IMF'den Türkiye çıkarması

Güncelleme Tarihi:

IMFden Türkiye çıkarması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2000 00:00

Türk mali piyasalarında yaşanan sıkıntının atlatılması yönündeki önlemlere destek sağlamak amacıyla Uluslararası Para Fonu (IMF), Ankara'ya çıkarma yapıyor. IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Cottarelli başkanlığındaki beş kişiden oluşan heyet bugün öğlen saatlerinde Ankara'ya geldi. Cottarelli ve heyeti, ziyaretleri boyunca kalacakları Sheraton Oteli'ne yerleşti. IMF Avrupa Sorumlusu Michael Deppler başkanlığındaki ikinci bir heyetin ise bu akşam başkente gelmesi bekleniyor. IMF heyeti, Türk mali piyasalarında yaşanan sıkıntının atlatılması amacıyla sağlanacak ek mali destek konusunda görüşmelerde bulunacak. Heyetin, Türkiye'de kalış süresi ise henüz açıklık kazanmadı.
Haberin Devamı

Edinilen bilgiye göre, IMF heyetinin geleceğine ilişkin resmi teyit Türkiye ile ABD arasındaki saat farkı nedeniyle dün gece saatlerinde Ankara'ya iletildi.

Deppler başkanlığında on kişiden fazla olmak üzere iki gruptan oluşan heyetin bu akşam saatlerinde Türkiye'de olacağı belirtildi. Yetkililer, 'güvenlik gerekçesiyle' kesin saati açıklamadılar. Türkiye Masası Şefi Cottarelli'nin daha önceki ziyareti sırasında tamamlanan 3. ve 4. dönem gözden geçirme toplanılarının ardından hazırlanan ek niyet mektubuna da son şeklinin verildiği ve gelecek heyet aracılığıyla IMF'ye iletilebileceği öğrenildi.

Yetkililer, yapılacak yeni görüşmeler çerçevesinde ek niyet mektubunde değişikliğe gidilip gidilmeyeceğine ilişkin soruya, bu konunun henüz belli olmadığı karşılığını verdiler.

Türkiye ile Arjantin

Öte yandan, Arjantin'e mali krizin atlatılması amacıyla IMF tarafından 15 milyar doları rezerv olmak üzere son dönemde 30 milyar dolar kredi açılacağının açıklanmasının, Türkiye'ye sağlanacak ek kredinin tutarı açısından bir ölçüt olamayacağı belirtildi.

Konuyla ilgili görüşülen uzmanlar, Arjantin'in ABD'ye çok yakın ve bu ülkeyle ticari ilişkilerinin çok yoğun olduğuna işaret ederek, mali krizin riskinin diğer ülkelere sıçramaması açısından IMF'nin bu kadar büyük boyutta devreye girdiğini söylediler.

Arjantin'e açılan SFR kredisinde ülke kotasının dikkate alınmadığını hatırlatan yetkililer, IMF'nin Arjantin'e bu krediyi hemen değil, yıllara yayarak bir program dahilinde kullandıracağına işaret ettiler.

Türkiye'ye yönelik aynı nitelikteki kredinin ise daha hızlı bir şekilde ilermesinin beklendiğini kaydeden yetkililer, kredinin de ağırkoşullara ve performans şartlarına bağlanmasını beklemediklerini, ancak, niyet mektubu kapsamındaki bazı düzenlemelerin hızlandırılmasının gündeme gelebileceğini belirttiler.

SFR kredisinin faizinin stand by kredisine göre daha yüksek olmasına karşın geri ödeme süresinin 1.5-2 yıl olduğu, bazı şartlarda bunun 2.5 yıla dek çıktığı kaydedildi.

Diğer piyasalara etki

Türkiye'de yaşanan mali kriz nedeniyle Türk bankalarının yurt dışında tuttukları yabancı tahvilleri satmaları yüzünden bazı ülkelerin de olumsuz etkilendiğini hatırlatan yetkililer, bu nedenle krizin yayılmasının önlenmesi açısından, başka ülke ve kuruluşlardan da Türkiye'ye destek sağlanmasının gündeme gelmesinin beklendiğini ifade ettiler.

Dünyada Uzakdoğu ve Rusya'da yaşanan krizler sonrasında uluslararası alanda zor bir dönem geçiren IMF'nin ve diğer büyük ekonomilerin Türkiye'de uygulanmakta olan ekonomik istikrar programının başarısına çok büyük önem verdiğine dikkati çeken uzmanlar, bu nedenle Türkiye'deki mali krizin atlatılması için bazı çevrelerin harekete geçtiği yolundaki haberleri normal karşıladıklarını vurguluyorlar.

Diğer yandan, uluslararası piyasalarda ülkeler tarafından ihraç edilen tahvillerin genelde büyük portföy yatırımcısı kuruluşlar tarafından alındığını, bankaların bu yatırımcılara sadece aracılık ettiğini hatırlatan yetkililer, bu yatırımcıların genelde kendi hükümetlerinden bağımsız olarak, yatırım yaptıkları ülkelerin ekonomikverilerine ve ülkedeki gelişmelere göre hareket ettiğine dikkati çektiler.


İLGİLİ HABER
 IMF Başkanı'ndan Türkiye'ye övgü
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!