Fransa’ya Asya’dan banka darbesi indi, bizim borsa son anda yukarı döndü

Güncelleme Tarihi:

Fransa’ya Asya’dan banka darbesi indi, bizim borsa son anda yukarı döndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2011 00:00

Piyasalar dün yine Fransa ile dalgalandı. Günün bombası, bir Asya bankasının Fransız bir bankaya kredi kanalını kapattığı haberi oldu. Bu söylentiyle dolar 1.80 lirayı gördü. İMKB de yüzde 2.5 düştü. Daha sonra gelen haberlerle yükselen borsa, yüzde 3.4 arttı. Dolar da günü 1.7890 liradan kapattı.

Haberin Devamı

AMERİKA’nın not indirimiyle bütün hafta boyunca sarsılan piyasalar son iki gündür Fransa söylentisiyle dalgalanıyor. Önceki gün Fransa’nın notunun düşeceği söylentisiyle bir anda karışan küresel piyasalara, dün de Asya’dan gelen haber bomba gibi düştü. Bu haberle dolar, 1.80 lirayı görürken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) endeksi yüzde 2.5 geriledi. Ancak ABD borsasının yükselişle açılması, ardından Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ‘ikinci dip beklemiyoruz, resesyon olmaz’ yönündeki mesajıyla dolar 1.7890 liraya dönerken, İMKB yüzde 3.4 yükseldi.

Bir anda hava değişti
Dün aslında piyasalar güne sakin bir başlangıç yaptı. Asya borsalarında kayıplar sınırlı kalırken, Avrupa borsaları güne değer kazanarak başladı. İMKB de, yüzde 2.5 değer artışı ile 51.578 puandan açılış yaptı. Ancak günün ikinci yarısında piyasalardaki olumlu hava bir anda değişti. Asya’da bir bankanın Fransa’nın büyük bankalarına kredi kanalını kapattığı, diğer 5 bankanın ise işlem ve karşı taraf risklerini gözden geçirdikleri haberi piyasaları allak bullak etti. Fransız bankası BNP Paribas’tan bir yetkili Asya’daki bankaların tutumuna ilişkin sorulara “Piyasadaki söylentilere yanıt vermeyiz” cevabını verdi. Ancak Avrupa borsalarındaki kayıplar söylentiler eşliğinde yüzde 1’i aştı.

Haberin Devamı

İsviçre Frangı ve ECB
Küresel borsalardaki satış yağmuru İMKB’nin de günün ikinci yarısına yüzde 0.84 düşüşle başladı. Gün içinde 48 bin puan seviyesine kadar gerileyen borsada kayıplar yüzde 2’yi aştı. Ancak kapanışa doğru, bu kez iyimser bir söylenti piyasalara yayıldı. Buna göre İsviçre Frangı ile Euro arasında bir bant oluşturulacaktı. Bu söylenti doğrulanmadı ancak Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yaptığı açıklamayla piyasalar rahatladı. ECB’nin “Büyüme daha düşük olacak ama resesyon olmaz, ikinci bir dip yaşanmaz” yönündeki mesajlarına, bir iyi haber de ABD’den geldi. ABD’nin işsizlik verisi iyi gelince borsalar yükselişe geçmesi, ABD borsalarının yükselişle açılmasıyla birlikte Avrupa borsaları yüzde 1 artıya geçti. İMKB’de kapanış 52.017 puandan yüzde 3.4 oranında kazançla gerçekleşti.

Haberin Devamı

Dolar yine 1.80’i denedi
Fransa’ya ilişkin söylentiler dün döviz piyasalarını da etkiledi. Bankalararası piyasada güne 1.77 lira düzeyinden başlayan dolar günün ilk yarısında 1.75 liraya kadar geriledi. Ancak Asya’dan gelen haberler doların hızlı yükselişini de beraberinde getirdi. Gün içinde en yüksek 1.80 liraya kadar yükselen dolar bu seviyelerden gelen küçük çaplı satışla karşılaştı. Ardından hisse senetleri piyasasındaki yükseliş doların da ateşini söndürdü. Bugün valörlü de 17880 lira düzeyine gerileyen dolar serbest piyasada 1.7890 liradan kapanış yaptı.

Societe Generale:Söylentiler fantezi kaynağı araştırılsın

HAKKINDA ‘batıyor’ ve ‘ikinci Lehmann’ olacağı söylentileri çıkarılan, bir günde yüzde 22.5 değer kaybeden Fransız Societe Generale, söylentilerin kaynağını bulmak için harekete geçti. Banka, söylentilerin kimler tarafından çıkarıldığı konusunda Fransız Borsa Otoritesi AMF’den soruşturma açılmasını istedi. İngiliz Daily Mail gazetesi, batacağı yönünde bir bir haberden dolayı önceki gün bankadan özür dilemişti. Fransa  Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer de “Bankalarımız sağlam” açıklaması yaparken Societe Generale’in CEO’su Frederic Oudea, şunları söyledi:
Bütün söylentiler tümüyle fanteziden ibaret. Son derece dalgalı ve gergin bir piyasa söz konusu.
Bankamız bu yılın 6 ayında 1.7 milyar Euro kâr elde etti. Sermayemizi güçlendirmeye çalışıyoruz ve bu konuda hiçbir problem yok. Fransız bankaları güçlü ve katılımcılara bir yükü yok.
Her üç kredi derecelendirme kuruluşu da Fransa’nın kredi notunu teyit etti. ABD’nin notu düştü diye diğer ülkelerin de başına aynı şeyin geleceğinin düşünülmesi şaşırtıcı. / Arzu ÇAKIR MORIN/PARİS

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!