‘Güneş ve rüzgâr faturayı yarıya indirebilir’

Güncelleme Tarihi:

‘Güneş ve rüzgâr faturayı yarıya indirebilir’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2023 07:00

Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren 30’a yakın firmayı çatısı altında toplayan Solar3GW platformu, yatırımların artması durumunda güneş ve rüzgâr santrallarının giderleri ciddi oranda azaltacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Son yıllarda rüzgâr ve güneş başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarına ciddi yatırımlar yapıldığını belirten Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, halen elektrik üretiminde rüzgârın yüzde 9.4, güneşin ise yüzde 4.2’lik paya sahip olduğunu ifade etti. Turhan, “Tüm dünyada fiyatları giderek artan doğalgaz ve kömür gibi fosil yakıtlar halihazırda Türkiye’nin elektrik üretiminde yaklaşık yüzde 60 paya sahip. Oysa ekonomide önemli etkisi olan enerji maliyetlerinin düşürülmesi için güneş ve rüzgârdan daha fazla yararlanmalıyız” diye konuştu.

ELEKTRİK YÜZDE 50 UCUZLAYABİLİR

Solar3GW Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Bahadır Turhan, Türkiye’de 2010’da 1 megavatlık güneş enerjisinin yatırım bedelinin yaklaşık 2.5 milyon dolar olduğunu ve bugün rakamın 700 bin dolara kadar düştüğünü, pandemiden önce ise 500 bin dolarların altına gerilediğini hatırlatarak, şu tespitlerde bulundu:

Haberin Devamı

“Nitekim geçtiğimiz 10 yılda planlanan rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarının tamamı hayata geçirilebilseydi, tablo farklı olurdu. Türkiye’nin güneş ve rüzgâr enerjisi kapasitesi iki katına çıkarsa, elektrik üretim fiyatı da buna bağlı olarµak bugünkü seviyesinden yüzde 25 oranında düşebilir. Rüzgâr ve güneş enerjisi kapasitesinin 3,5 katına çıkarılmasıyla elektrik fiyatının yarı yarıya ucuz olabileceğini görebiliyoruz. Türkiye yine de güneş ve rüzgâr yatırımlarında geç kalmış değil, bu konuda çok ciddi ve büyük bir potansiyele sahibiz. Her yıl güneş ve rüzgâr enerjisinde en az 3’er gigavatlık yatırım yapabilecek potansiyelimiz var” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!