Gates, kaçak güreşecek

Güncelleme Tarihi:

Gates, kaçak güreşecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'de tekelcilikle suçlanan Microsoft'un patronu Bill Gates'in umudu ABD dışı piyasalar. Dünyadaki her 10 bilgisayardan 8'inde programı bulunan Gates, ABD mahkemelerinde başına ne gelirse gelsin, ABD dışındaki pazarlarda bundan etkilenmeyecek.

ABD Adalet Bakanlığı'nın 20 eyalet başsavcısı ile birlikte Microsoft hakkında dava açmasıyla yeniden sıkıntılı günler yaşayan Bill Gates'i ABD dışı piyasalar kurtaracak. Dünyadaki her 10 bilgisayardan 8'inde programı bulunan Gates, ABD mahkemeleri nasıl bir karar verirse versin, ABD dışındaki piyasalarda bu kararlardan etkilenmeden ürünlerini dağıtabilecek.

Bill Gates, ABD Adalet Bakanlığı'nin Microsoft hakkında açtığı davaya gerekçe oluşturan Windows 98'i 25 Haziran tarihinde piyasaya çıkartacağını açıkladı.

INTERNET SORUNU

ABD'de Bill Gates'i Adalet sistemi ile karşı karşıya getiren gelişme, Microsoft'un yeni işletim sistemi Windows'98'i Internet Explorer adlı yazılımla beraber satacağını açıklaması oldu. Bunun üzerine Federal mahkemelere başvuran Netscape firması, Microsoft'un bu tavrı ile piyasada tekel yarattığını savundu. Adalet Bakanlığı'nın açtığı davanın sonucunda Microsoft'un Windows'98'i ya Internet Explorer olmaksızın, ya da hem Internet Explorer hem de Netscape ile birlikte piyasaya çıkartmak zorunda kalması bekleniyor. Internet programlarından dolayı Windows'98 ile ilgili belirsizlikler, bu ürünün 25 Haziran tarihinde ABD'de piyasaya çıkmasını riske sokuyor. Ancak, Microsoft ABD'de Windows'98'i 25 Haziran'da satışa çıkartamazsa da, ürün ABD dışındaki ülkelerde bu tarihte piyasada olacak. Böylece, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülke, Windows'98'i ABD'den önce kullanmaya başlayabilecek.

Internet olmadan Windows'98 olur mu?

Microsoft, davayı kaybederse, Windows'98'de önemli sorunlar yaşanacak. Microsoft, Windows'98'i Internet Explorer olmadan piyasaya sürmek zorunda kalacak. Bu da kolay değil. Windows'95'te Internet Explorer kolayca işletim sisteminden ayrılabilirken, Windows'98 için bu mümkün değil. Windows'98'in özelliği, Internet ortamı ile tam entegre olması. Kullanıcı, Windows'98'de bir Internet tarama programındaymış gibi çalışacak. Yazı yazdığı veya resim yaptığı bir programdan bile Internet'e bağlanabilecek. Microsoft'un Windows'98'in içinden Internet Explorer'ı ayıklamak zorunda kalması durumunda, işletim sisteminin ABD'de çıkış tarihi de ertelenecek.

Gates'i sıkıştıran yasa 108 yıldır işliyor

Microsoft'u bir alandaki hakimiyetini kullanarak bir diğer alana egemen olma ve rekabeti engelleme suçlamasıyla sıkıştıran ABD savcılarının dayandığı ‘‘anti tekel yasası’’ 1890 tarihinden beri işliyor. ‘‘Sherman yasası’’ olarak da adlandırılan yasanın çıkış tarihinden bu yana bir çok büyük Amerikan şirketi rekabeti engellediği gerekçesiyle ABD mahkemelerinin takibatına uğradı ve ceza aldı. Yasanın uygulandığı 108 yıl içinde bu yasanın gazabına uğrayan ABD şirketlerinden bazıları şöyle:

Northen SecurItIes:

1904 yılında Yüksek Mahkeme ayrı alanlarda faaliyet göstermesi gereken iki ayrı tren yolu şirketinin işlerini biraraya getirmesini pazarda faaliyet gösteren diğer firmaların aktivitasyonlarını olumsuz yönde etkilediği kararına vardı. Bu karar sonrasında iki trenyolu kuruluşunun ortak faaliyetleri engellendi.

Standart OIl:

1911 yılında, yine Yüksek Mahkeme ABD’nin en zengin işadamı olan Rockfeller'in kontrolünde olan Standart Oil'in rafine petrol pazarının yüzde doksanını kontrol ettiğini tespit etti. Yürütülen soruşturmalar sonucunda, Yüksek Mahkeme Standart Oil'in pazar hakimiyetine son verdi.

AT&T:

1982'de Adalet Bakanlığı, AT&T'nin yerel telefon pazarında sağladığı tekelci etkiyi uluslararası telefon görüşmeleri ve telefon malzemeleri alanında rekabeti engellemek amacıyla kullandığı iddiasıyla dava açtı. 8 yıllık dava sürecinden sonra, davayı kaybedeceğini anlayan AT&T şirketi geri adım atmak zorunda kaldı.

Internet'i 30 saniyede çökertiriz

ABD Senatosu'nda konuşan ülkenin önde gelen bilgisayar korsanları, yarım dakika içinde Internet'i felç edebileceklerini öne sürdüler. Bilgisayar korsanları, daha fazla para ve vakitleri olsa uydu bağlantılarını ve elektrik şebekesini çökertebileceklerini, hatta başkanlığa bile sızabileceklerini iddia ettiler. Senato'nun Hükümet İşleri Komitesi'nde yapılan görüşmede kamu ve özel bilgisayar ağlarının güvenliği ele alındı. Toplantıya takım elbiselerle ve yaptıkları işin ‘hassasiyeti’ dolayısıyla kod isimlerle katılan 7 bilgisayar korsanı da deneyimlerini aktardı. Komite Başkanı Senatör Fred Thompson'un ‘30 saniyede ABD’de Internet'i çökertebileceğinizi öne sürüyormuşsunuz. Bu doğru mu?' diye sorması üzeride Mudge kod adlı bilgisayar korsanı içlerinden birinin bunu kısa bir sürede başarabileceğini kaydetti. Sorunun belirlenmesinin birkaç gün alacağını iddia eden uzun saçlı bilgisayar korsanı, bilgisayar ağlarında belirledikleri boşlukları gerekli yerlere haber verdiklerini söyledi. Mudge'un Window NT yazılımının şifre kodlamasında boşluk belirlemesinin ardından Microsoft bu yazılımını yeniden elden geçirmiş.

ABD Internet Derneği'nin başkan yardımcısı ve Harvard Üniversitesi teknik danışmanlarından Scott Bradner ise korsanların iddialarını abartılı buluyor.

Coca Cola'ya Pepsi sattırmak

ABD Adalet Bakanlığı'nın Windows'98'in Internet Explorer ile birlikte Netscape ile de satışa çıkmasını talep etmesi, Microsoft Başkanı Bill Gates'i kızdırdı. Microsoft'un Internet teknolojisi konusunda engellenmek istediğini söyleyen Gates, bu talebi, ‘‘Coca Cola firmasından her 6 koli Coca Cola'nın içine 3 tane Pepsi Cola koymasını istemek’’ şeklinde yorumladı. Gates, ‘‘Bu, Coca Cola'nın kendi formülünü terk ederek bir başka formülle üretim yapmaya zorlanmasına benziyor’’ dedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!