İsrail’deki karışıklık iş dünyasına sıçradı

Güncelleme Tarihi:

İsrail’deki karışıklık iş dünyasına sıçradı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2023 07:00

İsrail’de yargı reformuyla birlikte halk sokaklara dökülürken; Başbakan Binyamin Netanyahu’nun söz konusu düzenlemenin askıya alınacağını duyurması protestoları durdurmaya yetmedi.

Haberin Devamı

Süreç politika dışına çıkıp ekonomiyi de etkilemeye başladı. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-İsrail İş Konseyi, İsrail Başkanı Gad Shoshan, ülkedeki karışıklık nedeniyle en büyük etkinin turizmde görüldüğünü ve yatırımların genel anlamda yavaşladığını söyledi. Shoshan ayrıca uluslararası şirketlerin, merkezlerini İsrail dışına taşımayı konuştuğunu belirtti.

TİCARET DEVAM EDİYOR

Shoshan, turistlerin güvenliğine ilişkin endişelerin arttığını ve turların iptal edildiğine yönelik haberler aldıklarını söyledi. “Özellikle Paskalya için bir etkisi olabilir. ‘İnsani’ davranan kitleler olduğunu görmek etkileyici ama protestocuların son dönemdeki eylemleri sağ kanattan geliyor ve çok daha fazla  şiddet içeriyor” diyen Shoshan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asıl etkiyi göreceğimiz alan teknoloji sektörü olabilir. Yatırımcılar ve risk sermaye grupları buradaki faaliyetlerini askıya alabilir ya da yatırımlarını dondurabilir. İsrail’de yüksek teknoloji şirketleri için oluşturulan özel bir kültür ve atmosfer var. Ancak bazı uluslararası şirketler merkezlerini başka bir ülkeye taşımaktan bahsediyor.”

Haberin Devamı

‘İŞBİRLİĞİNİ SÜRDÜRMEK ZORUNDAYIZ’

TÜRKİYE ve İsrail arasındaki ticari ilişkilere de değinen Shoshan, “İki ülke arasında ticaret her zaman istikrarlıydı. 2022 yılında çoğu Türkiye’nin ihracatı olmak üzere 9.5 milyar doların üzerinde bir rekorla kapattık. Önümüzdeki birkaç hafta, bize gidişatı daha net gösterecek ve hepimize zarar verebilecek bir yola girip girmeyeceğimiz netleşecek. Umarım bu süreçten ticaretimiz etkilenmez. Siyasi meseleler ne olursa olsun Türk ve İsrail halkına çok inanıyorum. Çevremizdeki herkesin iyiliği için işbirliğimizi sürdürmek zorundayız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!