Günlük 88 milyon TL'lik fon alıp satıyoruz

Güncelleme Tarihi:

Günlük 88 milyon TLlik fon alıp satıyoruz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 00:28

TKYD Başkanı ve Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler, son birkaç yılda reel faizin negatif seyrettiğini belirterek, “Paranın değerini korumak eskisi kadar kolay değil. Bu durum tasarruf sahiplerinin yatırım davranışlarını da değiştiriyor” dedi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı ve Ak Portföy Genel Müdürü Dr. Alp Keler, fon pazarında günlük işlem hacminin 88 milyon TL’ye ulaştığını açıkladı. Yatırım fonlarında toplam varlığın yüzde 70’inden fazlasının para piyasa fonlarından oluştuğunu, 11,3 milyon TL’lik nitelikli yatırım fonları pazarında ise yatırımcı talebinin, üçte birinin devlet ve özel sektör borçlanma araçları fonlarına olduğunu belirten Keler, pazarın yaklaşık yüzde 15’inin hisse senedi ağırlıklı fonlardan, kalanın da değerli maden, emtia, yabancı para cinsi hisse senetleri ve borçlanma araçları fonlarından oluştuğunu söyledi.

Alp Keler, reel faizin son birkaç yılda görece düşük kaldığını, hatta reel faizin negatif seyrettiğini ifade ederek, “Paranın değerini korumak eskisi kadar kolay değil. Bu durum tasarruf sahiplerinin yatırım davranışlarını da değiştiriyor. Farklı varlık sınıflarına yatırım yapmak, riski kontrol altında tutmak, potansiyel getiriyi artırıyor. Bu konuda da TEFAS Fon Bilgilendirme Platformu yatırımcılara destek oluyor” dedi.

Günlük 88 milyon TLlik fon alıp satıyoruz


FONLARA ULAŞIM KOLAYLIĞI
TEFAS, hakkında da bilgi veren Keler, Türkiye’de kurulu yatırım fonlarının, tüm bankalar ve yatırım şirketleri aracılığıyla müşterilere ulaştırılması konusunda devrimsel dönüşüm sağlayan bir elektronik altyapı olduğunu kaydederek, “TEFAS altyapısı, tasarruf sahiplerinin kendi bankaları aracılığıyla tüm portföy yönetim şirketlerinin kurduğu yatırım fonlarına ulaşmalarını, bunları alıp-satabilmelerini sağlıyor. Bu sayede tasarruf sahipleri,
yatırım fonlarına, tüm bankaların şube ve internet kanallarından erişebiliyor” şeklinde konuştu.

Alp Keler, TEFAS üzerinden gerçekleşen işlem hacminde artış yaşandığına da dikkat çekerek, şunları söyledi: “2015’te günlük ortalama işlem hacmi 53 milyon TL’den, 2016’da 88 milyon TL’ye yükseldi. Toplam işlem hacmi ise 20 milyar TL’ye ulaştı. Yalnızca bu yıl işlem hacmi, 6 milyar TL oldu ki, geçen yıl toplam işlem hacmi olan 14 milyar TL’ye göre yüksek bir rakam olmasına karşın halen arzu edilen seviyeye ulaşmadı.”

TEFAS’ta yüzde 54 ile en fazla işlem hacmini borçlanma araçları fonları ve sonrasında yüzde 25 ile değişken fonlarda yapıldığını kaydeden Keler, “İşlem gören toplam fon büyüklüğü nisan başı itibarıyla toplam yatırım fonu büyüklüğünün yalnızca yüzde 20.8’ini –ki, yaklaşık 8 milyar TL ediyor- oluşturuyor. Para piyasası ve kısa vadeli borçlanma araçları fonlarının TEFAS üzerinde işlem görmelerinin zorunlu olmaması, bu fonların hala sektörde ağırlığının fazla olması bu sonucu doğuruyor. Faiz oranlarının kısa vadede görece yüksek seyrettiği ve piyasalarının yönünün belirsiz olduğu bir ortamda kolay nakde dönüşebilen bu fonların tercih edilmesi doğal bir sonuç. Bu nedenle, hem TEFAS platformunun işlem hacmi ve işlevselliği hem de yatırım fonu sektörünün büyüyebilmesi için piyasaların istikrarlı bir ortama kavuşması hayati derecede önemli.”

Günlük 88 milyon TLlik fon alıp satıyoruz


2016'DA DEĞİŞKEN FONLAR ÖNE ÇIKIYOR
ALP Keler, fonların getirileri hakkında da bilgi vererek, geçtiğimiz yıl getiride ayrışan fonların, ağırlıkla yabancı para cinsinden menkul kıymetlere yatırım yapan fonlar olduğunu ifade etti. Keler, şunları söyledi: “TL’nin gelişmiş ülke para birimleri karşısında değer kaybı, yabancı para biriminden varlıklara yatırım yapan fonlarda TL cinsinden yüksek getiriler elde edilmesini sağladı. 2016’nın ilk çeyreğinde ise birçok varlık sınıfında güçlü bir performans görüyoruz. Altın fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş değerli madenlere yatırım yapan fonların ilk çeyrekte öne çıkmasını sağladı. Yıla 70 bin seviyelerinde başlayan BIST 100 endeksi, ilk çeyrekte 86 bin seviyelerine doğru yükseldi ve bu durum, hisse senedine yatırım yapan fonların getirilerine olumlu yansıdı. Yılbaşından itibaren BIST 100 endeksinde yüzde 16’lık yükseliş meydana geldi. Bazı hisse senedi fonlarının yatırım stratejileriyle bu getirinin de üzerinde getiriler elde edebildiğini görüyoruz. Ayrıca, değişken fonların da 2016 ilk çeyrekte getirileriyle ön çıkmakta olduğunu görmekteyiz.”

DÖVİZ YATIRIMCISI İÇİN ALTERNATİF FON
ALP Keler, döviz yatırımcılarına alternatif sunan fonların TEFAS’ta yer almasının TEFAS’ın cazibesini arttıracağını belirterek, şunları söyledi: “Yatırım fonlarından uzak kalan, sadece döviz tercih eden yatırımcıların da sermaye piyasalarına kazandırılmasına katkı sağlayacak. TEFAS sayesinde sektörde dinamizm artacak, yatırımcılar fonlara çok daha kolay erişeceğinden verimlilik de artacak, geniş ürün yelpazesi ve farklı varlık sınıflarına kolaylıkla erişim sağlayan kurumlar sunduğu alternatiflerle ön plana çıkacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!