Güneydoğu’dan tarihinin en yüksek ihracatı

Güncelleme Tarihi:

Güneydoğu’dan tarihinin en yüksek ihracatı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2023 07:00

GÜNEYDOĞU Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), bölgenin temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Haberin Devamı

Bölgede depreme rağmen ihracat yüzde 36.8 oranında artışla 1.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Temmuz ayı rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “Temmuz ayı ihracat rakamlarımıza aylık baktığımızda olumlu bir tablo hâkim. Bölge ihracatımız yüzde 36.8 oranında artarak 1.2 milyar dolar olarak gerçekleşirken bölgenin önemli ihracat kenti Gaziantep’in ihracatı ise temmuz ayında yüzde 48’lik artış ile 1 milyar dolar oldu. Gazi şehrimiz ve bölgemiz depreme rağmen bu rakamlarla tarihindeki en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşmış durumda. Ocak-temmuz döneminde ise bölgemizden 6.5 milyar dolar, Gaziantep’ten ise 5.7 milyar dolar ihracat kayda alınmıştır’’ dedi.

194 ÜLKEYE YAYILIYOR

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında ön plana çıkan ülke grupları arasında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 39.1’lik payla ilk sıradaki yerini koruduğunu belirten Başkan Kileci sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’AB ülkeleri yüzde 15.6’lık payla ikinci ve Amerika ülkeleri ise yüzde 14.9’luk payla üçüncü sırada bulunuyor. 2023 yılının ocak-temmuz döneminde 194 ülkeye ihracat yapıldı. Ocak-temmuz ayı ihracat tablomuza göre; Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Kanada, İtalya, Almanya, Suudi Arabistan, Libya ve İsrail Bölgemiz ihracatında ilk 10 sırada yer almaktadır.”

Haberin Devamı

MARAŞ TOPARLANACAK 

Depremden hasar gören Kahramanmaraş’ın dayanışma ve üretimle toparlanacağını belirten Kileci, “Kahramanmaraş’tan 86 ülkeye ihracat yapılırken ihracatta ilk 5 ülke sırasıyla İtalya, Mısır, Almanya, Bangladeş ve Bulgaristan oldu. Temmuzda 68.1 milyon dolar ihracat gerçekleştiren şehir 7 ayda 563 milyon dolar ihraca yaptı’’ dedi. Diğer illerin ihracat rakamları şöyle: Mardin 92.4 milyon dolar, Malatya 29.1 milyon dolar, Şanlıurfa 20.8 milyon dolar, Diyarbakır 19.4 milyon dolar, Adıyaman 12.8 milyon dolar ve Kilis 6.8 milyon dolar.

 

BAKMADAN GEÇME!