Gölge etme Ukrayna

Güncelleme Tarihi:

Gölge etme Ukrayna
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2014 01:03

AVRUPA’da son 5 yıldır krizlerle boğuşan otomotiv sektörü tam işler yoluna girdi derken bu kez Ukrayna krizi ile karşı karşıya kaldı. Avrupa’nın her yıl düzenlenen tek uluslararası fuarı olan Cenevre Otomobil Fuarı’na bu yıl adeta Ukrayna krizinin gölgesi düştü.

Haberin Devamı

BU yıl 84’üncü kez kapılarını açan Uluslararası Cenevre otomobil fuarının hiç şüphesiz en sıcak konusu Ukrayna kriziydi. Dünyanın en hızlı büyüyen otomobil pazarlarından biri olan Rusya’nın yaşanan krizden etkilenmesinden kaygı duyan dünya devleri, fuarın dünya basınına kapılarını açtığı ilk günde konuyla ilgili kaygılarını da dile getirdiler.

İLK KEZ BÜYÜME
Ukrayna’daki gelişmeler en fazla Avrupalı üreticileri rahatsız etti. Yaklaşık 6 yıl süren krizden sonra ilk kez 2014 yılında yüzde 2’lik bir büyüme öngören Avrupalılar, en önemli pazarları Rusya’yı etkileyecek her gelişmeyi yakından izliyorlar. Alman Otomotiv Sanayicileri (VDA) Başkanı Matthias Wissman Rusya ile Ukrayna arasının giderek ısınmasının, toparlanmaya başlayan Avrupa otomotiv pazarına olumlusuz etkilerinin olabileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

KAYGIYA GEREK YOK
Toyota Avrupa Başkanı Didier Leroy ise Ukrayna’daki gelişmeler üzerine pazartesi günü bu ülkedeki çalışanlarının durumuyla ilgili e-mail aracılığıyla bilgi aldığını ve kaygılanacak bir durum olmadığını belirtti. Ukrayna’da 43 bayisi bulunan Toyota bu ülkede 2013 yılında 16 bin araç sattı. Krizin diğer tarafı olan Rusya’da ise geçen yıl satılan toplam Toyota sayısı ise 172 bin adeti buldu.

SKODA’YI DA ETKİLEDİ
Ukrayna’da montaj tesisleri bulunan Skoda da krizden etkilenen markalardan oldu. Markadan yapılan açıklamada, Solomonowo’daki tesislerdeki üretimin mevcut duruma göre yeniden gözden geçirildiği ve pazarın şartlarına uygun bir seyir izlendiği belirtildi. Siyasi krizle boğuşan ülkedeki küçülmenin ise yaklaşık yüzde 5 sevisinde olduğu açıklandı.

Gölge etme Ukrayna

Tam tüneldeki ışık görülmüştü

Avrupa Birliği’ni kasıp kavuran ekonomik kriz nedeniyle son 25 yılın en kötü satışlarını gören şirketler, 2014 yılında tünelin ucundaki ışığı görmüştü. Ocak ayında Avrupa’da otomobil satışlarının yüzde 5.2 artışla 967 bin 778 adede çıkması, büyümenin ilk sinyali oldu. Avrupa’nın en büyük pazarlarındaki büyüme moralleri yükseltti. Bölgenin en büyük pazarı Almanya’da satışlar yüzde 7.2, İngiltere’de yüzde 7.6, Fransa’da yüzde 0.5, İtalya’da yüzde 3.2 ve Türkiye’nin rakibi İspanya’da yüzde 7.6 oranında artış gösterdi. Analistler, 2014 yılında Avrupa Bölgesi’nde binek otomobil satışlarının yüzde 2-3 büyümesini bekliyor. 2011’de 15.6 milyon adet seviyesinde olan otomobil pazarı 2013’te 14 milyona kadar gerilemişti.

Haberin Devamı

100 yeni model vitrine çıktı

84. Cenevre Otomobil Fuarı, bu yıl 74’ü dünya 36’sı Avrupa olmak üzere 100 yeni modelin Avrupa lansmanına ev sahipliği yaparken, aynı zamanda yan sanayide de 36 ürünün ilk kez sergilendiği yer oldu. 2 basın gününde tüm dünyadan 10 bin civarında gazetecinin fuarı gezmesi beklenirken, firmalar 65 basın toplantısı düzenleyecek. Klasik otomobiller, yarış araçları ve yeni otomobiller derken, fuarın tamamında 900 aracın bulunacağı belirtilirken, bu yıl fuara 700 bin kişilik ziyaretçi bekleniyor.

‘Minik’ rekabet bizden çok uzak

Gölge etme Ukrayna

CENEVRE Fuarı’nın bu yıl en dikkat çeken tarafı dünya tanıtımı yapılan minik yani A sınıfı araçlardaki patlama oldu. Avrupa’da kriz sonrası alım gücünün düşmesi, büyük metropollerde yaşanan park sorunu ile çevreci endişeler sonucu minik sınıfa olan talepte son dönemde ciddi artış yaşanıyor. Smart, Toyota Aygo ve Fiat 500 son yıllarda özellikle Paris, Roma gibi şehirlerde en çok satanlar arasına girince diğer firmalarda atağa kalktı.

