Fiat CEO’su 100 milyon Euro kazanacak, 6 bin 430 işçinin toplam gelirini yakalayacak

Güncelleme Tarihi:

Fiat CEO’su 100 milyon Euro kazanacak, 6 bin 430 işçinin toplam gelirini yakalayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2011 00:00

İtalyan Fiat’ı hasta yatağından kaldırarak yeniden yaratan, krizde Amerikan Chrysler’in yönetimini hiç para vermeden ele geçiren Sergio Marchionne, 2011’de ikramiyelerle birlikte 100 milyon Euro kazanacak. İtalyan sendikalar Marchionne’nin maaşını eleştirerek, “Bu rakam fabrikalarda 6 bin 430 işçinin bir yıllık maaşına eşit” dedi.

Haberin Devamı

ASIL mesleği avukat ve muhasebeci olan ve kariyerini de o yönde yapan Sergio Marchionne, 50 yaşından sonra İtalyan otomotiv devi Fiat’ın başına geçerek, iflasın eşiğindeki şirketi 3-4 yılda dünyanın en başarılı şirketlerinden biri haline dönüştürdü. 2009 yılında küresel krizde beş kuruş ödemeden Amerikan Chrysler’in yüzde 20’lik hissesini alarak yönetimini ele geçiren, Fiat’ın 2 milyon adetlik satışını 2014’te 3.8 milyona çıkartmayı kafasına koyan Marchionne, 2011’de 100 milyon Euro’luk gelirle ödüllendirilecek. Marchionne’nin 2011 yılı içinde ikramiyerle birlikte 100 Milyon Euro kazanacağının açıklanması İtalya’daki sendikaları çileden çıkardı.
Hisse opsiyonuyla artacak
Fiat’ı hasta yatağından kaldırarak yeniden yaratan dahi olarak bilinen Marchionne, 2011 yılında 100 milyon Euro’yu doğrudan maaş olarak almayacak. CEO’nun kazanacağı ücret şöyle hesaplandı:
Marchionne’nın yıllık maaşı 4 milyon 400 bin Euro.
10 milyon Euro’luk bir hisse primi var. Bu prim, satışlara ve şirketin borsadaki değerine göre değişiyor. Satışların ve borsanın iyi gitmesi halinde prim 90-95 milyon Euro’ya kadar yükselebilecek.
Maaş aşağı çekilmeli
İtalyan sendikacılar, Marchioenne’nin tatil günleri dahil günde 270 bin Euro almasının büyük haksızlık olduğunu belirterek, bu rakamın fabrikalarda 6 bin 430 işçinin bir yıllık maaşına eşit olduğu açıklamasını yaptılar. Sendikacılar, “JP Morgan’ın ‘Bir yöneticinin kazancı çalışanların maaş ortalamasından 20 kat fazla olamaz’ yönündeki orantı ilkesinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Hissedarlar CEO’nun maaşını aşağı çekmeliler” yorumunu da yapıyor.

Haberin Devamı

İtalya’yı eleştirmişti

İtalyan otomotiv firması Fiat’ın CEO’su Sergio Marchionne geçtiğimiz yıl da “Fiat, İtalyasız çok daha başarılı olur” diyerek sendikacıların tepkisini çekmişti. Televizyonda ‘Che tempo che fa’ haber programına konuk olan Marchionne, İtalya’nın çalıştığı firmaya büyük bir yük olduğunu öne sürerek, “2010’daki kâr beklentimiz olan 2 milyar Euro’da, İtalya’nın 1 Euro’luk katkısı yok. Kârın kaynağı sadece yurtdışındaki fabrikalarımız” açıklaması yapmıştı.

Haberin Devamı

Tarihi değiştirdi

FIAT’ın Türkiye’de Koç Holding’le ortak olduğu Tofaş’ın CEO’su Ali Pandır, Marchionne’nin yönetim tarzını överek, “Otomotiv endüstrisini yönetmek son derece kompleksli ve zor. O yüzden de yöneticileri hep kendi içinden yetiştiren bir sektör. Tarihe geçmiş başarılı otomotiv yöneticilerinin çoğu da hep mesleğin içinden yetişmiş. Marchionne ise bu tarinhi değiştirdi” yorumunu yaptı. Fiat’ın başına geçmesi ve onu bulunduğu kötü durumdan 3-4 senede dünyanın en başarılı şirketlerinden biri haline dönüştürmesinin tarihte görülmediğini kaydeden Pandır şu açıklamayı yaptı: “Otomotivin içinde olan bizler Marchionne’nin yarattığı mucizeyi daha iyi anlayıp, ona gıpta ile bakıyoruz. 30 yıllık meslek kariyerimde 3 kıtada, 9 ülkede, 20 kadar değişik görevde, 40’dan fazla milleten kişiyle birlikte çalıştım. Hayatımda hiç Marchionne kadar daha ilk karşılaşmada, kimyamızın tuttuğu, aynı lisanı konuşup, sohbetinden zevk aldığım kişi olmadı. 15 dakika planlanan tanışma toplantısı 2 saatten fazla bir sohbete dönüştü.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!