine Türkiye hakkında değişmiş fikirleriyle döndüler.

LÜTFİ Kırdar Kongre Merkezi’nde 3 gün süren kongre ve forum, önceki gece İstanbul Üniversitesi’nde verilen gala yemeğiyle sona erdi.

550 yıllık tarihi binadaki galada davetlilere genel sanat yönetmenliğini Arda Aydoğan’ın yaptığı Hoşgörü İmparatorluğu’nun konseri sunuldu. Dev orkestranın konserinde son şarkı olan Beethoven’ın 9’uncu Senfonisi, ilahilerle birlikte okundu. Davetliler, dakikalarca alkışladıkları parçayı tekrar tekrar dinlediler.

KUSURSUZ KONGRE

Kapanışı olağanüstü olan kongre ve forum, baştan sona muhteşem bir organizasyon oldu. Kongrenin açılışı, İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde verilen resepsiyonla başladı. Alınan özel izinle müzeyi gezen dünya gazetelerinin yayınlarına yön veren davetliler, Anadolu tarihi hakkında bilgi sahibi oldular. Kumkapı meyhanelerinde verilen yemekte Türk mutfağını ve eğlencesini de tadan katılımcılar, İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerini de gezdiler. Her bölümü düzen ve kusursuz bir organizasyon içinde geçen kongrede gazete sahibi ve yöneticilerine, modacı Bahar Korcan tasarımı kıyafetleri giyen yabancı dil bilen genç hostesler yardımcı oldu.

Davetlerin verildiği Arkeoloji Müzesi ve İstanbul Üniversitesi’nde her bölümde yine yabancı dil bilen rehberler konuklara bulundukları mekan hakkında bilgi verdi. Kongre süresince katılımcıların eş ve çocuklarından oluşan yaklaşık 200 kişilik grup da Süleymaniye Camii, Topkapı Sarayı gibi tarihi ve turistik yerleri ayrı bir programla izledi.

Kongre hakkında katılımcıların bazılarının görüşleri şöyle:

YÜREKTEN KUTLARIM

WAN Başkanı Seok Hyun Hong:
Gerçekten sizi tebrik ediyorum. Yapılan en iyi kongre. Hem içerik hem de sosyal aktivite olarak çok iyi ağırlandık. Türkiye büyük, harika bir ülke. Yakın zamanda çok dinamizm geldiğini gördük. Biz AB’ye girmenizi istiyoruz. Türkiye coğrafi olarak da diğer anlamlarda da kendisine büyük katkılar yapmış.

DİNAMİK İNSANLAR

New York Times Başkan Yardımcısı Gloria Brown Anderson: Gelmeden önce neyle karşılaşacağımı bilmiyordum. Ama şimdi her şeyden çok memnunum. Kongre muhteşemdi. İnsanlar çok dinamik. Birçok şeyi iç içe yaşıyorsunuz. New York’ta da kısmen böyle. Doğu-batı sentezi. Türk medyası ile de görüşüp vizyonunuzu öğrenme imkanı buldum.

GELECEĞİ ÖĞRENDİM

Polonya Haber Ajansı Başkan Yardımcısı Ada Kostrz-Kostecka:
İlk kez WAN kongresine katıldım. Bizim için çok kárlı oldu. Geleceği öğrendim. Yaklaşık 10 yıl önce İstanbul’a gelmiştim. Sokaktaki insanlar şimdi daha Avrupalı. Doğu-batı sentezi var.’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!