Hedef 4 milyar dolar ihracat

Güncelleme Tarihi:

Hedef 4 milyar dolar ihracat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2022 07:00

Toplam 5 milyar doları aşan büyüklüğe sahip armatür sektöründe ilk genel kurul gerçekleştirildi. İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul’da konuşan Armatür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, gelinen noktada sektörün ilk ve en büyük derneği olma özelliği taşıdığını belirtti.

Haberin Devamı

İthalatla birlikte yaklaşık 10 milyar dolarlık bir sektör olduklarını vurgulayan Turhan, ağustos ayında 320.4 milyon dolar, ocak-ağustos döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18.2 artışla 2.6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Gökhan Turhan yıl sonu ihracat hedefinin ise 4 milyar dolar olduğunu belirtti. Yapılan araştırmalar sonucu armatür sektörünün dünyadaki pazar büyüklüğünün yaklaşık 300 milyar dolar olduğunu ifade eden Turhan, Türkiye’nin buradan aldığı payın yüzde 1’lerde olduğunu dile getirdi ve şunları söyledi:

“Şimdi avantajları doğru kullanma zamanı. İşbirliklerini doğru yapmalı, rekabeti rekaberliğe döndürmemiz gerekiyor. Sorunlarımızı ilgili yerlere, doğru yerlere bakanlıklara doğru iletmemiz lazım. Hep birlikte daha güçlü olacağımıza inanıyoruz.”

Haberin Devamı

Armatür sektörünün; TÜİK’ten, Ekonomi ve Sanayi Bakanlığı’ndan alınan rakamlarla 2.1 milyar dolarla iç büyüklüğe, 3 milyar dolarla dış büyüklüğe ve 5 milyar dolar gibi bir katma değer yaratan, Türkiye ihracatının yaklaşık 7 katı katma değer yaratan bir sektör olduğunu vurgulayan TİM Başkanvekili ve İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, ise “Bu takdir edilecek bir sektör. Ama daha gidilecek çok yolumuz var. Tüm dünyada kabul edilecek markalar yaratmamız lazım” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!