‘Herkesin mutabık kaldığı bir asgari ücret ümidindeyiz’

Güncelleme Tarihi:

‘Herkesin mutabık kaldığı bir asgari ücret ümidindeyiz’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2023 07:00

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücret ile ilgili olarak, “Komisyondan çıkacak kararın herkesin mutabık kaldığı bir ücret seviyesi olmasını ümit ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Birinci döneme yükselen devlet memurları için 3600 ek gösterge düzenlemesini de en yakın zamanda hayata geçireceklerini kaydeden Işıkhan, “Çalışan emeklilere 5 bin lira ödenmesiyle ilgili kanun teklifi Meclis’te kabul edilip Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra ödemeleri iki gün içinde yapacak şekilde çalışmalarımızı tamamladık” dedi.

Haberin Devamı

Bakan Işıkhan, önceki gece TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada özetle şunları kaydetti:

YIL BİTMEDEN TAMAMLANACAK

“En önemli önceliklerimizden biri çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek. 2002’de 184 lira olan net asgari ücreti, 11 bin 402 liraya çıkararak enflasyondan arındırılmış bir şekilde üç katına yükseltmiş olduk. Bırakın enflasyona ezdirmemeyi, enflasyonun çok üzerinde reel olarak 3 katına çıkardık. 2024 asgari ücretini tespit etmek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu 11 Aralık’ta çalışmalarına başladı, yıl bitmeden de çalışmalarımız tamamlanacaktır. Tüm paydaşlarımızla diyalog ve istişare hâlinde ve açık yüreklilikle süreci yürütüyoruz. Komisyondan çıkacak kararın herkesin mutabık kaldığı bir ücret seviyesi olmasını ümit ediyoruz.

Haberin Devamı

MEMURA YÜZDE 50 CİVARINDA ARTIŞ

En düşük devlet memuru aylığı 22 bin liraya yükseltildi. Böylece, 2023’te en düşük memur maaşındaki artış oranı yüzde 142, ortalama memur maaşındaki artış oranı ise yüzde 129 olmuştur. Memurlar için 2024 yılı için yüzde 15 artı yüzde 10, 2025 yılı için yüzde 6 ve yüzde 5 maaş artışı yapılması ve enflasyon farkı verilmesi kararlaştırılmıştır. Enflasyon farkıyla birlikte 2024 Ocak ayında memur maaşlarının yüzde 50 civarında artacağı tahmin edilmektedir.

3600 EK GÖSTERGE

15 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren 3600 ek gösterge düzenlemesiyle, çalışan ve emekli 5.3 milyon kamu personeli ve bunların hak sahiplerinin ek göstergelerinin yeniden düzenlenmesini sağladık. Birinci dereceye yükselen devlet memurlarımız için 3600 ek gösterge düzenlemesini de en kısa sürede hayata geçireceğiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!