İhracat verilerinde ‘üretim ili’ dönemi

Güncelleme Tarihi:

İhracat verilerinde ‘üretim ili’ dönemi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2023 07:00

Ticaret Bakanlığı, Ocak 2024’ten itibaren ürünlerin üretim yerlerine göre il ihracat istatistiklerinin yayımlanacağını açıkladı. Böylece illerin ekonomik gücü daha net bir şekilde resmiyete dökülebilecek ve daha sonra o il ile ilgili yapılan yatırım ve teşvik planlamalarında daha sağlıklı bir yol izlenebilecek.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ihracat verilerinin kaydedilmesinde üretim yerini baz alan yeni siteme geçildiği belirtilerek, “İldeki üretim yapısından kaynaklı ihracat istatistiklerini ölçmek amacıyla Ticaret Bakanlığı’mız, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) katılımıyla yaklaşık bir yıldır devam eden ortak çalışma sonucunda firmaların üretim yerlerine göre il ihracat istatistikleri oluşturulmuştur. Üretimin yapıldığı illerin tespit edilmesi amacıyla, Ticaret Bakanlığı ihracatçı/imalatçı bilgileri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Sanayi Sicil Belgesi Verileri, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kayıtları ile eşleştirilmiştir” denildi.

ŞEHİRLERİN GÜCÜ ANLAŞILACAK

Firmaların üretim yerlerini esas alan il ihracat istatistiklerinin 2024 yılı ocak ayından itibaren, geçici olarak Ticaret Bakanlığı ‘Aylık Dış Ticaret Veri Bülteni’nde yayımlanmasının planlandığı belirtildi. TÜİK tarafından Resmi İstatistik Programı kapsamında 29 Şubat 2024’te yayımlanacak olan dış ticaret istatistiklerinin, Ocak 2024 haber bülteniyle kamuoyuyla paylaşılacağı kaydedilen açıklamada, “Üretim yerine göre ihracat istatistiklerinde, üretim hacmi yüksek sanayileşmiş illerin ihracatının öne çıktığı gözlemlenmektedir. İstatistikler; il, ürün, ülke vb. alt kırılımlarda detaylı analize imkân vererek, illere göre ihracatın teknolojik seviyesi gibi önemli göstergeler içermektedir. Böylece, bu çalışmanın il bazlı/bölgesel politikaların veriye dayalı olarak belirlenmesine önemli katkılar sağlaması beklenmektedir” ifadelerine yer verildi.

 

 

BAKMADAN GEÇME!