‘Finansmana erişim iyileşiyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Finansmana erişim iyileşiyor’
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2023 07:00

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, iş dünyasının uzun süredir sıkıntı yaşadığı finansmana erişim konusunda iyileşme olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

Bozüyük’teki beşinci seramik sağlık gereçleri üretim tesisinin açılışı öncesinde bir grup gazetecinin sorularını yanıtlayan Eczacıbaşı, “Dengelerin kaydığı bir dönemde finansman konusu oldukça zorlaştı. Şirketler için finansmana ulaşmak bir dönem neredeyse imkânsız hale geldi. Hâlâ normalleşmeyi bekleyen bir konu bu. Ekonomideki dengeler ile yakından ilgili. Bugün bir iyileşme var tabi. Yerleşik, güvenilir şirketler için de böyle. Bir anda düzelmesini beklememek lazım ama bence olumlu yönde gidiyor.Şirketler normal düzen içinde borçtan yararlanırlar. Sen o kaldıraçtan yararlanamıyorsan, rakibin yararlanıyorsa, dezavantajın var demektir” ifadelerini kullandı.

GERÇEKÇİ VE DOĞRU

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ekonomi hedefleriyle ilgili soruyu da yanıtlayan Eczacıbaşı, “Bakan Mehmet Şimşek, ‘Üç yıldan önce enflasyonda ciddi bir düşüş beklemeyin’ diyor. Bunu gerçekçi ve doğru buluyorum. ‘Altı ay sonra bu iş hallolacak’ deseydi inandırıcılığı sorgulanabilirdi. Gerçekçi tahminler zarar vermez, yarar sağlar” değerlendirmesini yaptı.

Haberin Devamı

New York’ta Mehmet Şimşek’in yabancı yatırımcılarla buluşmasına katıldığını da belirten Eczacıbaşı şöyle konuştu: “Son derece samimi bir sunumdu. Bu samimi ton, yabancıları son derece etkiliyor. ‘Niye şimdiye kadar böyle yaptınız’, ‘Bundan sonra düzeleceğine nasıl güveniyorsunuz’ diyenler de vardı. Mehmet Şimşek çok güzel ve tutarlı cevaplar verdi. Ben oradan moralle ayrıldım. ‘Yabancı yatırımcıdan para yağacak’ demek elbette mümkün değil ama faydalı bir toplantıydı.”

AVRUPA PAZARI ETKİLEDİ

Bülent Eczacıbaşı, Avrupa’daki pazar daralmasının satışları etkilediğini ifade etti. Eczacıbaşı, “Daha önce 2008’de bunu yaşamıştık. Şimdi de yaşıyoruz. Önce Türkiye’de güçlenip ardından da Avrupa pazarında büyüme stratejisi izlediğimiz için kriz zamanlarında yatırım yapmaya devam etmenin faydasını görüyoruz. Başka pazarlara da yöneleceğiz. Karşılaşılan sınamalardan bağımsız olarak, üretimi sürekli artırmak istiyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!