Evergrande nedir, ne demek? Çin ve kripto para için neden önemli? Küresel piyasalarda Evergrande endişesi

Güncelleme Tarihi:

Evergrande nedir, ne demek Çin ve kripto para için neden önemli Küresel piyasalarda Evergrande endişesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2021 09:18

Evergrande nedir, sorusu gelen piyasalarda sürekli olarak konuşulan haberlerin ardından merak konusu oldu. Çinli Evergrande'nin muhtemel iflası konusunda Çin hükümeti müdahalede bulunmazken, piyasalarda da endişe yaşandı. Evergrande, Çin'in en büyük gayrimenkul geliştiricisi olarak bilinmektedir. Kripto paralar ve Bitcoin'deki düşüşü de Evergrande'ye bağlayan analistler, şirketin tahvil kuponlarını ödeyemeyecek durumda olduğu bilgisini paylaşmışlardı. Peki, Evergrande nedir ne demek? Çin ve kripto para için neden önemli? İşte, o konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.

Haberin Devamı

Evergrande, Çin merkezli faaliyet gösteren gayrimenkul kuruluşudur. İflasın eşiğinde olan ve yaklaşık 300 milyar dolarlık borcuna yönelik vadeli ödemeleri yerine getiremediği iddiaları, Evergrande oluşumunun küresel bir krizi tetikleyip tetiklemeyeceğini gündeme getirdi. Şirketin 300 milyar dolarlık borcunu çeviremeyip iflas açıklayacağı iddialarının ardından Asya piyasaları derinden etkilendi. İşte Evergrande krizi ve Evergrande krizinin kripto para ilişkisi hakkında ayrıntılar. 

Ancak Evergrande son yaptığı hamle ile beklentileri boşa çıkardı. Şirketin yönetim kurulu dün gece yaptığı toplantıda konutların sahiplerine teslim edilmesi ve varlık yönetim ürünlerinin itfalarının gerçekleştirilmesi kararı çıktı.

Bu gelişmeyle birlikte Evergrande hisseleri yüzde 30 artış yaşadı. Asya borsaları ise güçlü yükselişler kaydetti.

Haberin Devamı

EVERGRANDE'DE LEHMAN BENZERLİĞİ

Bazı uzmanlar, Lehman’da olduğu gibi Evergrande krizinin de küresel çapta bulaşıcılık etkisinden endişe ediyor. 300 milyar dolar borcu bulunan emlak devi iflasın eşiğinde. Piyasalar, Pekin yönetiminin bir çözüm bulup bulmayacağını veya şirketin iflasına izin verip vermeyeceğini yakından takip ediyor. 

ORTAĞI TÜM HİSSELERİNİ SATMAK İSTİYOR

Evergrande'nin ortaklarından Chinese Estates Holdings, şu ana kadar 32 milyon dolar tutarında hisse sattığını ve elinde olan tüm hisseleri de satacağını planladığını duyurdu.

Hong Kong Borsası'na bildirimde bulunan Chinese Estates Holdings, Evergrande'deki son gelişmeler nedeniyle duyulan endişeden ötürü hisse satma kararı aldığını açıkladı. 

Şu ana kadar 108.9 milyon hisse satan Chinese Estates Holdings, hisse satışlarından 1.2 milyar dolar zarar yazmayı göze aldı.

10 Eylül tarihli verilere göre Chinese Estate Holdings'in Evergrande Group'ta yüzde 6,50 oranında payı bulunuyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!