İlk alternatif 'Katar gazı'

Güncelleme Tarihi:

İlk alternatif Katar gazı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2015 17:11

Türkiye Rusya ile gerilimden kaynaklı olarak doğalgazda alternatif arayışlarına ilk imzayı Katar ile attı. Katar’dan düzenli olarak sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alınmasını garantileyecek mutabakata imza atılırken, Katarlılar Türkiye’de LNG (sıvı doğalgaz) depolama terminali kurmayı da gündemlerine aldı.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın Katar ziyaretinde Türkiye ile Katar arasındaki vizeler kaldırılırken Rusya ile süren gerilim nedeniyle son günlerin en büyük tartışması doğalgaz konusunda da uzun vadeli anlaşmaya imza atıldı. BOTAŞ ile Katar milli petrol şirketinin (Katar Petrol) imzaladığı, Türkiye'nin bu ülkeden uzun vadeli ve düzenli sıvılaştırılmış doğalgazı (LNG) sağlamasını garantiliyecek ön mutabakat zaptı çerçevesinde Katar, Türkiye'de LNG terminali kurmayı da değerlendirecek.

Haberin Devamı

KATAR DÜNYA BİRİNCİSİ
Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar ziyareti sırasında imzalanan mutabakat zaptı, daha önce dönemlik anlaşmalarla bu ülkeden yapılan LNG ithalatına uzun vadeli bir perspektif kazandıracak. Dünyanın en büyük LNG ihracatı yapan ülkesi olan Katar, geçen yıl dünyadaki toplam LNG arzının yaklaşık üçte birini tek başına karşıladı.
Uluslararası Gaz Birliğinin (IGU) eylül ayında yayınladığı yıllık raporuna göre, 2014'te Katar, 76,8 milyon ton LNG ihracı ile dokuz yıl üst üste en fazla LNG ihracatı yapan ülke oldu. Geçen yıl küresel LNG arzı yaklaşık 241 milyon ton olmuştu.Cumhurbaşkanı Erdoğan da gazetecilerin soruları üzerine Katar’la 15 anlaşma imzaladıklarını ifade ederek, “Bütün bu anlaşmalar çok önemli ama bir de adeta 16. diyebileceğimiz bir adım attık ki vizelerin kaldırılması olayıdır. Bunda böyle Katar ve Türkiye arasında vizeler de kaldırılmış oldu” dedi.

Haberin Devamı

LNG DEPOLAMASI İÇİN YENİ ADIM
Katar’la LNG konusunda imzalanan anlaşmanın detayının sorulması üzerine Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu konuyla ilgili aslında Katar’ın geçmişten bu yana LNG yatırımına girme teşebbüsü vardı. Şu anda Türkiye’de malum gelişmeler sebebiyle de ‘LNG noktasında nasıl bir adım atabiliriz ve Türkiye’de LNG depolama noktasında yatırıma girebilir miyiz’ arayışı içindeydiler. Buna olumlu baktığımızı söyledik. Türkiye’de özel sektörün, gerekse devletin LNG depolama tesisleri var, burada belki hükümetten hükümete veyahut farklı bir şekilde yatırım adımı atılmış olacak.” Erdoğan bu konuyla ilgili gerek özel sektör gerekse devletin LNG depolama tesisleri bulunduğunu, hükümetten hükümete ya da farklı bir şekilde yatırım adımı atılacağını kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!