EY 21 ülkeden 1200 üst düzey yöneticiye küresel ekonomideki beklentilerini sordu... CEO’lar yüksek faize hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

EY 21 ülkeden 1200 üst düzey yöneticiye küresel ekonomideki beklentilerini sordu... CEO’lar yüksek faize hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2024 07:00

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Ernst & Young’ın (EY) araştırmasına göre, dünya genelindeki pek çok farklı şirketin üst yöneticisi, bu yıl küresel ekonomide düşük büyüme ve yüksek faiz bekliyor. Ancak CEO’ların iyimser olduğu konular da var. Araştırmaya göre bu yıl gelirlerde ve kârlılıkta artış öngörülüyor.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI denetim ve danışmanlık şirketi Ernst & Young (EY) 2024 CEO Görünümü araştırmasını yayınladı. Araştırma ile dünya çapındaki üst yöneticilerin (CEO) gelecek döneme dair beklentileri ortaya konuldu.

Araştırmaya katılan CEO’ların dörtte üçü yani yüzde 76’sı, küresel ekonominin düşük büyümeyle devam edeceğini veya hiç büyümeyeceğini düşünüyor. Katılımcıların yüzde 78’i, devam eden küresel enflasyonist baskılar nedeniyle faiz oranlarının ‘daha uzun süre yüksek kalması’ için hazırlanırken, yüzde 57’si de işletme maliyetinde artış öngörüyor. Ancak CEO’lar, küresel ekonomik olumsuzluklara rağmen bu yıl kârlılık konusunda iyimser. Araştırmaya katılan CEO’ların yüzde 64’ü bu yıl gelir artışında ve kârlılıkta artış beklediklerini ifade etti.

Haberin Devamı

EY 21 ülkeden 1200 üst düzey yöneticiye küresel ekonomideki beklentilerini sordu... CEO’lar yüksek faize hazırlanıyor

YATIRIMLARI ERTELİYORLAR

21 ülkeden 1.200 üst düzey yöneticinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada öne çıkan başlıklar şöyle:

- Araştırmaya katılan CEO’ların yüzde 79’u birleşme ve satın alma işlemlerinde 10 milyar doların üzerinde bir artış olacağını öngördü. CEO’ların yüzde 36’sı ise gelecek 12 ay boyunca birleşme ve satın alma yapmayı planlıyor.

- Katılımcıların yüzde 48’i jeopolitik riskleri yönetmek için aktif süreçlerinde iyileştirme yapılması gerektiğine inanıyor. Yüzde 98’i ise, belirli iş kollarından çıkmak veya planlanan bir yatırımı ertelemek dahil olmak üzere, yatırım planlarında değişiklikler yapmak zorunda kaldığını belirtiyor.

- Ankete katılan CEO’ların yüzde 42’si ve özel sermaye liderlerinin yüzde 45’i işletme sermayelerini etkin bir şekilde yönetmeye öncelik veriyor. CEO’ların yüzde 41’i verimliliği artırmak ve iş performansını desteklemek için ‘yapay zekayı’ çıkış noktası olarak görüyor.

JEOPOLİTİK RİSK KORKUSU

- Yüzde 76’sı teknolojinin gelir artışı üzerinde çok az etkisi olacağını düşünüyor.

- Dünya çapındaki üst yöneticilerin öncelikli konularından biri de jeopolitik riskler. Ankete katılanların yüzde 78’i, popülist hareketlerin jeopolitik belirsizliği artırması ve ticari zorluklar oluşturmasından endişe duyduğunu kaydetti. Öte yandan, CEO’ların yüzde 41’i verimliliği artırmak ve performansı desteklemek için ‘yapay zekayı’ çıkış noktası olarak görüyor.

Haberin Devamı

‘RİSKLERİ TESPİT İÇİN FALCI OLMAK LAZIM’

- EY ve Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından 13’üncüsü gerçekleştirilen EY/IIF Küresel Bankacılık Risk Yönetimi araştırmasının sonuçları açıklandı. EY Türkiye Finansal Risk Yönetimi Hizmetleri Şirket Ortağı Ezgi İvecan, son birkaç yılda yaşanan makroekonomik belirsizliğin sonucunda finansal risklerin yeniden endişe kaynağı olarak yükseldiğini belirterek, “Araştırma sonuçları üst düzey risk yöneticilerinin (CRO)’ların işlerinin nasıl daha karmaşık hale geldiğini ve önümüzdeki yıllarda daha kolay hale gelme ihtimalinin neden düşük olduğunu gösteriyor” dedi. Son dönemde banka yöneticilerinin jeopolitik risklere daha fazla odaklanmak durumunda kaldıklarını EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri ve Vergi Bölümü Şirket Ortağı Levent Atakan ise, artan belirsizliklerin zorluğuna dikkat çekerek “Üst düzey yöneticilerin çeşitli konulardaki risk tespiti için falcı olmaları bekleniyor” değerlendirmesinde bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!