Haberin Devamı

VERGİ DEZAVANTAJI
Cenevre’de Renault Twingo, Peugeot 108, Citroen C1, Toyota Aygo, Opel Adam Rocks ve Suzuki Celerio’nun dünya lansmanı yapılırken diğer markalarda mevcut minik modellerini sergiledi. Park kolaylığı, tutumlu motorları ve uygun fiyatları sayesinde Avrupa’da satışları her geçen yıl artan minik modeller, yüksek vergilerin getirdiği fiyatları ve tüketim alışkanlıkları yüzünden ülkemiz pazarında yeterince ilgi görmüyor. Bu yüzden fuarda sergilenen yeni küçük modellerin çoğu ülkemiz pazarına sunulmayacak. Bunlar arasında Toyota yeni Aygo ile Renault yeni Twingo yer alıyor.

DİKKAT ÇEKEN MODELLER

Fuarın en pahalısı

Gölge etme Ukrayna

Haberin Devamı

Bugatti Veyron’un 4’üncü versiyonu olan ‘Rembrandt Bugatti Legend’ Cenevre fuarının en pahalı otomobili oldu. Avrupa fiyatı 2 milyon Euro, Türkiye fiyatı ise vergilerle 4 milyon Euro’yu bulan araçtan sadece 3 tane üretildi ve bu 3 modelde fuar öncesinde sahibini buldu.

İtalyan kasırgası

Süper spor otomobil üreticisi Lamborghini’nin tamamen yeni modeli olan Huracan’ın dünya tanıtımı, Cenevre’de gerçekleştirildi. Fuar öncesi özel toplantılarda tanıtılan ve dünya genelinde bir ayda 700 sipariş alan Huracan, yerine geçtiği ve bugüne kadar en çok satan Lambo modeli olan Gallardo’nun başarısını tekrarlayacak gibi görünüyor. Huracan LP 610-4, 610 HP gücünde 5.2 litrelik V10 motoru sayesinde 325 km/s hıza ulaşabiliyor ve 0-100 km/s hızlanmasını 3.2 saniyede tamamlıyor. Huracan’dan bu yıl Türkiye’de 3 adet satılması hedefleniyor.

Haberin Devamı

Şimdiden 3 Türk aldı

Ferrari’nin yıllar sonra ilk kez turbo motor kullandığı ilk modeli olan Ferrari California T, sekiz silindirli, 3.855 cc , 560 beygir gücündeki motoruyla İtalyan üreticinin yeni efsanesi olacak. Kasım ayından itibaren ülkemiz pazarına sunulacak süper sporcunun Türkiye kotası 6 adet. Satış fiyatıysa 550 bin Euro’nun üzerinde olacak. Araca şimdiden 3 sipariş alındı.

Gölge etme Ukrayna

İlk İtalyan Jeep

JEEP tarihinde ilk kez hem İtalya’da hem de 1.6 litre motorlu bir araç üretti. Fiat 500 X ile platform kardeşi olan Jeep Renegate, kasım ayında Türkiye pazarına sunulacak. Gösterişli hatlarıyla büyük ilgi görmesi beklenen Renegate’de 1.4 lt benzinli ve 1.6 lt dizel motorlar bulunacak. Yılda 1500 adetten fazla satması planlanan satış fiyatı da motorları gibi iddialı bir şekilde 75 bin TL’den başlayacak.

Yılın otomobili

Toplam 22 Avrupa ülkesini temsil eden basın mensupları tarafından oluşturulan Car of the Year 2014 ödülünü Peugeot 308 kazandı. Ödülü Jüri başkanı Hakan Matson’un elinden Peugeot CEO’su Maxime Picat aldı. Fuarda ayrıca 308’in station wagon versiyonunun dünya tanıtımı yapıldı.

Adet değil kâr önemli

Gölge etme Ukrayna

KOÇ Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Cenevre Otomobil Fuarı’nı ziyaret etti. Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen ve Ford Otosan Genel Müdürü Haydar’ın da eşlik ettiği Rahmi Koç ve Ali Koç, Türkiye’de ortak üretim yaptıkları Ford ve Fiat’ın standlarını gezip, rakip markaların yeni modellerini yakından inceledi. Fuarda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rahmi Koç, lüks modellerin atılım yaptığını belirterek, “Burada kiminle konuşsak lüks modellerin atılım yaptığını söylüyor. Kâr marjı yüksek olan otomobillere yönelmişler. Yani artık adet mühim değil anlaşılan kâr marjı önemli’ dedi.

NASIL BİR ENFLASYON
Avrupa’daki toparlanmanın Türkiye’ye olumlu yansıyacağını belirten Koç, buradaki toparlanmanın iyi okunması gerektiğini şu sözlerle esprili bir şekilde anlattı: “Avrupa’da enflasyon yüzde 1’in altındaymış.Ama ne hikmetse her yıl Cenevre’de otel fiyatları yükseliyor.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!