İmalat PMI'nda daralma 11. aya girdi

Güncelleme Tarihi:

İmalat PMInda daralma 11. aya girdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2017 10:25

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) Ocak ayında 48.7'ye yükselmesine karşılık art arda 11. ayda da daralmaya işaret etti.

Haberin Devamı

Endeksin iki temel bileşeni üretim ve yeni siparişler daralmaya işaret eden 50'nin altı seviyelerde kalmayı sürdürürken, sektörde enflasyon baskıları güç kazandı. İstihdam ise durağan seyrini korudu.

IHS Markit tarafından İstanbul Sanayi Odası (İSO) için hazırlanan imalat PMI, Aralık ayında 47.7 değerini almıştı. Endekste 50'nin altındaki değerler daralmaya, üzeri ise büyümeye işaret ediyor.

Yılın ilk PMI verisi geçen yılın ortalaması olan 48.8'e de yakın bir değer aldı.
Endekse şekil veren temel bileşenler üretim ve yeni siparişlerdeki daralmayı tedarikçilerin teslim sürelerindeki iyileşme kısmen telafi etti. Sektörün istihdamı ise yatay seyre işaret eden 50 değerini aldı.

Üretim alt endeksi Aralık ayına kıyasla 2.6 puan yükselerek 48.3'e çıktı. Ekim'den bu yana en yüksek seviyeye çıkan alt endeks 2016 ortalamasının da üzerinde bir değer aldı.

OCAK AYINDA YÜZDE 47.9'A ÇIKTI

Haberin Devamı

Yeni siparişler alt endeksi de Ocak ayında bir önceki aya kıyasla 2.3 puan yükselerek 47.9'a çıktı. Yeni ihracat siparişleri ise Aralık ayına kıyasla 1.5 puan artarak 50.6'ya çıktı. Yeni ihracat siparişleri böylece son altı ayın dördünde büyüme kaydetti. Sektörün satın alma faaliyetleri Aralık ayına kıyasla daha hafif bir daralma kaydetti.

TL'nin değer kaybı girdi fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin sürmesine yol açtı. Girdi fiyatları Aralık ayına kıyasla yavaşlamış olsa da keskin olarak nitelenen bir artış kaydetti. İmalatçıların mamul mal fiyatları ise önceki aydan daha hızlı artış kaydetti.

İmalat PMI istihdam, üretim, yeni siparişler, girdi stokları ve tedarikçilerin teslim süreleri alt endekslerinin ağırlıklandırılması yöntemiyle hesaplanıyor.

 

BAKMADAN GEÇME!