İkinci posta ‘angus’ havadan geldi, doğumdan sonra 5 yıl kesmek yasak

Güncelleme Tarihi:

İkinci posta ‘angus’ havadan geldi, doğumdan sonra 5 yıl kesmek yasak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2010 00:00

İkinci posta ithal anguslar, önceki gün Türkiye’ye getirildi. Damızlık olarak getirilen angusların çoğu hamile ve beş yıl boyunca kesilme yasakları bulunuyor. Avustralya’dan gelen 191 adet damızlık hayvanın 134’ü Konya’ya, 57’si de Afyon’a gönderildi.

Haberin Devamı

İKİNCİ posta ithal anguslar, önceki gün Türkiye’ye getirildi. Damızlık olarak getirilen angusların çoğu hamile ve beş yıl boyunca kesilme yasakları bulunuyor. Avusturalya’daki Austock Exports firmasının Türkiye ortağı Maral Öğün, ikinci posta 191 tane angusun Türkiye’ye getirildiğini ve bu hayvanların damızlık olduğunu belirtti.
Spermler de yurtdışından
Öğün, şunları söyledi: “Bu hayvanlar et üretmek için yaratılmış gibi. Etin kalitesi de çok güzel. Türkiye’de angus cinsi hayvan yoktu. Yeni ve iyi bir ırk. Anguslar, Türkiye’de üretilecek. Irk ari kalacak. Bunun için yurt dışından boğa spermi getirilecek ve suni yolla her yıl hamile kalacaklar. Onlardan doğacak anguslar da anaç olacak. Angus eti Türkiye için yeni bir tat, ama Avusturalya ve ABD’de Mc Donalds’lar ‘angus burger’ yapmaya başladılar bile. Yakında Türkiye’de de başlayacağını düşünüyorum.”
İlk defa uçakla getirildiler
İlk postanın gemiyle geldiğini hatırlatan Öğün, “Bu hayvanları ilk defa uçakla getirdik. Buradan da Konya ve Afyon’a gönderdik. Geriye kalan 1409 angus, 250 adet holstein süt ırkı ve 400 adet saanen süt keçisi, önümüzdeki günlerde 10 ayrı uçakla getirilecek. Hayvanlar Türkiye’de Konya, Afyon, Artvin, Salihli, Gelibolu gibi farklı şehirlerdeki müşterilerce satın alındılar. En büyük alımı, 1200 adetle Konya Şeker (Anadolu Birlik Holding) gerçekleştirdi” diye konuştu.
134’ü Konya Şeker’e teslim
Avustralya’nın Melburn şehrinden yola çıkarılan 191 adet damızlık hayvanın 134’ü Konya’ya, 57’si de Afyon’a gönderilmek üzere TIR’lara yüklendi. Konya Şeker’in ithal edeceği 1200 Angus gebe düveden 134’ü yaklaşık 48 saati bulan hava ve kara yolculuğunun ardından, yüklendikleri 11 TIR’la Konya’nın Çumra ilçesine bağlı Taşağıl köyü yakınlarındaki 1025 dönümlük arazi üzerinde kurulu Konya Şeker’e ait besi çiftliğine getirildi.
Kesimlik değil, damızlık
Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “Bu hayvanların 3 göbek ötesindeki bütün atalarının özelliklerini biliyoruz. Dolayısıyla son derece sağlam bir hayvan ithal edilmiştir. Önümüzdeki günlerde de eti ileri derecede işleyen devasa bir entegre tesisi Konya’ya kazandırmış olacağız. Öte yandan bu hayvanların devamı gelecek. Bunlar kesimlik değil, damızlık hayvanlar. Et ırkı anlamında çok önemli hayvanlar.”

Haberin Devamı

Ağustosta doğuracak

Haberin Devamı

İTHAL edilen Angus düvelerinin tamamının suni tohumlamayla gebe bırakıldığını ifade eden yetkililer, hayvanların ilk doğumlarının ağustos ayında başlayacağını bildirdi. Ağırlığı yaşa göre 1.5 tona kadar çıkabilen Angusların etlerinin son derece lezzetli ve yumuşak olduğu, doğa koşullarına dayanıklı, kötü mera koşullarını iyi değerlendiren ve yardıma ihtiyaç duymadan doğum gerçekleştiren hayvanlar olduğu belirtildi. Angus düvelerinin eksi ve artı 30 derece sıcaklıklarda gelişimlerini sorunsuz sürdürebiliyor.

Kıymanın fiyatı 14 liraya iner

ET ve Balık kurumu tarafından ithal edilen Fransız ırkı olan Charolais, Macar ırkı simental cinsi sığırları da pazar günü itibariyle Türkiye’ye girdi. Etçii Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan, ilk defa ithal gelen Charolais ve simental cinsi sığırların, yüksek et oranı ve kalitesiyle önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Angus ırkı da Uruguay ve Amerika’dan canlı olarak gemilerle yola çıktı. Lüks bir ortamda 20 ile 25 günlük deniz seyahatinden sonra iyi bir şekilde beslenmiş anguslar ülkemizde olacak. Her sığırdan yaklaşık 330-400 kilogram et alınıyor. Bu hayvanların Türkiye’ye damızlık olarak gelmesi ve yetiştirilmesi durumunda kıyma 14 liradan, kuşbaşı ise 16-17 liradan satılır. İthal edilecek bu cins danalar, ülkemizdeki mevcut dana etlerden sağlıklı, kaliteli, lezzetli ve daha da ucuz olacaktır.”

Haberin Devamı

4 bin tonluk ihaleye 120 bin  baş talep

ET fiyatları yanında besi hayvanı fiyatını da dengelemek için 4 bin ton besilik hayvan ithalatı amacıyla  ihale açan Et ve Balık Kurumu’na (EBK), ihale öncesi,  şimdiye kadar gelen talep 120 bin başa ulaştı. İthal hayvanların dağıtım şartlarını belirleyen kurum, başvuruları 30 Haziran’a kadar kabul edecek. Başvuruların 200 bin başı geçmesi beklenirken, ithal besi hayvanı alabilecekler, başvurunun fazla olması nedeniyle kura ile  belirlenecek. Yaklaşık 200 bin adetlik başvuru beklentisine karşın, EBK’nın ithalat şartnamesinde belirtilen ağırlıklar dikkate alındığında, ithal edilecek besi  hayvanı sayısı 15 bin ile 23 bin arasında olacak.
5 ay satış yok
İthal edilecek Angus, Hereford, Simmental, Charolais, Limousin ve Brown  Swiss ırklarından hayvanların et veriminin, yerli hayvanlara göre en az yüzde 50  fazla olduğu vurgulanıyor. İhale kapsamında, en fazla 12 aylık, 160-280 kilogram  ağırlığında erkek dana ithal edilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!