Eximbank KKTC'de ihracat kredisi verecek

Güncelleme Tarihi:

Eximbank KKTCde ihracat kredisi verecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2009 14:27

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Türkiye'nin KKTC'de ihracatı körüklemek için Eximbank'ın kredi desteğini ihracatçının ve ekonominin emrine sunduğunu söyledi.

Türk Eximbank, KKTC'den Türkiye, 3'üncü ülkelere ve Güney Kıbrıs'a yapılacak ihracat için “İhracat Kredisi” verecek.

Eximbank tarafından sağlanan 10 milyon dolarlık kredi ilk aşamayı teşkil ediyor.

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ve Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Osman Aslan Başbakanlık Bakanlar Kurulu salonunda basın toplantısı düzenleyerek, Eximbank tarafından verilecek kredilerle ilgili bilgi verdi.

KKTC Başbakanı Derviş Eroğlu, iki ay önce Eximbank Müdürü ve yardımcısının kendisini ziyareti sırasında Eximbank kredilerinden KKTC'nin de yararlandırılmasını istediklerini, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi'nin de katkıları ile bunun değerlendirildiğini belirterek, “Bugün Eximbank kredilerinin KKTC'de uygulanabileceği noktaya geldik” dedi.

Türk hükümetine, Lefkoşa Büyükelçisi'ne ve Eximbank yönetimine teşekkür eden Eroğlu, her konuda olduğu gibi bu konuda da ihracatı körüklemek için bu desteğin ihracatçının, ekonominin emrine sunulduğunu ifade etti.

BÜYÜKELÇİ FAKILI

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı da Türkiye Cumhuriyeti'nin, KKTC ekonomisinin kendine yeterli duruma gelmesi ve istikrara kavuşması amacına yönelik olarak destek verdiğini kaydetti.

KKTC'de göreve başladıktan sonra sivil toplum örgütleri, ekonomik kuruluşlarla yaptığı görüşmelerde Ticaret ve Sanayi odaları ile iş adamlarının ekonominin canlandırılması ve özel sektörün güçlendirilmesine yönelik olarak talepte bulunduklarını anlatan Fakılı, hükümetle yakın işbirliği içinde çalışarak bir takım girişimlerde bulunduklarını belirtti.

Talepleri değerlendirerek, KKTC reel sektörü için uygulamaya konabilecek programları tespit etmeye çalıştıklarını ifade eden Fakılı, ilk aşamada Türkiye'den Küçük ve Orta Boy Sanayileri Geliştirme Birliği (KOSKEB) heyetini KKTC'ye getirerek KKTC ekonomisinin yüzde 90'dan fazlasını oluşturan KOBİ üreticilerine sıfır faizli kredi sağlanması yönünde bir çalışma yaptıklarını anımsattı.

Büyüykelçi Fakılı, KKTC Ekonomi Bakanlığı ile birlikte KKTC'de KOSKEB benzeri bir yapı oluşturulması için yapılan çalışmalara da destek vermeye çalıştıklarını söyledi.

“Türkiye Cumhuriyeti, KKTC ekonomisinin uluslararası alanda rekabet gücünün artırılması için gerekli desteği vermeye ve uygulamalar sırasında oluşacak yeni talepleri değerlendirmeye devam edecektir” diyen Fakılı, “Eximbank tarafından sağlanan 10 milyon dolarlık bu kredi gerçekte ilk aşamayı teşkil ediyor. Eğer bu kredi koşullara uygun olarak kullanılırsa yenileme imkanı verecektir” dedi.

BAKAN ATUN

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun da konuşmasında, Eximbank imkanlarının ihracatçılara sunulması, reel sektörün desteklenmesinin hükümet programında önemli bir yeri olduğunu belirtti.

İhracat taahhüdü karşılığında ihracat finans desteği sağlanmasının hem finans hem de ihracatın teşvik edilmesi anlamında yeni bir sayfa açacağını söyleyen Atun, şunları kaydetti:

“Hedefimiz iç pazar darlığı yaşamakta olan sanayicilerimize yeni ve daha geniş ölçekli dış pazarlar kazandırmak, bu bağlamda ihracat kabiliyetinin geliştirilmesi, ihracatçıların ve reel sektörün uluslararası ticaretteki ve döviz gelirlerindeki payının artırılması, ihracata yönelik üretim yapan tüm sanayiciler ve imalatçılara gerekli desteğin sağlanması ve reel sektörün sıkıntısını en büyük ölçüde yaşamakta olduğu dezavantajlar arasında bulunan uluslararası piyasalarda bulunan rekabet şartlarının güçlendirilmesidir.”

OSMAN ASLAN

Eximbank Genel Müdür Yardımcısı Osman Aslan ise krediler konusunda bilgi vererek, KKTC'nin Türkiye'deki imkanlardan yararlanması gereken bir parçaları olduğunu düşündüklerini belirtti.

Geçmiş yıllarda da benzer gayretleri olduğunu, ancak o günün koşullarının bunu sağlayamadığını ifade eden Aslan, “Ancak bugünün koşulları kriz ortamı, dünyada yaşanan global kriz ve özellikle ihracat odaklı büyüme sağlanabilecek imkanların hemen sonuç verebilecek olması Türkiye'de de Eximbanka yönelik kaynak transferlerini hızlandırdı, Eximbank'ın dünyadaki kardeş kuruluşlarında olduğu gibi krizden çıkışta önemli bir rol üstlenmesi öngörüldü” dedi.

Eximbank imkanlarının KKTC ihracatçılarına da kullandırılması talebi olması üzerine haziran sonunda KKTC'yi ziyaret ederek iş çevreleri ile toplantılar yaptıklarını ifade eden Aslan, Eximbank'ın Türkiye'nin krediler ve sermaye yeterliliği bakımından, kaynaklarını krediye dönüştürme bakımından en önemli bankaları arasında olduğuna dikkati çekti.

Çok şubesi olmamakla birlikte Eximbank'la çalışmak isteyen tüm bankaların şube görevi yaptığını anlatan Aslan, bu düzeni KKTC'de de kurmayı ümit ettiklerini söyledi.

Osman Aslan,, “17 Ağustos'ta yönetim kurulumuzda kabul edilen düzenleme ile Kıbrıs'ta şubeleşmiş Türk bankaları ve KKTC Merkez Bankası ile beraber belirlenecek mahalli bankalar üzerinden bu bankaların ihracat yapmayı düşünen müşterilerine kendi programlarımızı açıyoruz” diye konuştu.

Aslan, “İlk kredi anlaşmasının imzalanması için de KKTC'ye koşarak geleceğiz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!