Erke gündeminde ne var

Güncelleme Tarihi:

Erke gündeminde ne var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2006 00:00

Genelkurmay: Erke’yle hiçbir ilgimiz yok

GENELKURMAY Başkanlığı, Erke isimli şirket tarafından icat edildiği belirtilen enerji cihazı hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bilgisinin de ilgisinin de bulunmadığını bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılan açıklamada şöyle denildi: "23 Kasım 2006 tarihinde bazı basın yayın organlarında, bir şirket tarafından icat edildiği belirtilen bir cihaz hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bilgisi olduğuna dair haberler yer almıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin konu hakkında ne bilgisi, ne de ilgisi bulunmaktadır."

Türk Patent: Bize başvuru yaptılar

ERKE Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş. tarafından İstanbul’da tanıtımı yapılan "Yakıt gerektirmeyen kuvvet makinesi" için şirketin patent başvurusu yaptığı, Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından doğrulandı. TPE Başkanı Yusuf Balcı, buluş konusunda Enstitü kanunu gereği, buluş başvuruları ’yayına çıkana kadar’ herhangi bir açıklama yapamayacaklarını, söz konusu buluşun, sahibinin "malı" olduğunu söyledi. Balcı, birçok kişinin "bunu ben icat ettim" diyebileceğini, ancak burada önemli olanın, "kendilerine yapılan müracaatlar ve inceleme-araştırma raporları" olduğunu bildirdi. Patent başvurularıyla ilgili gerekli araştırmaları yaptıklarını, benzerlerinin bulunup bulunmadığını incelediklerini ve elde ettikleri bilgiler ışığında araştırma raporu hazırladıklarını anlatan Balcı, başvuru yayına çıktıktan sonra itiraz gelmesi durumunda ise tekrar inceleme yapıldığını bildirdi.

Bursalı Ferhat: Bu aleti 1992’de ilk ben yaptım

BURSALI oto elektrik ustası Ferhat Özpınar, Erke’nin iddia ettiği "yakıt gerektirmeyen kuvvet makinesi"nin patentinin kendisinde olduğunu öne sürdü. Özpınar, buluşu, 1992’de kendisinin gerçekleştirdiğini iddia etti ve "Elektrik enerjisinden elektrik üretme ve üreme sistemi" adını verdiği buluşu için, 2 Kasım 2000 tarihinde Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduğunu ve patentini aldığını belirtti. Tüm girişimlere rağmen maddi yetersizlikler nedeniyle makinenin tanıtımını yapamadığını bildiren Özpınar, "Profesörler ’fiziğe aykırı, nasıl açıklarız’ dediler. Kimseyi ikna edemedim" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!