Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten OVP mesajı: Enflasyonu çıpalayacak eşiklere doğru geliyoruz

Güncelleme Tarihi:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten OVP mesajı: Enflasyonu çıpalayacak eşiklere doğru geliyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2023 07:00

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Algıda ciddi bir iyileşme var. Bütün yatırımcılardan, bütün kesimlerden ilgi çok yoğun. Uygulama anlamında programın erken aşamasındayız. Maliye politikasında ve para politikasında çok güçlü adımlar attık. Enflasyonu çıpalayacak eşiklere doğru geliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

HAZİNE ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, A Haber’de ekonomideki güncel gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı. Uluslararası yatırımcılarla yapılan toplantılar ve Orta Vadeli Program’a (OVP) yönelik mesajlar veren Bakan Şimşek, “Algıda ciddi bir iyileşme var. Bütün yatırımcılardan, bütün kesimlerden ilgi çok yoğun. Bu, son dönemde bir miktar fon akışına dönüştü. Önümüzdeki dönemde bunun yoğunlaşmasını bekliyoruz. Çünkü, uygulama anlamında programın erken aşamasındayız. Maliye politikasında ve para politikasında çok güçlü adımlar attık. Enflasyonu çıpalayacak eşiklere doğru geliyoruz. Bundan sonrasına bakmamız lazım. İnanıyorum ki bu özellikle ülkemize kalıcı, uzun vadeli kaynak noktasında çözüm üretecek bir program” dedi.

‘RÜZGÂR KARŞIDAN  ÇOK GÜÇLÜ ESİYOR’

Haberin Devamı

Tedbirlerin sonuçlarının zaman alacağını belirten Bakan Şimşek, “Karşı taraftan esen çok güçlü rüzgârlar var. Bizim ticaret ortaklarımızda büyüme oldukça cılız. Euro Bölgesi’nde büyüme yüzde 1’in altında. İhracat üzerinde daha yüksek sürdürülebilir büyümeyi konuşurken dış talep zayıf, küresel finansal koşullar sıkışık. Doların güçlenmesi aleyhimize, çünkü Euro bazında mal satıp ham maddeyi dolarla alıyoruz. Programın kredibilitesi var, olması yabancılardan bu kadar ilgi olmaz, fon akışına dönüşmezdi. Aylık bazda enflasyonda ciddi momentum kaybı başlayacak. Küresel finansal koşullar sıkışık olsa da iyi bir hikayeniz varsa o zaman yabancı ilgisi oluyor” diye konuştu.

‘TL’NİN DEĞER KAYBI İÇİN SEBEP KALMIYOR’

“Son yıllarda TL’deki değer kaybından dolayı firmalarımız döviz yükümlülüklerini azalttı” diyen Şimşek, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2017’de finans dışı reel sektörün net döviz açığı 213 milyar dolara kadar çıkmıştı. Bu sene 79 milyar dolara kadar düştü. TL’nin bu saatten sonra kalıcı olarak değer kaybı için bir sebep kalmayacak. Mevduat faizleri iyi. Geleceğe yönelik enflasyona bakmamız lazım. Bugünkü faizle önümüzdeki 12 ayın enflasyonunu karşılaştırmamız lazım. TL’nin kalıcı şekilde eskiden olduğu gibi değer kaybı için sebepler kalmıyor. Yerel seçim şehirleri kimlerin yöneteceğini gösteriyor. Siyasi belirsizlik yok, önümüzde 5 yıla yakın dönemimiz var. Programımız bir bütünlük içinde tutarlılığa sahip. Hedefler biraz aşağı biraz yukarı bunlar tartışılabilir.”

Haberin Devamı

‘ÇATIŞMALARIN GEÇİCİ OLUMSUZ ETKİSİ OLABİLİR’

HAMAS ve İsrail arasındaki çatışmasının ekonomiye etkisine ilişkin de değerlendirmede bulunan Şimşek, “Bölgemizdeki çatışma ortamı olumlu olamaz. Bunun geçici olmasını ve sınırlı olmasını temenni ediyoruz. Çatışmanın başka yerlere sirayet etmemesi önemli. Petrol fiyatlarında, enerji fiyatlarındaki yükseklik yakın dönemde arz kısıntılarından kaynaklanıyor. Bu belirsizlik, bu çatışmaların geçici olumsuz etkisi olabilir. Ama esas belirleyici olan büyümedir, taleptir. Şimdi talebin zayıf olduğu bir dönemdeyiz. Ben kalıcı 1970’li yıllar tarzı bir petrol şoku öngörmüyorum. Kalıcı bir etkisi o anlamda sınırlı olur. Kısa vadeli baktığın zaman tedirginliğe yol açıyor. Bu da bir belirsizlik” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘TCMB EKİBİNE GÜVENİM TAM’

BAKAN Şimşek, TCMB’nin attığı adımlara ilişkin ise, “Merkez Bankası’nda ekip çok güçlü, arkadaşlarımıza güvenim tam, o konuda tereddüdüm yok. İlk enflasyon raporu yayımlanırken petrol fiyatlarına ilişkin öngörü vardı. O an için seviye vardı. O günden itibaren Suudi Arabistan ve diğer bazı ülkelerin arz kısıntısına gitmesiyle birlikte petrol 90 doların üzerine çıktı. Tabi ki bu etkiliyor. Biz temmuz ayında programın geçiş dönemine hazırlık anlamında kuru serbest bıraktık, bütçeyi düzeltmek için tedbir aldık, verilen sözlerimiz vardı, ücret artışları için. Modeller tekli şokları daha rahat görebiliyor. KDV artışı modellenebiliyor. Çoklu şoklar modelde rahat yakalanamayabiliyor. Temmuz-Ağustos-Eylül sürecini böyle görmekte fayda var” dedi.

Haberin Devamı

‘EMEKLİYE ÖNCELİK VERECEĞİZ’

5 bin TL emekli ikramiyesi için bütçenin zorlandığının da altını çizen Mehmet Şimşek emekli maaş zammına ilişkin olarak, “Bir ödeme kararlaştırdık, emeklilerimiz, memurumuz, işçimiz, bütün çalışanlarımız için sözümüz var enflasyona ezdirmeyeceğiz. Önümüzdeki dönemde emeklilerimizi önceliklendireceğiz ama enflasyonu tek haneye indireceksek gelirler politikamızın da buna uygun olması gerekiyor, öteki türlü bir sarmala giriyorsunuz. Bu kısır döngüyü kırmamız lazım, bu kısırdöngüyü para politikasını rasyonelleştirerek, mali politikası ile yapacağız. Emekli maaşları rutin yıl başında adım atılacak” şeklinde konuştu.

BAKMADAN GEÇME!