Hububatta çifte tehlike

Güncelleme Tarihi:

Hububatta çifte tehlike
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2023 07:00

Bazı bölgelerde çiftçilerin toprağa su vermek zorunda kaldığını söyleyen Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu yıl daha önce yaşanmamış bir olayı gördük. Çiftçi ocak ayında tarlaya su verdi. Kuraklık devam ederken havaların aşırı ısınmasına aldanan bitkiler büyümeye başladı. Normalde bu ayı uyuyarak geçirirdi. Çiftçi su verdi çünkü ektiğini kaybetmek istemiyor” dedi.

Haberin Devamı

Kurak geçen her gün Anadolu’daki çiftçilerin endişesini arttırıyor. Türkiye genelinde oldukça düşük gerçekleşen sonbahar ve kış yağışları ekimi yapılan ve yapılacak ürünler için büyük bir tehlikeye dönüştü. Geçtiğimiz 2-3 yılda yaşanan krizlerle gıda üretiminin ne kadar önemli olduğunu hatırlayan Türkiye’nin gözü şimdi yağmur ve kar getirecek bulutlarda. Uzmanlar ise özellikle hububat üretiminde çifte tehlike konusunda uyarıyor.

KONYA’DA YÜZDE 60 DÜŞTÜ

Türkiye’nin tahıl ambarı konumundaki Konya’da yıllardır bu konuda araştırmalar yapan Selçuk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Geçen yıl sonbahar benzer şekilde geçti ama sonra güzel yağış aldık. Hatta çok yüksek rekolte sağlandı. Bu yıl ise son 4 ayda bölgelerde yüzde 27 ila 60 oranında yağışlarda azalma var. Konya’da bu oran yüzde 55-60. Ocak ayına geldik hâlâ beklenen yağışları alamadık. Şubat sonu ve mart ayında yağmazsa işte gerçek tehlike o zaman başlar” dedi.

Haberin Devamı

Hububatta çifte tehlike
Prof. Dr. Süleyman Soylu

OCAK AYINDA SULAMA

Bu yıl kuraklığın yanında havaların çok sıcak gitmesinin de yeni bir problemi ortaya çıkardığını anlatan Soylu, “Buğday, arpa gibi ürünler ekim ayında ekildi. Çimlenme bir şekilde sağlandı. Şu an yağış olmasa da idare edilir. Önemli olan önümüzdeki süreçte bunları olgunlaştıracak yağışlar. Ama bu dönemde hava sıcak gidince çimlenen bitkiler çalışmaya (fotosentez) başladı. Yani su lazım. Konya’da çiftçiler mecburen ilk defa ocak ayında sulama yapmak zorunda kaldı. Bunu daha önce  görmemiştik” ifadelerini kullandı.

KONYA, ŞANLIURFA VE TEKİRDAĞ LİDER

Türkiye’deki buğday üretiminin yüzde 9’u Konya’da, yüzde 6.7’si Şanlıurfa’da, yüzde 5.8’i Tekirdağ’da, yüzde 4’ü Adana’da yüzde 3.9’u Mardin’de, yüzde 3.6’sı Edirne’de, yüzde 3.3’ü Diyarbakır’da ve yüzde 3.1’i Kahramanmaraş’ta gerçekleşiyor. Türkiye’nin geçtiğimiz sezon buğday üretimi 20.5 milyon tondu.

Hububatta çifte tehlike

Haberin Devamı

‘SICAKLAR BAŞLAMADAN YAĞIŞ OLMASI LAZIM’

Türkiye’nin hububat üretiminde önemli bir paya sahip olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde çiftçilerin endişeli olduğunu anlatan Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi Başkanı Abdullah Melik, “Son 3 yıldır ciddi bir kuraklık yaşıyoruz. Özellikle Şanlıurfa’da ekim ayında toprağa 1.4 kilogram yağış düştü. Bu kasımda 81 kilogram aralıkta ise 51 kilogram oldu. Bu yıl Şanlıurfa’da 3 milyon dönüm araziye buğday, 1.5 milyon dönüm araziye mercimek, 900 bin dönüm araziye ise arpa ekildi. Az yağış olmasına rağmen çimlenme sağlandı ancak önümüzdeki günlerde bunların boy vermesi ve tanelenmesi için yağış lazım. Özellikle bölgemizde erkenden havalar ısınıyor. Havalar ısınmadan beklediğimiz yağışlara kavuşmak istiyoruz. Yoksa bitkiler yeterli gelişimi sağlayamaz. Bizim için önemli olan o” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Hububatta çifte tehlike
Abdullah Melik

KAR YAĞMIYOR, BARAJLAR BOŞ

Yağışsız günlerin bu şekilde devam etmesi halinde bölgelerinde rekolte kaybının yüzde 70-80’e ulaşabileceğini aktaran Abdullah Melik, “Zira Doğu Anadolu’da kar yağmadığı için barajlar da boş. En büyük barajlarda bile doluluk yüzde 30’larda. Çiftçi sulama yapmak istese de yapamayacak. Su bulan da enerji maliyetinden ötürü tercih etmeyecek. Normalde 3 birim su isteyen tarlaya yüksek maliyet ödemek istemeyen çiftçi bir birim su verecek. Zaten üretici girdileri çok yüksek. Sonuç olarak rekolte yine düşük kalacak. Rekoltenin düşük kalması da market raflarında yüksek fiyat demek. Umarız yağışlar daha fazla gecikmez” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!