EYT'de son durum 21 Haziran 2022: EYT (Emeklilikte yaşa takılanlar) nedir, çıktı mı, ne zaman çıkacak?

Güncelleme Tarihi:

EYTde son durum 21 Haziran 2022: EYT (Emeklilikte yaşa takılanlar) nedir, çıktı mı, ne zaman çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2022 19:40

EYT'de son durum gelişmeleri, son günlerin sıcak gündemi arasında yer alıyor. Temmuz ayı memur zammı, asgari ücret düzenlemesi için açıklamalar gelirken Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası için gözler atılacak adımlara çevrildi. Primlerine ödemelerine rağmen yaşını bekleyen vatandaşları ilgilendiren EYT meselesi ile ilgili en son açıklama AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, yaptığı açıklamada, "Orada da çalışmalar yapılıyor. Ama bu işler öncelik ve zamanlama meselesidir. " dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu. Peki, EYT ne zaman çıkacak, son durum nedir? İşte, EYT ile ilgili ayrıntılı bilgiler.

Haberin Devamı

EYT ne zaman çıkacak? sorusu ekonominin ana gündem maddelerinin başında geliyor. Temmuz ayında memur ve emekli zammı için çalışmalar sürerken, EYT için de beklentiler arttı. Geçtiğimiz günlerde konu hakkında açıklama yapan Bakan Bilgin, , EYT için sinyal vererek" Tüm sosyal meseleleri görev alanı sayıyoruz. EYT'de önümüzde” demişti. 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi ve prim ödeme şartlarının yanına bir de yaş şartı getirilmesi ile Emeklilikte Yaşa Takılanlar yani EYT ortaya çıktı. Ancak EYT'de nasıl bir düzenleme yapılacağı, kimleri kapsayacağı konusunda ise henüz bir netlik bulunmuyor.

EYT'DE SON DURUM NEDİR?

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, emeklilikte yaşa takılanlara (EYT) ilişkin de şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Orada da çalışmalar yapılıyor. Ama bu işler öncelik ve zamanlama meselesidir. Bu durum, vatandaşın bize çarşıda pazarda söylemiş olduğu bir durum. Bu anlamda vatandaşın gündemindeki konulardan birisi de EYT’dir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışmalarını sürdürür ve öncelikler ortaya çıktığı zaman bununla ilgili karar kamuoyu ile paylaşılır."

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

EYT ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan net bir tarih açıklaması gelmedi. Bu nedenle kısa süre içerisinde çıkması beklenmiyor. Ancak konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalar gelmişti.

Bakan Bilgin, “Bundan sonraki ilk açacağımız dosya üzerinde daha önce çalıştık ama detaylandıracağımız dosya sözleşmeli personel meselesidir. Kamuda sözleşmeli personel istihdam ediliyor. Bu konularda kamu ihtiyaç duydukça sözleşmeli personel alınıyor. Biz isteğe bağlı olarak kadro hakkı vereceğiz. Tüm sosyal meseleleri görev alanı sayıyoruz. EYT'de önümüzde” dedi.

Bilgin şunları da ifade etti; "Çalışanlarımızla sadece kamu emeklileri ile kamu çalışanları ile değil, özel sektör emeklileri ile Bağkurlularla çeşitli konumda bulunan emekliler de dahil hepsini kapsayan, sadece enflasyon farkını değil onların sosyal konumlarını destekleyecek bir çalışmayı sürdürüyoruz. Yani temmuz ayında bütün çalışanların yüzünü güldürecek, hiç olmazsa enflasyona karşı 'Benim devletim benim yanımdadır' dedirtecek bir düzenlemeyi de Türkiye gerçekleştirecek durumdadır.

Haberin Devamı

EYT NEDİR? KİMLER EYT’Lİ SAYILIYOR?

Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT'li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi.

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.

Haberin Devamı

EYT'li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.

BAKMADAN GEÇME!