Hedef 20 milyar dolar... Sağlık turizmini uçuracak 5 öneri

Güncelleme Tarihi:

Hedef  20 milyar dolar... Sağlık turizmini uçuracak 5 öneri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2023 07:00

Türkiye’nin sağlık turizminde 2022 yılında saç ekimi, estetik, diş ve genel sağlıkta gelirini 4 milyar dolar seviyesine çıkardığını ifade eden Türk Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler, sağlık turizminden elde edilen gelirin kısa süre içerisinde 20 milyar dolar seviyesine çıkabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE turizmi 2022 yılını 46 milyar dolar seviyesini aşarak rekor bir gelirle kapattı. 2023 için turizm geliri hedefi ise 56 milyar dolar olarak belirlendi. Türkiye; deniz, kum, güneş turizmi dışında sağlıktan doğaya, spordan kültür turizmine kadar birçok alanda milyonlarca turist çekerken, son yıllarda en büyük ataklardan birini ise sağlık turizmi gerçekleştirdi. Türkiye’nin sağlık turizminde 2022 yılında saç ekimi, estetik, diş ve genel sağlıkta gelirini 4 milyar dolar seviyesine çıkardığını ifade eden Türk Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler, sağlık turizminden elde edilen gelirin kısa süre içerisinde 20 milyar dolar seviyesine çıkabileceğine dikkat çekti. Türkiye’nin sağlık turizminde dünya çapında bilinirliğine sahip olduğunu dile getiren Terziler, “2019 sonunda sağlık turizminde 3 milyar dolarlık gelirle rekor kırmıştık. 2020’de pandemi sürecinde az da olsa bir düşüş yaşandı. 2021’i de yükselişle kapattık. 2022 yılını rekorla kapattık. 2023’e de hızlı bir giriş yaptık. Ancak 6 Şubat’ta yaşanan ve milyonlarca kişinin etkilendiği deprem felaketi sonrasında 1 aylık bir duraklama sürecine girdik. Mart sonunda itibaren ise ivme yine yukarı yönlü oldu. 2023’ü de sağlık turizminde rekor bir seviyeyle kapatmayı hedefliyoruz” dedi.

İŞTE ATILACAK ADIMLAR

Türk sağlık turizminin çok daha iyi noktalara ulaşabileceğini söyleyen Servet Terziler, atılacak 5 adımla, elde edilecek gelirin 20 milyar dolara çıkabileceğine dikkat çekti. Dr. Terziler atılması gereken adımları şu şekilde özetledi:

1- Denetimler artırılmalı, haksız rekabetin önüne geçilmeli.

2- Doktor olmayan kişilerin hastanelerde oda kiralayarak saç ekim yapması ivedilikle sonlandırılmalı.

3- Hizmet İhracatçıları Birliği’nin geliştirdiği, akredite kurumların listelendiği sistem desteklenmeli.

4- Saç ekimi alanında çalışabilecek hemşire ve anestezi teknisyenleri için müfredata saç ekimi dersi eklenmeli.

5- Turizm Geliştirme Ajansı’nın (TGA) sağlık turizmine daha fazla destek vermesi sağlanmalı.

Haberin Devamı

MERDİVEN ALTI İŞLETME UYARISI

Haberin Devamı

DENETİMLERİN artması gerektiğine vurgu yapan Servet Terziler, şunları söyledi: “Türkiye’de 2 binden fazla saç ekim merkezi olduğu biliniyor. Ancak bunların yüzde 90’ından fazlası merdiven altı işletme konumunda. Denetimsiz bir şekilde çalışıyorlar. Bu da kalitesizliği beraberinde getiriyor. Kalite olmayınca, memnuniyet de düşüyor. Sağlık Bakanlığı’nın ve Sağlık Müdürlükleri’nin kaliteli sağlık turizmi zemini için müfredatı olmalı. Ayrıca işini doğru yapan kurumsal yerlerin maliyetleri yüksek olduğu için, merdiven altı işletmeler daha düşük ücretlerle ekim yaparak, ülkenin turizm gelirinin yükselmesini de engelliyorlar. Yetkili kurumlara durumu bildiriyoruz. Onlar da gerekeni yapıyor. Ancak işletme kapatılsa da farklı bir isimle, farklı bir yerde yeniden açılıyorlar. Bu noktada Hizmet İhracatçıları Birliği’nin oluşturduğu sistemden bahsetmekte yarar var. Türkiye’ye çok büyük hizmetleri olan bu birliğimiz, akredite sağlık kuruluşlarını listeliyor. Bu liste sayesinde sağlık hizmeti alacak turist gideceği kurumun akredite olup olmadığını görebiliyor. Bu sisteme herkesin destek olup, sistemin gelişmesi için çalışması gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hedef  20 milyar dolar... Sağlık turizmini uçuracak 5 öneri

 

HASTANEDE ODA KİRALAMA OYUNU

DİĞER bir önemli konunun da marka hastaneler içinde oda kiralanarak yapılan saç ekim işlemleri olduğunu kaydeden Terziler, sözlerini şöyle sürdürdü: “Marka hastanelerden kiralama yapan bazı kötü niyetli kişiler, kiralama yaparken hastaneye saç ekimi işlemini yapmaya yetkin kişilerin evraklarını veriyor. Sonrasında ise işin uzmanı olmayan, bu işlemi yapmaya yetkinliği olmayan kişilerle hizmet veriyor. Bu hem o hastanenin markasına hem de Türkiye’nin algısına zarar veriyor. Bu yüzden hastanelerimizin de daha dikkatli olması gerekiyor” dedi.

EĞİTİM İÇİN TÜRKİYE’YE GELİYORLAR

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin sağlık turizminde bir marka olma yolunda hızla ilerlediğini kaydeden Terziler, “Körfez ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve bazı Avrupa ülkelerinden doktorlar eğitim almak için Türkiye’ye geliyor. Bu durumu korumak için kalitemizi artırmalı ve algımızı yükseltmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!