Fiyatlarda bir yılı aşan seviye... Ham petrolde yükseliş sürüyor

Güncelleme Tarihi:

Fiyatlarda bir yılı aşan seviye... Ham petrolde yükseliş sürüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2023 07:00

PETROL fiyatlarında yükseliş sürerken, dün ham petrol 95 dolar seviyesini aştı. Geçtiğimiz yılın ağustos ayından bu yana en yüksek seviyenin görüldüğünü belirten uzmanlar, fiyat artışının en büyük nedeni olarak Suudi Arabistan’ın üretimi kısma kararını göstererek, gelinen bu seviyenin bir süre daha devam edeceğini belirtti.

Haberin Devamı

CNBC’ye açıklamalarda bulunan TD Securities Direktörü Bart Melek, “Petrol fiyatlarının yılın geri kalanında yüksek seviyede kalmaya devam edeceğini ve OPEC+’nın arzı sıkı tutmaya devam etmesi durumunda yukarı yönlü bir riskle karşılaşacağını düşünüyorum. Fiyatlar bir süre daha bu seviyelere yakın seyredecektir. Ancak bu rallinin sonunu görmüş olabiliriz, bu durumun uzun süre kalıcı olacağını öngörmüyorum” değerlendirmesini yaptı.

100 DOLAR BEKLENTİSİ

Eylül ayında OPEC+’nın önde gelen ülkelerinden Suudi Arabistan, günlük 1 milyon varillik petrol üretim kesintisini yılsonuna kadar uzatmıştı. Buna ek olarak Rusya da günlük 300 bin varillik ihracatı kısma kararını 2023 sonuna kadar uzatacağı taahhüdünde bulunmuştu. Petroldeki yükseliş sürerken, bu tırmanışın 100 dolar seviyesine ulaşabileceği kaydediliyor. Goldman Sachs geçtiğimiz günlerde yaptığı değerlendirmede, 12 aylık brent petrol tahminini 93 dolardan 100 dolara çıkarmıştı. Asya bölgesindeki güçlü talep artışına dikkat çeken raporda, 2024 için ise 80-105 dolar aralığı öne çıktı. Artan petrol fiyatları tüketiciler ve işletmeler için enerji maliyetlerini artırılması ve küresel ekonomi üzerinde baskı yaratması nedeniyle yakından takip ediliyor.

Haberin Devamı

KRİTİK MİNERALLER

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, 50’den fazla ülkeden bakan ve üst düzey temsilcilerin katılımıyla düzenlenen ‘Kritik Mineraller ve Temiz Enerji Zirvesi’nin açılışında yaptığı konuşmada yenilenebilir enerjiye dikkat çekerken, “Bu yıl dünyada inşa edilecek tüm elektrik santrallerinin yüzde 80’inden fazlası yenilenebilir enerji santrali olacak. Şimdi satılan her 5 araçtan biri elektrikli. Bunlar çok iyi gelişmeler. Ülkeler iklim değişikliği ve enerji güvenliğini çok ciddiye alıyor. Temiz enerji dönüşümü birçok insanın fark ettiğinden daha hızlı” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!