İhracatta rekor serisi sürüyor

Güncelleme Tarihi:

İhracatta rekor serisi sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2022 07:00

Temmuz ayında yapılan ihracatın geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13.4 artarak 18.6 milyar dolara ulaştığını açıklayan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Türkiye, 2022 yılının ilk 6 ayında olduğu gibi 7’inci ayında da en yüksek aylık ihracat değerini yakaladı. 7’de 7 yaparak, rekorlar serisini sürdürdü. Yılın ilk 7 ayında Türkiye toplamda 144.4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin ihracatı temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.4 artarak 18.6 milyar dolar oldu. Bu rakamın ölçülmüş en yüksek temmuz ayı ihracat rakamı olduğunu belirten Ticaret Bakanı Mehmet Muş, aylık bazda rekor serisinin devam ettiğine işaret ederek “Türkiye, 2022 yılının ilk 6 ayında olduğu gibi 7’inci ayda da en yüksek aylık ihracat değerini yakaladı. 7’de 7 yaparak, rekorlar serisini sürdürdü. Yılın ilk 7 ayında Türkiye toplamda 144.4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Temmuz ayında dış ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıla göre yüzde 28.7 oranında artışla 47.7 milyar dolara yükselmiştir. Bu değer şimdiye kadar ölçülmüş en yüksek temmuz ayı ihracat rakamıdır. Temmuz ayı ithalatımız ise 29.1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

İhracatta rekor serisi sürüyor

PARİTE ETKİSİ

Konya Ticaret Odası’nda düzenlenen programda Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ile temmuz ayı dış ticaret verilerini açıklayan Bakan Muş, doların Euro karşısında değer kazanmasının ihracat ve dış ticarette yarattığı değişimlere de değindi. Türkiye’nin dış ticaret açığı temmuzda yüzde 144.5 artarak 10.6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu artışta paritedeki değişimin de etkili olduğunu kaydeden Bakan Muş, “2021 Ocak-Temmuz döneminde 1.20 olan Euro-dolar paritesi 2022 Ocak-Temmuz döneminde 1.08 olarak gerçekleşmiştir. Önceki yılın paritesi değişmemiş olsa idi; Euro cinsinden yapılan ihracatımız, 2022 yılının ilk yedi ayında 7 milyar 96 milyon dolar, ithalatımız ise 5 milyar 429 milyon dolar daha yüksek olacaktı. Dolayısıyla, paritedeki gelişmenin etkisiyle, dış ticaret açığımız ise yaklaşık 1 milyar 667 milyon dolar daha fazla olmuştur” dedi.

TURİZMDE ARTIŞ SÜRECEK

Bakan Muş, istihdam ve turizmdeki göstergelere de dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Üretimde hız kesmeden yola devam ederken, bu durumun istihdam verilerine güçlü şekilde yansıdığının altını çizmek isterim. 2022 mayıs ayı itibarıyla, salgın öncesi döneme göre Türkiye ekonomisi, 3 milyon 573 bin ilave istihdam yaratmayı başarmıştır. İşgücünde de yükselişin sürmesi ve işgücüne katılım oranının serideki en yüksek seviyede olması, ekonomimizdeki güçlü performansın reel sektöre olumlu yansıdığını göstermektedir. Önümüzdeki aylarda turizm gelirlerimizde de yüksek artışlar öngörmekteyiz. Nitekim, haziranda yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 119 artış göstererek, 5.6 milyon kişiye ulaştı.”

Haberin Devamı

İhracatta rekor serisi sürüyor

EN FAZLA İHRACAT ABD VE ALMANYA’YA

Temmuz ayında 217 ülkeye ihracat yapılırken147 ülkeye yapılan ihracatta artış sağlandı. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülke; Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Irak ve İtalya oldu. Bu ülkelerin yanı sıra; Rusya, Bulgaristan ve Güney Afrika‘ya yapılan ihracatta önemli yükselişler kaydedildi. Bu ayda 17 sektör ihracatını artırmayı başardı. İlk 5 sırayı 2.9 milyar dolar ile kimya, 2 milyar dolar ile otomotiv, 1.6 milyar dolar ihracatla hazır giyim, 1.6 milyar dolarla çelik ve 1 milyar dolar ihracatla elektrik-elektronik sektörleri oluşturdu.

‘250 MİLYAR DOLAR HEDEFİNE İLERLİYORUZ’

Haberin Devamı

Küresel ekonomide yaşanan negatif gelişmelerin etkisine rağmen 248.4 milyar dolara ulaşan 12 aylık ihracatla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2022 yılı sonu için işaret ettiği 250 milyar dolar ihracat hedefine emin adımlarla ilerlediklerini vurgulayan Bakan Muş, “Kıymetli ihracatçılar, sizlerin özverili çalışmalarıyla, ihracatımız ekonomimizin lokomotifi olmaya devam etmektedir. Dünyanın en büyük ekonomilerinin tökezlediği bir dönemde, 2022 yılının ilk çeyrek büyümesinin yarısından fazlası net mal ve hizmet ihracatı kaynaklı olmuştur. Nitekim, IMF’nin temmuz ayı raporunda küresel ekonomik büyüme tahminleri düşürülürken, ülkemizin 2022 yılı büyüme tahmini 1.3 puan artışla yüzde 4’e yükseltilmiştir” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!